gyász halott elhunyt Kalla Timi szidás
"Mákos tészta, mákos tészta, jajj, de jó a mákos tészta..." - énekelte halkan, mellém érve. Tök fura volt, hogy az utcán, egy csapat diákot kísérve maga elé mormol egy ilyen kis hülyeséget. Amit ráadásul csak én értek, mert a többi diák külföldi.

Aztán búgó hangon megkérdezte: "Tudja, mire szokták ezt mondani? Hát, a fekete hajú nőkre, ott alul... Érti, ugye?" Húszéves voltam, fekete hajam a derekamig ért. Csikorgott a fogam az idegtől, nem akartam elhinni, hogy pont ez az ember célozgat a lábam közötti rész kívánatosságára... Egyszerűen lefagytam. Erre az érzésre még most is emlékszem, pedig tizenöt éve volt.

Forrás: Shutterstock

Mivel ismert és elismert oktató volt, és mivel "valójában" semmi konkrétan bántót nem mondott, nem mesélhettem el az esetet senkinek, nehogy kinevessenek, vagy totál idiótának nézzenek. El akartam felejteni az egészet, és azt hittem, sikerült is... Aztán nemrég megtudtam, hogy a tanár úr elhunyt.

Méltatások, tömjénezések áradtak a világhálón, sajnálkozó kommentek százai sorakoztak mindegyik, a haláláról szóló hír alatt. Az én agyamban pedig csak kattogott az öreg, kopasz ember dala: má-kos-tész-ta... Dühöt öklendeztem, és remegett a kezem.

Na, de tudjuk, halottról jót vagy semmit, szóval, abba is hagyom... Ömm, várjunk csak! Bár nem tegnap volt a latin érettségim, arra azért emlékszem, hogy szólt az eredeti latin mondás:

"De mortuis nil nisi bene!" Szóval "bene", ami azt jelenti: "jól". Azaz: halottról jól vagy semmit.

Forrás: Shutterstock

Egyesek szerint ezt a mondást úgy kellene használni, hogy halottakról igazat vagy semmit. A legrégebbi, ma fellelhető fordítás szerint a mondat így hangzik: halottról ne mondj rosszat!

Most akkor jót vagy jól?

Azaz csak "jót" mondhatunk az elhunytról - még akkor is, ha az nem teljesen igaz?

Vagy "jól", azaz csakis az igazat - még akkor is, ha az kellemetlen, szégyenteljes, bántó?

Az igazság minden bizonnyal a kettő között van.

Vegyünk egy átlagos nőt: fiatalon megszült egy lánygyermeket, majd kicsúszott a lába alól a talaj, és inni kezdett. Sokszor türelmetlen volt és feszült, többször megütötte a lányát, később borzasztó helyzetekbe keverte őt, amikor a szülőire is ittasan állított be.

Mit mondjon a lánya az anyja sírja felett? A jót, hogy az asszony megszülte és felnevelte őt, vagy az igazat, hogy egy rá szégyent hozó, őt bántó szörnyeteg volt? Az asszony nekrológja talán valahogy így kellene, hogy szóljon: "A nő, akitől ma elbúcsúzunk, életet adott nekem. Évtizedeken át rossz döntéseket hozott, melyek megkeserítették az életemet. Ezért elhatároztam, hogy én máshogyan élem az életemet. Isten ítélje meg őt, engem pedig őrizzen meg a keserűségtől!"

Én nem gondolom, hogy a művelt, sokoldalú művésztanár méltatása végére minden esetben oda kellene biggyeszteni: "amúgy meg egy vén kéjenc volt" (mert, lássuk be, biztos nem csak nekem énekelt...). Én csak azt szeretném, ha a földiek nem emelnék az egekig. Bízzuk ezt másra!

Mi értelme temetőbe járni?!http://www.she.hu/herself/20161025-halottak-napja-temeto-halal-elmulas-gyasz.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.