Japán kibeszélő Ázsia párkapcsolat kultúra házasság
Az európai kultúrában a házasélet többnyire közös otthonban valósul meg, ám Japánban egyre népszerűbb az úgynevezett szeparációs házasság.

A házasság ezen formájában a két fél jogi értelemben házas, de külön élnek, mert ez mindkettejük számára megfelelőbb, mint a közös háztartás. Teszik ezt azért, hogy tiszteletben tartsák egymás természetes ritmusát, életstílusát és munkáját.

A szeparált házasság többféleképpen valósulhat meg: a hétvégi házasságnak nevezett forma esetében a párok saját lakásaikban élnek, a hétvégét pedig egyiküknél vagy másikuknál töltik. Az is gyakori, hogy akkor találkoznak, amikor épp ráérnek, mindegy, hogy hétvégén, egy-egy vacsora vagy a munkahelyi ebédszünetük alkalmával. Egyes párok úgy oldják meg a különélést, hogy ugyanabban a társasházban bérelnek lakásokat, így sűrűn összejárhatnak, mégsincsenek állandóan egymás nyakán.

Forrás: Shutterstock

Miért választják egyre többen a szeparált házassági formát?

Míg nálunk az a megszokott, hogy a felek először alaposan kiismerik egymást, illetve lehetőség szerint össze is költöznek a kézfogó előtt, hogy megfigyeljék, megy-e nekik az együttélés, Japánban gyakran fordítva történik mindez. Papíron összekötik az életüket és csak utána tesztelik, mennyire alkalmasak a közös otthon fenntartására. Ha ez működik, összeköltöznek, ha nem, marad minden a régiben, s ez mindkettejüknek tökéletesen megfelel.

A szeparációs házasság előnyei

Ennek a párkapcsolati formának az az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy a felek annyi időt fordítanak saját kötelezettségeikre, amennyit akarnak, nem kell aggódniuk, hogy megzavarják párjuk sajátságos ritmusát. A különleges munkahelyi beosztás is indokolhatja ezt a döntést, hiszen ha egyikük napközben, a másikuk éjjel dolgozik, a közös életet hosszú távon elég nehéz összeegyeztetni.

Sok pár az eltérő értékrenddel magyarázza a különélést: attól, hogy különböznek a már berögzült szokásaik, melyeken nem akarnak vagy nem is tudnak változtatni, szerethetik egymást tiszta szívből és felesleges lenne felrúgniuk jól működő viszonyukat, csak mert az együttélést nem tudják megoldani.

Persze szép számmal akadnak, akik a szigetországban is megkérdőjelezik az ilyen házasságokat és ha megismernek egy szeparáltan élő párt, rögtön arról kezdenek spekulálni, hogy valami nincs rendben köztük vagy érdekből vannak együtt. Ezek azonban a legtöbb esetben alaptalan vádak, hiszen gyakran épphogy jót tesz a távolság a kapcsolatnak, mely így kisebb eséllyel laposodik el az évek folyamán.

Te élnél szeparált házasságban?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.