110 évvel ezelőtt süllyedt el a Titanic - ők voltak a hajó valós szerelmes párjai

110 évvel ezelőtt épp ezen a napon, hajnalban süllyedt el a Titanic. Korának egyik legnagyobb hajója, ami csodákkal és álmokkal indult útnak, de hamarosan már csak rémálmok maradtak belőle.

A legendás Titanic első, és egyben utolsó útjával örökre beírta magát a történelembe azzal, hogy 1912. április 15-én tragikus körülmények között elsüllyedt. A hajó történetét azóta is elképesztő érdeklődés övezi, nem volt még egy olyan hajókatasztrófa, ami ennyire megmozgatta volna az embereket - pláne nem 110 évvel a tragédia után. Számtalan kiállítás, dokumentumfilm, könyv, cikk készült, melyek a borzalmakat vizsgálják. Mind közül a leghíresebb mégis James Cameron hollywood-i filmje, ami - bár a hajó katasztrófáját a valósághoz hűen mutatja be -, a szerelmi szál mégis a képzelet szüleménye.

A Titanicon valóban utaztak szerelmesek, ráadásul tizenhárom nászutast is elválasztott egymástól a hajó elsüllyedése. Így most jöjjön három olyan szerelmes történet, melyek valóban a Titanic fedélzetén zajlottak, és még véletlenül sem a képzelet szüleményei:

Az Óceán Szíve

Rose hatalmas, kék gyémánt nyakláncát, - bármennyire is meglepő- , egy valós pár ihlette, akik abban a reményben szálltak fel a hajóra, hogy új életet kezdhetnek.

A 19 éves Kate Florence Philips megszökött annak a boltnak a tulajdonosával, amiben dolgozott. A férfi húsz évvel volt idősebb Philipsnél, és volt felesége és gyermeke is. A férfi, Henry egy nyakláncot adott Kate-nek, amely zafírral és gyémánttal volt kirakva, és még neve is volt: a "Tenger szerelme". Kate természetesen büszkén viselte az ékszert a Titanic fedélzetén.

Forrás: Tumblr

A hajó elsüllyedését Henry nem élte túl, a Titanichoz hasonlóan ő is a tenger áldozata lett, Kate azonban fel tudott szállni egy mentőcsónakra, ráadásul a nyakláncot is magával tudta vinni.

Kate néhány hónappal később megszülte Henry lányát.

Kate Florence Philips kislányával, EllennelForrás: encyclopedia-titanica.org

A Macy's tulajdonosai, Ida és Isidor

Egy másik, nem mindennapi szerelmi történet, a New York-i Macy's áruház tulajdonosaié, Isidor Strausé és feleségéé, Idáé volt, akik a Titanic fedélzetén utaztak vissza az európai télből az otthonukba.

Miután világossá vált, hogy a Titanic el fog süllyedni, Ida hajthatatlan volt, képtelen volt elhagyni Isidort, és semmivel sem lehetett meggyőzni arról, hogy szálljon be a mentőcsónakba. Kijelentette: "Nem válok el a férjemtől. Ahogy éltünk, úgy fogunk meghalni - együtt".

A helyzetet tovább nehezítette, hogy bár Isidornak felajánlottak egy helyet az egyik mentőcsónakban, hogy Idával maradhasson, de ő azt nem volt hajlandó elfogadni mindaddig, amíg nők és gyerekek voltak a fedélzeten.

Ida állítólag odaadta bundáját szolgálólányának, Ellennek, mondván, hogy neki már nem lesz rá szüksége, és ahhoz is ragaszkodott, hogy a szolgáló mentőcsónakra szálljon.

A házaspár emléktáblája ma is látható a Macy's Herald Square 34. utcai emlékbejáratánál.

Ida és Isidor Straus a filmben és a valóságbanForrás: 20th Century Fox, Wikipedia

Nászutas párok

Nem kevesebb, mint tizenhárom nászutas párról tudunk, akik a Titanic fedélzetén utaztak, köztük a 47 éves J.J. Astor, a Waldorf Astoria Hotel tulajdonosa, és 19 éves felesége. A New York Times szerint Astor abban az időben több szállodát és felhőkarcolót építtetett és birtokolt, mint bármelyik másik New York-i.

A becslések szerint vagyona elérte a 200 millió dollárt, és ő volt a Titanic leggazdagabb embere, beleértve Nelle Stevensont és John Pillsbury Snydert, a Pillsbury Company alapítóit.

Nyitókép: Shutterstock