evolúció kibeszélő történelem biológia tudomány vásárlás
Felmerült már benned a kérdés, hogy vajon a legtöbb hölgy miért lelkesedik annyira a shoppingért, míg a férfiak lehetőleg inkább lepasszolják ezt a feladatot másnak, vagy megpróbálják minél gyorsabban letudni? A kézenfekvő válaszért őseink szokásait érdemes elemezgetni.

Mint azt már az általános iskolában is megtanulhattuk, sok ezer évvel ezelőtt élt rokonaink gyűjtögető-vadászó életmódot folytattak. Míg a nagy mennyiségű állati fehérje beszerzésének feladata a férfiakra hárult, a nők csoportosan indultak portyázni erdőre-mezőre különféle növényi termésekért és gombákért.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/koratmember/Koratmember

A teremtés koronái manapság hasonlóképp állnak a vásárláshoz, mint hajdanán a vadászathoz: általában pontosan meghatározzák fejben, hogy mire van szükségük, célirányosan ejtik útba az üzletek azon pontjait, ahol a kívánt termékek fellelhetőek, majd az adásvételt követően a lehető leggyorsabban távoznak a helyszínről. Egy állat elejtése és annak hazacipelése úgyszintén kizárta a hosszas totojázást, hiszen veszélyessé vált a terep a ragadozók, a rivális törzsek, illetve nagy melegben a hús romlandósága miatt.

Az őshölgyek ezzel szemben időt szántak arra, hogy gondosan kiválogassák a legjobb minőségű terméseket, fejben tartották, hogy többnyire hol termett a legtöbb és a legfinomabb élelem, tehát az évezredek során hozzászoktak a maratoni beszerzőtúrákhoz.

Forrás: Pixabay.com

Egy 2013-as, kétezer résztvevő válaszait elemző brit felmérés alapján a férfiak átlagosan harminc percen belül elunják magukat shoppingolás közben, míg a nők akár két vagy több órán keresztül teljes gőzzel képesek mazsolázni a kínálatban. Összehasonlítják az ár-érték arányokat, az alapanyagokat, a színeket, fazonokat, hogy végül letehessék voksukat az igényeiknek leginkább megfelelő termékek mellett.

Tudtad, hogy egyes bevásárlóközpontok pasimegőrzőt üzemeltetnek, hogy megőrizzék a párok lelki békéjét?

Ezeken a helyeken az urak játékok, frissítők és finom harapnivalók társaságában üthetik el az időt, míg asszonyaik vásárolnak. Természetesen nem lehetetlen, hogy egyébként harmonikus kapcsolatban élő párok kiegyensúlyozottan lebonyolítsanak egy-egy nagybevásárlást, de sajnos előfordultak már tragédiák is ilyesfajta nézeteltérések miatt.

Egy kínai úriember szintén 2013 karácsonya előtt vetette magát a mélybe egy pláza emeleti folyosójáról, mert a barátnője több mint öt órán át tartó boltjárás és tucatnyi teli szatyor felhalmozása után még egy sokadik üzletbe is be akart térni, és ezen annyira összevesztek, hogy emberünknél végleg elszakadt a cérna, és inkább véget vetett az életének.

A szakértők természetesen nem azt állítják, hogy a genetikai örökségünkből kifolyólag mindenkire ugyanúgy ráhúzhatóak a fentebb vázolt sémák, de ha legközelebb feszültség támad közted és egy ellenkező nemű szeretted között vásárlás közben, jusson eszedbe, hogy valószínűleg őt is csak mélyen gyökerező ösztönei vezérlik!

Még szerencse, hogy az evolúció során a Homo sapiens kommunikációs készségei is sokat fejlődtek, tehát ezeket a konfliktusokat értelmesen át lehet beszélni ahelyett, hogy a felek egymás torkának ugranának.

Te szeretsz vásárolni?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.