Együttérzek a férfiakkal, de sajnálni azért nem fogom őket!

Sokan versenyt csinálnak abból, hogy kinek nehezebb manapság, a férfiaknak vagy a nőknek? Mivel én nő vagyok, így leginkább a saját oldalamról tudok számot adni, illetve azokat az állításokat tudom megcáfolni, amelyekről gyakran panaszkodnak a férfiak.

Persze, aki a másik fél, azaz a férfiak véleményére kíváncsi, az se keseredjen el, mert erről is született egy cikk, mi több, egy férfi számol be arról, hogy mi a véleménye az őket gúzsba kötő elvárásokról. De most nézzük, mivel szoktak általában érvelni az erősebb nem képviselői, azaz miért is nehéz ma férfinak lenni?

Mi vagyunk a kenyérkeresők

Amikor arról van szó, kinek nehezebb manapság, a férfiak szívesen jönnek azzal az érvvel, hogy szinte már elviselhetetlen az a nyomás, ami azért nehezedik a vállukra, mert nekik kell a kenyérkereső szerepét betölteniük. Én ezt egyébként alá is írnám, ha mondjuk a XVIII. században élnénk és a nők többsége a nappaliban ülne abroncsos szoknyában hímezgetve. A gond csupán az, hogy már nem a XVIII. században élünk, és a nők 90%-a éppen úgy dolgozik, mint a férfiak. Tehát szó sincs arról, hogy a nők egész nap csak malmoznak és el kell őket tartani. (Zárójelben megjegyezném, hogy a XVIII. században is csak az úri népek tehették ezt meg, mert más társadalmi rétegekben a nők a ház körüli munkát végezték, ami bizony nem volt kevés.) Az már egy másik kérdés, hogy a nők ugyanazért a munkáért általában jóval kevesebb fizetést kapnak, így valóban a férfi az, aki több pénzt visz haza. De ettől még a nő ugyanúgy keresi a kenyérrevalót, csak éppen hátrányból indul.

A női munkába is be kell segítenünk

A férfiak általában azt is sérelmezik, hogy manapság elvárják tőlük, hogy besegítsenek a házimunkába. Bezzeg a régi időkben, nem kellett mosogatni! Nem, a régi időkben nem kellett mosogatni, mert ha az úri körökhöz tartozott a házaspár, akkor megcsinálta a cseléd, ha meg nem, akkor meg megcsinálta az asszony, amíg a férfi a földeken szántott. Abban az időben azért nem mosott és mosogatott a férfi, mert reggel elment a szántóra és este jött haza.

Forrás: Shutterstock

 

Eközben pedig az asszony a ház körüli teendőket látta el, mivel ez volt a munkája – tehát nem elment ő is dolgozni, aztán este még mosogatott, sütött, főzött egy kicsit levezetésként... Mivel azonban most a nők is dolgoznak nyolc órát és a férfiak is dolgoznak nyolc órát, nem úgy igazságos, hogy a ház körüli teendőket is elosztják a párok? Persze, nem kell pont mosogatni, a porszívót vagy a fűnyírót is lehet tologatni, de ne tessék elvárni, hogy minden házimunka a szintén dolgozó nőkre háruljon.

Legyünk görög istenek

A férfi elég, ha egy fokkal szebb az ördögnél – szokták mondani, bár a férfiak mostanában nem így vélik. Többektől is hallottam, hogy a nők irreális elvárásokat támasztanak velük szembe a külsejükkel kapcsolatban is. Például, hogy legyenek sportosak, vagy legyenek jól öltözöttek. Skandalum! Micsoda elvárások? Mintha a nőktől nem várnák el ugyanezt a férfiak. Vagy mutasson nekem valaki egy férfit, aki egy lompos, igénytelen nőt szeretne maga mellé!

Nos, felháborodás ide vagy oda, a nők sem szeretnének egy tohonya, mosdatlan férfit maguk mellé. Szerintem ez nem túlzott elvárás, hiszen nem egy testépítőt akar a nők többsége... ellenben a férfiak többsége egy 90-60-90-es nőre pályázna... ha tehetné. Akkor most kinek is rosszabb?

A felsorolás egyébként a végtelenségig folytatható, de igazából teljesen felesleges tovább ragozni a dolgot, hiszen mind a nőkkel szemben, mind a férfiakkal szemben rengeteg elvárás van manapság. Nem kétlem, hogy a férfiaknak is nehéz, de szerintem nekünk, nőknek még mindig sokkal több társadalmi és párkapcsolati elvárásnak kell megfelelnünk... Úgyhogy, együttérzek a férfiakkal, de azért sajnálni nem fogom őket!

 

Nyitókép: Shutterstock