festészet virág festő négyszögek Piet Mondrian művészettörténet
Piet Mondrian a négyszögek festőjeként vált ismertté. Fehér alapon, egymástól hosszában és keresztben fekete vonalakkal elválasztott, pirossal, kékkel és sárgával kitöltött négyzeteket festett minden mennyiségben.
négyzet, téglalap, rácsozat... Csak semmi érzelmesség! Forrás: Wikipedia

Ezek amolyan férfias képek - és nem is gondolnánk, hogy ugyanez a kéz tájképeket és virágcsendéleteket is alkotott.

Virág és napsugár Forrás: Wikipedia
Szellőrózsa vázában Forrás: Wikipedia

Mondrian ugyan azt állította, hogy a virágokat csakis azért festette, mert azok eladhatók voltak - és így időközönként meg tudta tölteni a gyomrát.

De én nem nagyon hiszem el a festőnek a "csak semmi érzelmesség" imázsa építéséhez szükséges szavait. Mert úgy gondolom: aki csak egyszer is látta ezeket az alkotásait, garantáltan nem tud a lírai képeknek ellenállni.

A finom pasztellszínű virágokon nyoma sincs a geometriának, egyszerűen bájosan finom szépségek.

Gyönyörködjünk bennük!

Kék krizantém Forrás: Wikipedia
Sárga krizantém Forrás: Wikipedia
Elhervadt a sárga krizantém Forrás: Wikipedia
Napraforgó Forrás: Wikipedia
Érzelgős krizantémok Forrás: Wikipedia
Picasso: nyomortól a dicsőségighttp://www.she.hu/kultur-mi/20170526-picasso-gyermekkor-elete-szegenyseg-elismeres-gazdagsag.htmlA világ egyre sötétebb lesz: Claude Monet és szembetegségehttp://www.she.hu/kultur-mi/20170511-muveszettortenet-festmeny-claude-monet-szembetegseg-tavirozsa-muveszet.html

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.