Donald Trump Melania Trump feladatok First Lady tisztség első asszony
Január 20-ától hivatalosan is Melania Trump lesz az Amerikai Egyesült Államok új first ladyje. És ez bizony nagyobb felelősség, mint gondolnánk!

Amerikában az elnök feleségének lenni komoly dolog. Egy first lady több, mint egy nő, aki hozzáment egy férfihoz, akinek történetesen az a foglalkozása, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

A first lady egy tisztség!

First Lady Melania Trump Forrás: AFPforum

Amúgy semmiféle törvény nem rendelkezik feladatairól vagy kötelezettségeiről. De olyan erősen él a hagyománya, hogy a mindenkori first lady fontos feladatokat lát el, hogy a Fehér Ház keleti szárnyában 40 éve egy teljes részleget tartanak fenn az elnök feleségének. És ehhez persze egy csomó asszisztens, tanácsadó és szakértő is dukál.


Persze ez nem mindig volt így. Sokáig az elnök feleségek bájos biodíszletként szolgáltak, akik megjelentek az elnök mellett a hivatalos eseményeken. Aztán szépen lassan egyre nagyobb rivaldafény irányult rájuk. Így ma már szinte magától értetődő, hogy minden first lady választ magának egy ügyet, ami mellett kiáll.


Nancy Reagan, például a kábítószer visszaszorítását, Hillary Clinton az egészségbiztosítás reformját, Michelle Obama pedig az egészséges táplálkozás elterjesztését tűzte ki programjának.

Természetesen nagyon sok függ az aktuális Első Asszony mentalitásától. Sokan sokféleképpen értelmezték már ezt a szerepet.

Voltak, akik gyakorlatilag láthatatlanok maradtak, és voltak, akik megelégedtek a hagyományos mosolygással és integetéssel.

De voltak páran, akik valami pluszt adtak az elnök felesége szerepköréhez, ezzel végérvényesen megváltoztatva azt.

Eleanor Roosevelt - A modern first lady

Mrs. Roosevelt nem szégyenlősködött. Erős, öntudatos nőként, amint beköltözött a Fehér Házba, azonnal megreformálta a hivatalt. Nem elégedett meg a kedves háziasszony szerepkörrel, nagy elánnal vetette bele magát a munkába és ezáltal a politikai életbe.

First Lady Anna Eleanor Roosevelt és Chiang Kai Shek kínai elnök özvegye Forrás: AFP forum

Sokat foglalkozott az emberi és polgári jogokkal valamint a munkanélküliséggel. Hetente rádióbeszédeket tartott, és saját rovata volt egy újságban, ahol pontosan kifejtette álláspontját a világról.

A II. világháború közepén Angliába utazott, kórházakat és fronton szolgáló katonákat látogatott meg. Ő előtte ez elképzelhetetlen lett volna egy first ladytől!

Arisztokrata származása ellenére nem szerette a szép és drága ruhákat, sem a bálokat. Öltözködés és stílusa szempontjából inkább hasonlított egy egyszerű, hétköznapi feleségre, mint egy nagyhatalmú és nemesi származású dámáéra. Többek közt emiatt is kerüt sokkal közelebb az emberekhez, mint bármelyik elődje.

Férje halála után az ENSZ-ben folytatta harcát az emberi és polgári jogokért. Sokan a mai napig őt tartják a legjobb first ladynek.

Jacqueline Kennedy - Az Ikon

Habár Jackie kevés időt töltött a Fehér Házban - csak szűk 3 év jutott neki -, így is felejthetetlen first lady vált belőle. Nem igazán foglalkozott politikával, inkább a protokoláris megjelenésekre összpontosított.

First Lady Jackie Kennedy és John Fitzgerald Kennedy Forrás: AFPforum

A magas és jóképű Kennedy elnök mellett mindig kedvesen mosolygott, makulátlan megjelenésük pedig a tökéletes elnöki pár látszatát nyújtották. Habár ma már tudjuk, ez tényleg csak látszat volt.

Megteremtette a Jackie-stílust, nők milliói utánozták és utánozzák szerte a világon a mai napig. Nagyon szerette a művészetet és a csillogást, az ő irányítása alatt nyerte el a Fehér Ház a ma ismert formáját.

Erősségei egyben gyengeségei is voltak!

Rengetegen nehezményezték, hogy rettentően sokat költekezik. Főleg az iszonyatosan drága bútorok és ruhák szúrták az emberek szemét. Ám őt hidegen hagyta a kritika: kedves mosolya egy erős és céltudatos nőt takart, aki mindig elérte, amit akart.

Ez az erő segítette át a férje meggyilkolását követő nehéz időszakon, amikor az egész világ előtt kísérte utolsó útjára az elnököt az Arlingtoni Temetőben.

Hillary Clinton - A társelnōk

Mrs. Clinton inkább társelnöki pozícióra készült, mintsem a first lady szerepkörre. Első ciklusuk idején politikai posztot is kapott férjétől, ám mivel ez óriási botrányt kavart, kénytelen volt visszavonulót fújni és belátni, erre még nem készült fel az ország.

First Lady Hillary Clinton és Bill Clinton Forrás: AFPforum

Így hát maradt csak az elnök felesége szerep, amit nagyon komolyan vett. Főleg a nők és a gyermekek jogaiért szállt harcba.

Ez egészen a híres Lewinsky botrányig tartott, amikor is kiállt férje mellett, de utána úgy döntött, kilép az árnyékából.

Nem várta meg az elnöki mandátum lejártát, még first ladyként indult el New York állam szenátori székéért, amit meg is nyert! Ő lett az első elnök feleség, aki hivatásos politikus is volt egy személyben. És - mint azóta már tudjuk - ez csak a kezdet volt!

Michelle Obama - A legsokoldalúbb

Michelle remekül ötvözte a Jackie-féle stílust a Roosevelt-féle aktív first lady szereppel. A Fehér Házban töltött évei alatt kialakította saját feladatkörét, ami azonban nem az aktuálpolitikáról szólt, sokkal inkább társadalmi kérdésekben foglalt állást.

Felhívta a figyelmet az egészséges táplálkozás és a sport fontosságára, külön kampányt indított a gyermekek elhízásának megelőzéséért.

Munkája során pedig valóságos divatikonná vált. Rendre megválasztották az egyik legstílusosabb nőnek az Államokban, még úgy is, hogy nem félt fast fashion márkákat is beilleszteni a ruhatárába, ezzel is közelebb kerülve az átlag amerikai nőhöz.

First Lady Michelle Obama és Barack Obama Forrás: AFPforum

Milyen first lady lesz Melania Trump?

Erre a kérdésre hamarosan választ kapunk. Az biztos azonban, ha visszatekintünk a kampányra, nem indult túl fényesen a karrierje.

First Lady Melania Trump és Donald Trump Forrás: AFPforum

Annyit azonban már tudunk, hogy hagyományos first lady szeretne lenni, és fellépni az internetes zaklatás ellen. Mondjuk ismerve férje viselkedését a közösségi médiában, roppant érdekes, hogy pont erre a témára esett a választása...

No, de majd kiderül. Mi mindenesetre kíváncsian várjuk, milyen first lady lesz Melania Trumpból!

Jónás Zsófia

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.