Tábornok, fáraó, cárnő, az első feminista: nők, a történelemből, akiket muszáj ismerni

Már időszámításunk előtt is voltak olyan nők a történelemben, akiknek a befolyását, a hatalmát, és a világhoz való hozzájárulását egész egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Hatsepszut (i.e. 1507 - i.e. 1458)

Ő volt Egyiptom negyedik női fáraója, emellett ő volt az egyik legsikeresebb. I. Thotmesz lánya és II. Thotmesz felesége volt, emellett mostohafia, III. Thotmesz helyett uralkodott régensként, míg teljesen magához nem ragadta a hatalmat. Közel 22 éven keresztül volt Egyiptom fáraónője. Bár trónra lépésének körülményeit a mai napig viták övezik, az biztos, hogy vele kezdődött a béke és a fejlődés egy olyan korszaka, amelyhez hasonlót nem láttak Egyiptomban. Uralkodásának legmaradandóbb jele pedig Deir el-Bahari, egy hatalmas emlékmű, halotti templomkomplexumok és sírok összessége, amelyben a fáraónőt is örök nyugalomra helyezték.

Forrás: Brian Cramer

Pingyang hercegnő (598-623)

A Tang-dinasztia tábornokának, Li Yuannak a lánya volt, aki apja oldalán harcolt a Szuj-dinasztia utolsó császára, a híresen zsarnok Jang-ti ellen. Pingyang hercegnő, bár az apja menekülésre és bujkálásra kérte, sikeresen meggyőzött nem kevesebb, mint 70 ezer férfit, hogy csatlakozzanak a császár leverésében, emellett megszervezte a Hölgyek hadseregét, amelynek hatalmas szerepe volt a végső győzelemben. Amikor apja a Tang-dinasztia első császára lett, Pingyang lett az új dinasztia első tábornoka.

Forrás: The Epoch Times

Nagy Katalin (1729-1796)

Nagy Katalin eredeti nevén Zsófia Auguszta Friderika Poroszország hercegnőjének született, családjának a harmincéves háború miatt azonban a királyi cím ellenére kevés pénze volt. Némi diplomáciai ügyeskedés révén kiválasztották III. Péter, az orosz trón örökösének feleségének. Miután Zsófia megérkezett Oroszországba, felvette a Katalin nevet, és bár férjével elégedetlen volt, belevetette magát a tanulásba, hogy minél inkább megkedveltesse magát az orosz néppel. Néhány hónappal azután, hogy Péter cár lett, a nép fellázadt, és Katalint kiáltották ki cárnőnek. III. Péter ezután nem sokkal meghalt. Katalin 34 évig volt cárnő, ez idő alatt pedig számos változást hozott el Oroszország életébe. Támogatta a nyugatiasodást, megváltoztatta a jobbágyrendszert, kiterjesztette Oroszország határait, emellett a művészetek, az irodalom és az oktatás elkötelezett pártfogója volt.

Forrás: Shutterstock

Mary Wollstonecraft (1759-1797)

Mary Wollstonecraft nem élt szokványos életet, ráadásul akkoriban elég sajátosnak számító elképzelései voltak arról, hogyan kell élnie a nőknek. Mára már őt tartják az egyik legelső feministának. Könyvében azt állította, hogy a nők semmiben sem kevesebbek a férfiaknál, azonban azt elismerte, hogy kevésbé intelligensek, mint a férfiak: ennek okát viszont abban látta, hogy a férfiaknak sokkal több lehetősége volt a tanulásra, mint a nőknek. Továbbá meggyőződése volt, hogy semmilyen különbség nem lenne a két nem között, ha a nők is ugyanolyan szintű oktatásban részesülhetnének. Bár az érvelését jól fogadták, Wollstonecraft pár évvel később belehalt a szülésbe. Férje, William Godwin írt egy memoárt a feleségéről, amelyben olyan (akkoriban) botrányos részleteket árult el, mint például, hogy volt egy törvénytelen lánya, és két férfival élt együtt, akik közül egyik sem volt a férje. Ezek olyan szinten megrontották Mary hírnevét, hogy több évtizedbe telt, mire ismét komolyan vették.

Forrás: Photo12 via AFP

Helen Keller (1880-1968)

Helen Keller egy fiatalkori skarlát vagy agyhártyagyulladás után megvakult és elvesztette a hallását. Amikor felvették hozzá tanárnak Anne Sullivant, ketten együtt kezdték el kitalálni a módját, hogy Helen hogyan tudna kommunikálni a családjával, és közösen sajátították el a jelnyelvet és a Braille-írást.

Miután Keller felnőtt, 25 országban járt, hogy arról beszéljen, hogyan él a siket közösség, emellett számos könyvet írt az életéről, politikáról. Ő volt az első siket és vak diák, aki diplomát szerzett, továbbá ő volt az ACLU (Polgári Szabadságjogokért Küzdő Amerikai Unió) egyik alapítója. Hirdette háborúellenes nézeteit, támogatta a női egyenjogúságot és a fogamzásgátókat (de sajnos az eugenikát is).

Forrás: AFP

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek