A pozitív pszichológia 9 karácsonyi iránymutatása

Meghitt karácsonyi ünnepek! Mindenki ezt kívánja - másoknak és önmagának is. Azonban nem is olyan egyszerű ezt kivitelezni - főleg idő, energia vagy pénz hiánya miatt. Ezért ajánlanék számotokra - a pozitív pszichológia kutatási eredményeire alapozva - 9 tippet, ami kellemesebbé teheti a karácsonyi ünnepeket. Meg úgy általában véve is serkentheti az életörömöt.

Töltsünk időt másokkal!

Kutatások szerint - de józan ésszel is egyértelmű -, hogy az emberi kapcsolatok nélkülözhetetlenek a boldogsághoz. Fontos, hogy legyen kivel megosztani az örömteli pillanatokat. Ezért hagyd a kényelmes kanapén tespedést, és igenis vedd a fáradtságot, hogy a családoddal és rokonaiddal töltsd az idődet. Még akkor is jobb hatással vannak a rokonok a pszichés egészségedre, mint a karácsonyi tv műsor, ha nem is kedveled különösképpen őket! Komolyan!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Simonkr

Ajándékozzunk!

Mindannyian ismerjük a mondást, hogy "jobb adni, mint kapni". Hogy ez mennyire így van, azt egy amerikai kísérletben ki is mutatták. A résztvevők kaptak egy valag pénzt és eldönthették, azt önmagukra vagy másokra szeretnék-e költeni. És kiderült, hogy azok, akik másokat ajándékoztak meg belőle, sokkal boldogabbnak érezték magukat, mint akik önmagukra fordították az összeget. Szóval adakozásra fel!

Ajándékozz élményt, ne tárgyakat!

Tegyük fel, van egy köteg pénz a zsebedben.

Mire költenéd?

Azok az emberek, akik tárgyakat vesznek, mint egy szép táska vagy egy új kütyü, ugyanolyan boldogok lesznek, mint azok, akik ezt élményre szánják. De csak eleinte. A felmérések alapján egy-két hét, és elmúlik a tárgyakra költött pénz öröme. Azonban az utazások, a szórakozásra vagy művelődésre fordított idő és pénz jóval hosszabban tartó örömforrásnak bizonyul. Ezt ne felejtsd ajándékozáskor sem!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Lucky Business

Kerüld az eladósodást!

Több tanulmány is kimutatta, hogy a pénz hiányának gondolata komoly szorongást okoz, és árt a boldogságnak. Ezért karácsonykor se költekezz túl! Persze ezt egyszerűbb mondani mint betartani. Előre határozz meg egy költségvetést, és ne hirtelen felindulásból válaszd ki az ajándékokat szeretteidnek!

Hagyd a legjobbat a végére!

Kutatások szerint kellemesebb emlékként rögzül egy időszak, ha annak végén tapasztaltunk pozitívat, mint ha ugyanez az élmény az elején történik velük. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az ünnepek elején vagy közben tilos jól érezned magadat. Inkább azt, hogy a végére is tartogass valami olyat, ami feldobja a kedvedet. Találj az ünnepeknek valami kis desszertet!

Az örömforrások gyakoriságát fokozd, ne az intenzitását!

Sokan valami "nagy durranásban" gondolkodnak, ha örömet akarnak szerezni. Pedig sokkal nagyobb boldogságérzetet eredményez a sok apró örömforrás, mint egy nagy! Vagyis ne költsd az összes pénzedet arra, hogy az ünnep egyik eleme igazán lenyűgöző legyen -, ha emiatt a többi részt kénytelen lennél elhanyagolni. Vagyis inkább legyen eggyel kevesebb ajándék, de válaszd az eggyel nagyobb karácsonyfát! De csak annyira legyen nagy, hogy maradjon pénzed egy különlegesebb menüsorra is. Ne lődd el az összes puskaport csak az egyikre! ;)

Forrás: Getty Images/franckreporter

 Mozogj!

Bizony mind hajlamosak vagyunk megfeledkezni a mozgásról az ünnepeket alatt. Pedig a sportolás (főleg szabad téren) segít gyorsabban feldolgozni a stresszes eseményeket. És abból akad karácsonykor bőven! Ezért menj el kalóriákat égetni, és szellőztesd ki a fejed! Így még a gatya is rád fog jönni az ünnepek után!

+1 Nézd meg a kedvenc karácsonyi filmjeidet!

Minél többször láttunk egy filmet, annál kisebbek a figyelmi igények, viszont az érzelmi visszacsatolások működésbe lépnek. Vagyis nem kell nagyon koncentrálni arra, hogy el ne veszítsd a fonalat, viszont egy-egy poénon nem csak nagyot nevethetsz, hanem kedves emlékeket is ébreszt! És ez bizony hozzájárul a jó közérzethez. Ezért a "kajakómától" szenvedve tökéletes program a kanapén fetrengve, komoly agyi aktivitás nélkül végignézni, ahogy Kevintől reszketnek a betörők!

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek