85 éve borult lángba a Hindenburg - szomorú véget ért a léghajózás története

Ma 85 éve, 1937. május 6-án borult lángba és zuhant le a Hindenburg léghajó, a német birodalom egyik büszkesége. Ez az eset vált a légi közlekedés legismertebb tragédiájává, melyben 35 ember vesztette életét, és ez tett pontot a léghajózás történetének végére.

Az LZ 129 Hindenburg egy német Zeppelin-léghajó volt, korának legnagyobb ember alkotta szerkezete, ami képes volt a levegőbe emelkedni. A náci Németország előszeretettel használta a léghajót propagandacélokra, és arra, hogy megmutassák a németek technikai fejlettségét és erejét. A Hindenburg 1936. március 4-én indult az első útjára, s egy évvel később leszállás közben kigyulladt, máig tisztázatlan körülmények között.

Bár a katasztrófa pontos okai a mai napig ismeretlenek, sok teória látott napvilágot. Felmerült a gyanú, hogy egy Hitler által elrendelt merénylet történt, de ennek az ellenkezője is, miszerint egy Hitler-ellenes emigráció által elkövetett merénylet zajlott. De akadnak olyanok, akik szerint villámcsapás, vagy a motor keltette szikra miatt robbant be a hidrogén. Felmerült okként szerkezeti hiba, üzemanyag szivárgás, de még öngyilkosság is. Utóbbit arra alapozták, hogy a romok között találtak egy pisztolyt. A tragédia évfordulójának alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet a katasztrófáról, melyekről biztos nem tudtál.

Jóval többen élték túl a tragédiát, mint ahányan meghaltak

Bárki, aki látta a tragédiáról készült felvételeket, valószínűleg el sem tudja képzelni, hogy bárki élve kijuthatott a lángoló léghajóból. Pedig a fedélzeten tartózkodó 97 főből 62-en életben maradtak. A 35 áldozat közül tizenhárom utas, huszonkét személyzeti tag és egy, a földön tartózkodó munkás volt. Ez azért alakulhatott így, mivel sokan kiugrottak a zeppelin ablakán, és rohantak, amilyen gyorsan csak tudtak.

Nem a Hindenburg katasztrófa volt a történelem leghalálosabb léghajóbalesete

Bár ez a legnagyobb hírű katasztrófa, mégsem ez volt a leghalálosabb. 1930-ban zuhant le az R101-es brit katonai léghajó, amely 48 ember életét követelte. Később, 1933. április 4-én az USS Akron, az Egyesült Államok haditengerészetének léghajója egy heves viharban lezuhant New Jersey partjainál. Ebben a balesetben 73 ember halt meg, és csupán hárman maradtak életben.

USS Akron Manhattan felettForrás: Wikipedia/U.S. Navy/U.S. Naval History and Heritage Command

A Hindenburgon volt dohányzóhelység

A léghajót 200 köbméter éghető hidrogéngázzal töltötték meg, így enyhén szólva is égbekiáltó ostobaságnak tűnik dohányzót kialakítani a fedélzeten. Az utasok nem vihettek gyufát és öngyújtót a léghajó fedélzetére, de ott vásárolhattak cigarettát és kubai szivart. A biztonsági intézkedés mindössze annyi volt, hogy a fedélzeten vásárolt dohánytermékeket egy külön helységben szívhatták el, ahol nem volt hidrogén a levegőben. Egy légiutaskísérő engedte be az utasokat a dohányzóba egy duplaajtós légzsilipen keresztül, ahol egy elektromos öngyújtó segítségével gyújthattak rá, és arra is odafigyeltek, hogy senki ne távozzon még égő cigarettával a kezében. Bár tettek arról, hogy minél biztonságosabb legyen a dohányzás, azért még így sem tűnik életbiztosításnak.

A Hindenburg első útja egy náci propaganda repülés volt

A Hindenburg már a Harmadik Birodalom hatalomra jutása előtt elkezdett épülni, de a náci rezsim tagjai a német hatalom szimbólumának tekintették. Joseph Goebbels náci propagandaminiszter arra utasította a léghajót, hogy 1936 márciusában hajtsa végre első nyilvános repülését a Graf Zeppelinnel közös, 4100 mérföldes németországi légi körút részeként, hogy felhívja a figyelmet a Rajna-vidék visszafoglalását jóváhagyó népszavazásra.

A léghajók négy napon keresztül hazafias dallamokat és Hitler-párti közleményeket harsogtak a speciálisan felszerelt hangszórókból, a német városokra pedig propagandaszórólapokkal és horogkeresztes zászlókkal ellátott kis ejtőernyőket dobtak.

Később, 1936-ban a Hindenburg olimpiai gyűrűkkel az oldalán, egy nagy olimpiai zászlót húzva maga mögött haladt el a nyári játékok megnyitójának helyszíne felett Berlinben. A léghajó, amelyen egy hatalmas horogkereszt díszelgett, annyira a náci hatalom szimbólumává vált, hogy állandó bombafenyegetésnek volt kitéve.

Nyitókép: Getty Images