család kibeszélő pénz szegénység betegség
Peti teljesen ki volt borulva, amikor felhívott. Hallottam a hangján, hogy férfi létére bizony a sírással küszködik. Azt mesélte: nem elég, hogy a felesége betegsége miatt a családja lelkileg romokban hever, most a baráti köre is kivetette magából.

Korábban szomszédok voltunk, de aztán én elköltöztem a városból, így sajnos nem járunk össze, csak virtuálisan tartjuk a kapcsolatot. A többi barátját viszont nem emiatt vesztette el... Egyszerűen kiközösítették - azért, mert nem tudja tartani a társaságra jellemző színvonalat.

Nem tudja viszonozni a vacsorameghívásokat, mivel egyszerűen nincs pénze rá, hogy jóllakassa a bandát. Új, szűkebb költségvetésébe az sem fér bele, hogy a sörözések mellé közös grillezéseket is szervezzen.

Egy fizetésből kell eltartani a gyerekeit és a súlyosan beteg feleségét. Korábban mindig ugrott, ha valakinek segítségre, esetleg két dolgos kézre volt szüksége a társaságban. Bármikor időt és pénzt áldozott rájuk, mindezt önzetlenül, külön kérés nélkül, viszonzást nem várva tette. Most pedig, hogy neki vannak nehézségei, és nem tudja hozni a szokott formáját, meg sem hívják a partikra.

Ennél is jobban fáj neki, hogy mikor segítségre szorult volna a gyerekszobák felújításában, mindenki visszautasította, különféle mondvacsinált indokkal. Rájött, hogy akiket fontosnak tartott, nem törődnek vele: csak addig fogadták be maguk közé, amíg hasonló körülmények között élt, mint ők. Egyáltalán nem nevezhetők barátnak, de még csak becsületes embereknek sem, mondja. Mert nem lehet rájuk számítani. Hiszen az igazi barát soha nem hagy cserben, hanem inkább arra törekszik, hogy segítsen.

Forrás: Shutterstock

Mintha mindez nem lett volna elég, tetézte a dolgot, hogy tartott egy kis szülinapi zsúrt a kisebbik lányának, és a régi baráti körből is meghívta a gyerekeket. Korábban mindig szívesen látott vendégek voltak náluk, sőt, olyan is előfordult, hogy ott maradtak éjszakára - most viszont egyikük sem jött el. Ráadásul csak aznap, a buli előtt pár órával szóltak, hogy bocsi, de másik buliba megyünk. Mindannyian...

Szegény lánya érthető módon teljesen összetört, és végigsírta a délutánt. Ő persze próbálta megértetni vele, hogy nem érdemes sírni az ilyen emberek után. Mégis, legbelül magát okolja a történtekért. Úgy érzi, ő a hibás, mert nem ismerte fel, hogy amit barátságnak hitt, az valójában csak érdekkapcsolat volt.

Megértően hallgattam a panaszáradatát. Nagyon sajnáltam, amiért a felesége hűtlensége után azzal kellett szembesülnie, hogy a barátai sem különbek. Sőt, azok talán még rosszabbak is az exénél: hiszen amíg a volt neje a szívére hallgatva hagyta el, a társasága az anyagiak miatt...

Végül azzal sikerült megvigasztalnom, hogy megígértem: a jövő hétvégén meglátogatom. Hiszen én akkor is a barátja vagyok, ha megváltozott az élete, és már nem olyan színvonalon él, mint korábban...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.