Még mindig rejteget titkokat a Titanic

Annak ellenére, hogy a hajó több, mint száz éve elsüllyedt, még mindig nagyon sok embert izgat a Titanic katasztrófája. James Cameron filmje pedig csak tovább fokozta a kíváncsiságot.

 Íme, néhány tény, amit talán még te sem olvastál a világ egyik leghíresebb óceánjárójáról...

 1. A majd ezerfős személyzetben csak 23 nő volt - húszan túl is élték a katasztrófát.
 2. Az ütközés előtti napokra be volt tervezve egy mentőcsónak-gyakorlat, de azt ismeretlen okok miatt lefújták.
  Forrás: AFPforum/Collection Christophel/The Rank Organisation
 3. Habár a hajó anyakikötője Liverpool - ahogy az rá is volt írva -, a Titanic sosem járt a városban.
 4. 4 kéményéből csak 3 üzemelt, a negyediket csak a szimmetria és a látvány miatt építették meg.
  Forrás: AFPforum/ Imaginechina/Stringer
 5. Morgan Robertson  írt egy könyvet egy elsüllyeszthetetlen hajóról 14 évvel korábban, ami az első útján jéghegynek ütközik, és elsüllyed. A hajót Titánnak nevezte el, és még a mérete is megegyezett a Titanicéval: mind a kettő 269 méter hosszú volt.
 6. Charles Joughin, a hajó egyik pékje túlélte az ütközést. Miután segített az embereknek csónakba szállni, neki már nem jutott hely. A süllyedés után a jeges vízben úszott, amíg ki nem mentették. Állítása szerint annyi whiskey-t ivott, hogy nem érezte a hideget. A tragédia pedig nem ijesztette el attól, hogy később szolgáljon a Titanic testvérhajóján, az Olympiconon is.
  Forrás: AFPforum/ Photo12/Ann Ronan Picture Library
 7. Egyetlen mérnök sem élte túl a katasztrófát. Az utolsó percekig azon dolgoztak, hogy ne szűnjön meg az áramellátás a hajón, így több ember menekülhessen meg.
 8. A Titanic az egyetlenegy óceánjáró, ami jéghegynek ütközött, majd utána elsüllyedt.
  Forrás: AFP/Hendrik Schmidt
 9. A hajó egyik leghíresebb utasa, "elsüllyeszthetetlen Molly Brown" már a Carpathia fedélzetén (ez a hajó mentette ki a túlélőket) megalapította a Túlélők Bizottságát, és pénzt gyűjtött a kevésbe tehetősek számára.
  Tudtad?
  A Titanic túlélőinek megmentése miatt világhírűvé lett hajóról kevéssé ismert, hogy a gőzöst 1909-ben a m. kir. Belügyminisztérium magyar honosságú kivándorlók szállítására bérelte ki a Cunard Line-tól.
 10. A hajó a vízben lévő baktériumok miatt 20 éven belül eltűnhet az óceán mélyéről.
 11. 2012-ben a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulóján nyílt meg a hajó múzeuma Belfastban, ahol azt eredetileg építették.
  Forrás: AFP/usage worldwide/Sergi Reboredo
 12. Az eddigi legnagyobb hajódarab, amit a felszínre hoztak, körülbelül 15 tonna és 8 méter hosszú. Jelenleg Las Vegasban van egy állandó kiállításon.
 13. Maga a hajó átszámítva kevesebbe került, mint az 1997-es film.
Titanic a Király utcában Július 20-án megérkezett a Titanic kiállítás a bulinegyedbe! Szóval ha szeretnéd egy napig Rose-nak és Jacknek érezni magad, látogass el a Komplexbe!

Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek