életút kibeszélő elengedés barátság
Azt mondják, csak addig szabad egy szituációban maradni, amíg több a jó benne, mint a rossz. Ha pedig egyenlő arányban vannak, még mindig érdemes harcolni.

Így van ez az emberi kapcsolatoknál is. Vegyük úgy, hogy a legjobb barátnőddel a barátságotokban most 50-50% az arány. Amennyiszer megbánt, annyi szépet is ad neked. Mikor kezded el azt érezni, hogy mérgezi az életedet ez a kapcsolat?

Amikor a mérleg nyelve már kibillenni készül. Tudom, nagyon analitikusan közelítem meg a helyzetet, de amikor nagy az érzelmi érintettség - például egy több éves barátság esetében -, akkor érdemes logikus érvek mentén döntést hozni.

Mégis, mi ilyenkor a teendő?

Volt egy kebelbarátnőm, akit nagyon szerettem. Sokszor leszívta az energiáimat a bántó megnyilvánulásaival, azzal, hogy gyakran kioktatott, és helyettem akart dönteni. Anyáskodott felettem, és úgy gondolta, ő jobban tudja, mi a jó nekem. Tudom, hogy mindvégig jó szándék vezérelte, mégis teherként éltem meg ezt a túlzott gondviselést.

Mellette egy elesett, önállótlan kis szerencsétlennek éreztem magam, aki nem tud egyedül boldogulni a nagyvilágban. Mindezt annak ellenére, hogy én voltam az idősebb és - az élet bizonyos területein - a tapasztaltabb is. Egy idő után a mindennapi beszélgetéseink már nem voltak olyan felhőtlenek és vidámak, mint anno - és inkább nyomasztott, mintsem felvillanyozott a vele eltöltött idő. Teherként nehezedett a vállamra ez a fullasztó érzés, mert tudtam: egyszer - a saját érdekemben - bizony muszáj lesz elengednem őt. De képtelen voltam rá...

Mint később kiderült, ő is hasonlókon ment keresztül velem kapcsolatban. Úgy érezte, hogy nem lehet mellettem teljesen önmaga, folyton meg kell felelnie, és emiatt szorongott a jelenlétemben. Mégis ragaszkodtunk egymáshoz, egészen addig, amíg végül egyikünk meg nem tette az első lépést: "szakított" velem.

Forrás: Shutterstock

Akkor fájt, nagyon fájt, de ma már hálás vagyok neki, és tisztelem, mert ő volt a bátrabb kettőnk közül. Belátta, hogy ez a nehéz döntés lesz az, ami majd mindkettőnk javát szolgálja, és eszerint is cselekedett.

Sokan abba a hibába esnek, hogy nem merik időben behúzni a vészféket. Nem akarják elengedni egymást, mert félnek, ezért addig-addig halogatják a dolgot, míg elmérgesedik a viszony - ez pedig gyakran a múlt szép emlékeit is tönkreteszi.

Mások mindenáron megoldást akarnak találni a helyzetre - ami alapvetően egy jó elgondolás, hiszen sok esetben az őszinte kommunikáció és néhány változtatás helyrerázhatja a barátságot. De vannak olyan szituációk, amikor csak egyszerűen el kell fogadni: eddig tartott a közös utunk, de innen másfelé sodor minket az élet.

Nem mondom, hogy nem érzem magam magányosabbnak és üresebbnek, mióta nincs a barátnőm az életemben. Hiányzik minden egyes nap, ugyanakkor azt is érzem, hogy egy mázsás kő esett le a szívemről. Tudom, hogy mérgeztük egymást, és okosan döntöttünk, amikor békében elbúcsúztunk.

Volt egy időszak, amikor életünk vonatán közösen utazhattunk, amikor egymás támaszai lehettünk. Pontosan azt adtuk egymásnak, amire akkor, abban a pár hónapban/évben szükségünk volt: szeretetet, törődést, odafigyelést. A közös emlékeket pedig semmi sem moshatja el, mindössze annyi történt, hogy csináltunk helyet az újaknak is...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.