Skizofrénia: Élet, állandó hallucinációkkal kísérve!

Mia jelenleg 28 éves, 16 éves volt, amikor skizofréniát diagnosztizáltak nála. Nem akarja, hogy az emberek szörnyként tekintsenek rá és sorstársaira, ezért vállalta, hogy megosztja a tapasztalatait.

A Föld lakosságának kb. 1,1 százaléka küzd a skizofrénia valamilyen formájával, ami kb. 51 millió érintettet jelent. Ha az ő családjukat, barátaikat vesszük, máris több százmillió olyan emberről beszélhetünk, akiknek a hasadásos elmezavar - mint kóros mentális állapot - hatással van az életére.

Először is, fontos tudni, hogy a skizofrénia egy spektrumbetegség, ami azt jelenti, hogy egy sor tünettel járhat: a leggyakoribbak az akusztikus és vizuális hallucinációk, a paranoid vagy bizarr téveszmék, a rendezetlen beszéd és gondolkodás.

Elképzelhető azonban, hogy valaki soha nem hallucinált még életében, mégis megkapja a skizofrénia diagnózisát egyéb tünetei alapján. Fontos az is, hogy a skizofrénia nem keverendő a disszociatív személyiségzavarral, amikor is egy tudathasadás következtében több személyiség is elkülönül egyetlen emberben.

Mia a skizofrénia igen súlyos formájával küzd, ami azt jelenti, hogy a felsorolt tünetek mindegyike nehezíti mindennapjait kisebb-nagyobb mértékben. Hiába a gyógyszeres kezelés, a hallucinációk tulajdonképpen 24 órában jelen vannak az életében, a gondolkodása és beszéde azonban ritkán válik rendezetlenné, mivel nagyon tudatosan képes kontrollálni viselkedését. Mindez azonban komoly odafigyelést igényel a részéről, ezért sokkal hamarabb elfárad, mint az átlag.

"Igen, folyamatosan hallucinálok, de a képzelgéseket ma már külön tudom választani a valóságtól. Szerencsém van, mert az én vízióim eléggé szürreálisak, csupa olyasmi, ami nem történhet meg a valóságban: levágott fejű kislány macival a kezében, háromfejű ember és lebegő bohóc. Sokszor látok pókinváziót is, így a kisebb pókokról, amik a valóságban is előfordulnak, sokszor nem tudom eldönteni, hogy tényleg léteznek-e, vagy csak a fejemben vannak jelen" - mondja Mia.

Forrás: Shutterstock

 

Azt viszont határozottan elutasítja, hogy megmutassa, hol és mit lát éppen. "Nem jó belemenni ezekbe a beszélgetésekbe. Nem csak azért, mert a másik ilyenkor teljesen ledöbben, hogy milyen furcsa és ijesztő is a világom, de azért sem, mert ha hosszan és részletesen beszélek a vízióimról, attól méginkább valóságosnak tűnnek."

A beszéde teljesen összeszedett, ezért a felületes szemlélődő meg nem mondaná, hogy erős hallucinációkkal küzd. "Szerencsére tudom, mi az, ami csökkenti a tüneteket: a nyugodt környezet, a halvány pasztell színek, és ha a valóságban kerülöm a bohócokat, pókokat."

A skizofrénia tünetei általában a kamaszkor végén, fiatal felnőttkorban jelentkeznek először. Erős stresszhatás vagy trauma válthatja ki őket, de olyan is van, hogy látszólag semmilyen külső hatás nem érte a fiatalt. Mia kezdetben azt hitte, démonok szállták meg, így szinte megkönnyebbülés volt számára a diagnózis: valójában az agy kémiai egyensúlyának megbomlásáról van szó.

Az, hogy valaki mennyire tud önálló életet élni ezzel a betegséggel, a tünetek súlyosságától függ. Van, akit leszázalékolnak és gyámság alá kerül, míg a szerencsésebbek képesek akár teljes munkaidőben is dolgozni, tanulni. Mia jelenleg PhD-hallgató természettudományos területen, később szeretne kutatólaborban dolgozni. Nagyon komolyan veszi a rendszeres orvosi vizsgálatokat és a precíz gyógyszeradagolást, hogy a - szinte állandóan jelenlévő - tüneteket képes legyen kordában tartani.

A fiatal lány szerint a skizofréniában az a legszörnyűbb, hogy az érintettek szégyellik az állapotukat, és igyekszenek titokban tartani, mivel küzdenek. Amikor 5 éve nyíltan felvállalta a Facebook-ismerősei előtt, hogy ilyen komoly mentális betegsége van, őt magát is megdöbbentette, mennyien mellé álltak. Ma már tervezi, hogy előbb-utóbb szélesebb közönség előtt is betekintést enged nehezített pályás életébe: egy YouTube-csatornát tervez, ahol beszámol a tippekről és trükkökről, amiktől skizofréniával is elviselhető, sőt, boldog lehet az élet.

"De ez még a jövő zenéje. Addig arra kérlek, változtasd meg a nevemet, ha rólam írsz. Nem is én vagyok a fontos, hanem az üzenet: a mentális betegek nem szörnyetegek, hanem emberek, mint bárki más."

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?