betegség horror kibeszélő gyógyítás
Fogadok, hogy te sem szeretsz orvoshoz járni. Ebben az egyben nem különbözünk az elődeinktől, pedig a mai világban már közel sem várnak ránk olyan szörnyű gyógymódok a dokinál, mint egykor...

Amikor viszont az orvostudomány még gyerekcipőben járt, a betegeknek elképesztő - sőt, néha horrorisztikus - kezeléseket kellett kiállniuk. Szóval, ha épp valamilyen vizsgálatra készülsz, vigasztaljon a tudat: tutira jobban jársz, mint az alábbi korok páciensei...

Szikét az agyba!

Az 1940-es években még javában alkalmazták a lobotómiát, aminek feltalálásért Antonio Egas Moniz '49-ben Nobel-díjat is kapott. Az eljárás során a homloklebeny kérgét elvágták vagy roncsolták, a korábbi majomkísérletek tanulsága szerint ugyanis ez megszüntette az agresszív viselkedést. Így főként dührohamokkal küzdő vagy skizofréniás betegeknél került sor ilyen műtétre, akik ezután valóban könnyen kezelhetővé váltak - sokszor talán túlságosan is..

Bár a beavatkozás veszélyesnek bizonyult, később az enyhébb viselkedési zavaroknál is bevetették. Ezt követően sok páciens élete végéig teljes apátiába süllyedt, és a fizikai mellékhatások is gyakoriak voltak.

A legismertebb talán John F. Kennedy testvérének, Rosemary-nek az esete, aki epilepsziás rohamai és "problémás" viselkedése miatt kötött ki a műtőasztalon. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történt: két helyen átfúrták a koponyáját, hogy roncsolják a frontális lebenyt, miközben verseket szavaltattak vele. A műtét utáni állapota azonban tragikus lett: újra meg kellett tanulnia beszélni és járni, és sosem élhetett többé teljes életet.

Forrás: NORTHFOTO/© Keystone Pictures USA/Keystone Press Agency

A radioaktív víz csodákat tesz?

A radioaktivitás felfedezésekor az emberek még nem voltak tisztában a sugárzás veszélyeivel. Úgy gondolták, hogy kifejezetten egészséges, ha radioaktív tárgyakat hordanak magukkal. Az 1900-as évek elején Amerikábansok olyan fogkrémet, arckrémet vagy hajbalzsamot lehetett kapni, amikben elvileg rádium is volt. Szerencsére ezek - a gyártó cégek állításával ellentétben - valójában nem, vagy csak nagyon kis mértékben tartalmazták a sugárzó "csodaszert", így a vásárlók betegség nélkül megúszták a dolgot.

Eben Byersnek azonban nem volt ilyen mázlija. Az USA amatőr golfbajnoka orvosi javallatra, egy karsérülés miatt kezdte fogyasztani a Radithor nevű sugárszennyezett vizet, amit számos betegség gyógyírjaként reklámoztak. A férfi eleinte határozottan jól érezte magát, annyira, hogy állítólag még a versenylovainak is adott a vízből. Két év múlva viszont már kihullottak a fogai, el kellett távolítani az alsó állkapcsát, és mivel a csontjai egyszerűen elbomlottak, a koponyáján lyuk keletkezett. 1932-ben halt meg, szörnyű kínok között.

Amikor a hüllőkaki a tuti...

A fentiekhez képest egészen enyhe tévedésnek tűnik John Hastings elmélete, aki az 1800-as évek második felében úgy gondolta, hogy megtalálta a tüdőbetegség legjobb ellenszerét. Számtalan természetes anyag keverékével kísérletezett, végül azonban a hüllők ürüléke mellett tette le a voksát.

Felfedezéséről könyvet írt, és persze napi praxisában is alkalmazta az állati széklettel kevert borogatást, amit a beteg mellkasára kellett kenni. Mivel a TBC ebben az időben gyógyíthatatlan betegség volt, rengeteg kétségbeesett ember próbálkozott Hastings módszerével - mondanom sem kell, hogy sajnos kevés sikerrel...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.