Az orvos válaszol: Mi az a rák?

Szinte mindenkinek van egy rokona, ismerőse, aki harcol, vagy harcolt ezzel a betegséggel. Mégis iszonyatosan alultájékozott a társadalom a rákkal kapcsolatban. Ezért is hiszik el sok ezren, ha felröppen a hír: A citrom gyógyítja a rákot! És ezért bólogatnak ugyanennyien, ha azt hallják: Valaki "rászolgált" erre a betegségre, mert nem megfelelő módon élte az életét.

Ezért is tartja fontosnak dr. Jónás Attila, sebész szakorvos - az Angol Királyi Sebész Társaság tagja -, egy picit tisztába tenni a dolgokat:

1. Mi is az a rák?

Hétköznapi értelemben minden rosszindulatú tumoros elváltozást ráknak szoktunk nevezni. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. A valóságban több száz különböző fajta rák létezik. Ezek közül mindegyik máshogy alakul ki, más a lefolyása, és a kezelési lehetőségek is nagyon különböznek. Így egy kalap alá sem lehet őket venni.

Forrás: iStockphoto/Vitanovski

2. Kialakulása

Minden emberben naponta több száz rákos sejt alakul ki. Ha minden jól megy, akkor a sejt saját maga észleli a problémát, és elpusztítja önmagát. Vagy az immunrendszer győzi le őket! Ez teljesen normális. A probléma ott kezdődik, amikor valamiért ez a kontroll nem valósul meg, és a hibás sejt szabadon szaporodik tovább.

De miért alakulnak ki ezek a sejtek?

Ennek nagyon sok oka lehet. Alapvetően számos esetben csak úgy, spontán is kialakulhatnak sejtosztódás során, de egyéb tényezők is támogathatják a létrejöttüket: ilyen például a genetikai hajlam (pl. bizonyos mell- és vastagbélrákok), vírusfertőzések (pl. méhnyakrák) és a jól ismert rákkeltő anyagok és hatások (pl. bőrrák). 

Rákkeltő?

Életünk során nagyon sok rákkeltő hatással találkozunk, a legismertebbek:

- rákkeltő szerek (dohányzás, légszennyezés, UV sugárzás)

- stresszes életmód

- egészségtelen táplálkozás

 A jó hír: Csökkenteni is tudjuk a rák előfordulási esélyét! Az előbb említett rizikófaktorok kerülése mellett az alábbiak is segíthetnek:

  • immunerősítők és antioxidánsok,
  • egészséges életmód (mértékletes alkoholfogyasztás, helyes táplálkozás),
  • rendszeres testmozgás.

3. Mit tehetünk, ha már kialakult a rák a szervezetünkben?

Ilyenkor a cél: Eltávolítani az összes daganatos sejtet! A megfelelő kezelések kiválasztása sokszor nagyon komplex, több orvost is igénybevevő folyamat. Jelenleg a modern orvostudomány 3 fő kezelési módot alkalmaz, melyek a rák méretétől, típusától és előrehaladottságától függően külön vagy egymással kombinálva lehetségesek.

Forrás: Getty Images/Laflor

A 3 fő kezelés:

  • műtéti eltávolítás,
  • kemoterápia,
  • sugárterápia.

Ezeken kívül vannak kísérleti stádiumban lévő, csak nagyon speciális esetekben alkalmazható kezelési módok is.

A hagyományos nyugati orvoslás mellett azonban sokféle alternatív kezelésről is lehet hallani, de sajnos csak elenyésző részüknek van valóban pozitív hatása.

Ezek az alternatív módszerek is alkalmazhatóak, de csak az orvosi kezeléssel párhuzamosan, azt kiegészítve. Semmiképp sem helyettesítve azt! Itt kell megemlítenem, hogy a citrom és a gyömbér sajnos nem gyógyítja a rákot. Azonban antioxidáns és immunerősítő hatásuk a megelőzésben szerepet játszhat.

4. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a rákot?

A már sokat emlegetett egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és immunerősítő szerekkel sokat tehetünk a rákos sejtek kialakulása ellen. Emellett még fontosabb, hogy a fentebb részletezett negatív hatásokat elkerüljük!

Testünk folyamatosan küzd a rák kialakulása ellen, mi is sokat segíthetünk magunknak a felsoroltak betartásával. Bár javíthatunk az esélyeinken, sajnos nem létezik 100%-os csodaszer, amivel garantáltan megelőzhetnénk a rákot.

Így előfordulhat az is, hogy mindent megteszünk, mégis kialakul bennünk a betegség. Ezért nagyon fontos, hogy elmenjünk a szűrővizsgálatokra, és figyeljük testünk változásait! Minden ilyen intő jellel forduljunk orvosunkhoz! Hiszen minél hamarabb fedezik fel az elváltozást, annál nagyobb esélyünk van a gyógyulásra.

5. Test és lélek

Manapság már nem nagyon talál az ember olyan családot, amely így vagy úgy, ne lenne érintett a témában.

Forrás: Getty Images/Jonathan Long

Sokszor csak a fizikai tünetekre és a kezelésre koncentrálunk, de ugyanilyen fontos, hogy a betegség lelki hátterével is foglalkozzunk! Ha már kialakult a rák, elengedhetetlen, hogy a beteg és a hozzátartozók a gyógyulásra koncentráljanak, és ne vesszenek el az okok keresésében! Nagy szükség van ekkor a család és a környezet támogatására, amely nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz!

Szintén ugyanilyen fontos, hogy a rák legyőzése után ne vegyük félvállról a kontrollvizsgálatokat sem! A rák visszatérésére sajnos egy ideig számítani lehet. Teljesen gyógyultnak csak évek múlva tekinthetjük magunkat.

Ma már szerencsére nagyok sokféle rák gyógyítható. De ehhez az is kell, hogy mi is mindent megtegyünk a gyógyulás érdekében!

Dr. Jónás Attila

Nyitókép: iStockphoto 

    Ezt olvastad már?