Valentin-nap kibeszélő Bálint-nap
Múlt héten éppen sorban álltam a bevásárlásnál, előttem két velem egykorú nő várakozott, akiknek - akarva akaratlanul - tisztán hallottam a beszélgetését. Az egyik megkérdezte, mi lesz a program náluk Valentin-nap alkalmából, mire a másik rávágta, ő nem ünnepli a Valentin-napot, náluk Bálint-nap van!

A fenti, kétmondatos beszélgetés mentén beindult bennem egy gondolatfolyam, a Valentin-nap/ Bálint-nap kapcsán. Egyrészt, hogy a februári időszakban micsoda parázsviták tudnak kialakulni arról, hogy kell-e ez az egész hercehurca a szerelmesek ünnepén? Az egyik véglet bőszen bólogat, hogy igen, kell, és felvásárolja az összes szívecskés lufit, bonbont és vörös rózsát, míg a másik már attól is émelyegni kezd, ha meghallja a szerelem szót. Amásik nagy kérdés pedig, hogy egyáltalán, ha már ünnepeljük, akkor ez Valentin-nap vagy Bálint-nap?

Valentinok és Bálintok

Először is, hadd nyugtassak meg mindenkit, Shakespeare szavaival élve: „Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos"

Ennek fényében teljesen mindegy, hogy Valentin vagy Bálint, mert a forrása és lényege egy és ugyanaz, csupán a megnevezése változik attól függően, hogy átfordítjuk-e magyarra az eredeti Valentinius nevet. Akár igen, és így Bálint lesz belőle, akár a '90-es évektől egyre népszerűbb Valentin formát választjuk, maga az ünnep még ugyanaz marad.

Eredete pedig a 3. századig nyúlik vissza, mikor Bálint avagy Valentin azokat a fiatal katonákat is megeskette, akiknek a császár rendelete alapján tilos lett volna házasodniuk, illetve nem volt hajlandó megtagadni a hitét, így vált belőle keresztény mártír.

A szerelmesek ünnepének azonban nem csupán külföldön, de hazánkban is akadnak hagyományai – bármennyire is azt hiszik sokan, hogy ez egy Amerikából átvett butaság. Bólyban például egy kápolnát is szenteltek Szent Bálint tiszteletére, de számos népszokás is kötődik ehhez a naphoz. Ilyen, hogy a Bálint-napi csók szerencsét hoz, vagy ha a lányok babérlevelet tesznek a párnájuk alá, február 14-e reggelére megálmodják, ki lesz a jövendőbelijük.

Tehát hiába idegenkednek ettől az ünneptől egyesek, bizony ez nem pusztán a tengerentúlról átvett giccsparádé

- az már más kérdés, hogy a mai, igencsak marketingszagú változat a rózsákkal, lufikkal és bonbonokkal, már valóban a '90-es években gyűrűzött be hozzánk és vette át az uralmat a február felett.

Forrás: Shutterstock

A Valentin-napi szerelmes képeslapok viszont szintén patinás múlttal rendelkeznek, az első ilyen üzenetet ugyanis maga Szent Bálint hagyta egy vak lánynak, akit imáival meggyógyított. Kivégzése előtt csak ennyit írt a papírosra: „ A te Valentinod"

Úgyhogy lehet utálni, lehet szeretni a szerelmesek ünnepét, lehet Valentinnak vagy Bálintnak nevezni, egy dolgot nem tagadhatunk, ennek a napnak (is) története van. Az pedig, hogy ki miképp értelmezi ezt, miképp hagyja, hogy hasson a saját életére, az mindenkinek a legbensőbb magánügye.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.