Férfivélemény: Miért zavarja annyira a férfiakat, ha egy nő karrierista?

Tényleg akkora probléma lenne a férfiak számára, ha egy nő a karrierjét helyezi előtérbe? Többnyire igen, bár nem azért, amiért a legtöbben feltételezik.

Elterjedt vélemény, hogy a férfiak tartanak a karrierista nőktől, ezt a jelenséget pedig sokan azzal szeretik megindokolni, hogy a férfiak egóját sérti, ha egy nő sikeresebb náluk a hivatásában. Ez egy eléggé sarkított nézőpont, viszont az az állítás miszerint a férfiak nem szívesen kötik össze az életüket egy túlzottan karrierista nővel, nem alaptalan. De, akkor mi is a probléma pontosan?

Sokan, sokfélék vagyunk, így nemre vonatkozólag általánosítani szinte soha nem lehet, de meggyőződésem, hogy a férfiak jelentős részének közel sem azzal van problémája, ha egy nő sikeresebb nála. Igen, vannak köztünk, akiknek a sérülékeny egója nehezen viseli el, ha nem ők keresik a több pénzt, de ugyanígy akadnak olyanok is, akik léha módon még élveznek is egy ilyen helyzetet, és jobban elkényelmesednek a kelleténél, ha a párjuk biztosítja az anyagi biztonságot. Ezek azonban szélsőségekbe hajló helyzetek, melyekből kiindulva hiba lenne általánosítani. Egy egészségesen működő kapcsolatban a felek támogatják egymást és örülnek a másik sikereinek is. Ez alól nem képeznek kivételt a munkahelyi sikerek, így az anyagi kérdések sem.

Forrás: Shutterstock

Ami az én álláspontomat illeti, a karrierista hozzáállás legnagyobb problémája valójában a prioritások rangsorolása. Aki valaha próbálta már olyannal összekötni az életét, akinek a munkája mindennél fontosabb, pontosan tudja, mennyi kellemetlenséget okozhat ez a mentalitás. Hogy az együtt töltött időbe bármikor beleszólhat egy munkahelyi telefonhívás, egy azonnal megoldásra váró probléma, egy a magánéletnél fontosabbnak beállított feladat. Míg más személyekkel akár lehetne is versenyezni – más kérdés, hogy kell-e? –, addig egy ennyire megfoghatatlan dologgal, mint a másik karrierje, nem igazán lehetséges.

Bár az ember többnyire olyan párt keres maga mellé, akinek értékrendje megegyezik az övével, ha a munkáról van szó, akkor kevés lehetőség van a kompromisszumkötésre. Hiszen abban az esetben, ha mindketten a karriereteket tartjátok szem előtt, szinte biztos, hogy az együtt töltött időtökbe legalább az egyikőtök munkahelye beleszól majd. Ellenkező esetben pedig nem egyszerű elfogadni azt, hogy a párod munkájával kell versenyezned, és a konfliktusok elkerülése érdekében az egyetlen lehetőséged az, hogy hátralépsz és elfogadod, hogy az ő munkája előnyt élvez veled szemben. Mindkét esetben a közösen töltött időtöket kell feláldozni a munka oltárán és bármennyire elhivatott is valaki mind a munkája, mind a kapcsolata iránt, két lovat egyszerre senki sem ülhet meg. Így az egyetlen opció az marad, ha mindketten ugyanúgy gondolkodtok a karrieretekről.

És itt nem arról van szó, hogy egy helyben kell toporogni és megelégedni azzal a pozícióval életetek végéig, amiben most vagytok. Sokkal inkább arról, hogy a munkát helyén kell kezelni, megélhetésként. Fontos, hogy szeresd amit csinálsz, hogy kiteljesedj benne, hogy fejlődj a pályádon, de végső soron a karriered mindig is az életednek egy része lesz csak, nem pedig maga az életed. Ez az, amit a karrierista emberek képtelenek belátni. A férfiak nem azért ódzkodnak a karrierista nőktől, mert túl dominánsnak tartják őket, vagy mert több pénzt kereshetnek nálunk. Egyszerűen csak senki sem akar másodlagos tényező lenni valaki életében úgy, hogy az első helyet a munka foglalja el.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek