magazin kibeszélő kimerültség Jelek érzelmi kimerültség
Az elmúlt időszak biztosan számodra sem volt könnyű, a mindennapi feladatok mellett a világban történtek nem segítették a lelkedet szabaddá tenni. Ha nem figyelsz oda kellően saját magadra, a rengeteg elvárás, a megannyi területen való állandó lavírozás teljesen kikészíthet téged.

Manapság rengeteg az inger, amelyekkel nem lehet egyszerű megbírkóznod. A hatékonyság érdekében egy ideig próbálsz mindent a válladra venni, „úgyis kibírom" jeligével, de egyszer csak elfogy minden energiád és összerogysz. Úgy érzed, hogy annyi teher szakad rád mostanában, hogy képtelen vagy vele megbirkózni? Ha az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, akkor közel jársz a mentális és érzelmi kimerüléshez.

1. Állandóan ingerült vagy

Az érzelmi kimerültség legjellemzőbb tünete az agresszió és ingerültség. Ha mentálisan teljesen le vagy merülve, akkor képtelen vagy kontrollálni a viselkedésedet és nehezen tudod megállapítani, hogy mi az, ami valóban feldühít téged. Ilyen esetben gyakori, hogy hozzád közel álló személyekkel konfrontálódsz vagy veszel össze. Mielőtt felmegy benned a pumpa, vegyél néhány mély levegőt és gondold végig, hogy az adott helyzet, viselkedés vagy személy valóban ad-e arra okot, hogy felhúzd magadat.

2. Elveszett a motivációd

Ha nem érzed jól magad a bőrödben és azt érzed, hogy képtelen vagy uralni az érzelmeidet, a motivációd is alábbhagy. Bármi, ami korábban feltöltött energiával, - kedvenc hobbi, a szeretteiddel való időtöltés, sport vagy akár a munkád -, most egyáltalán nem hozhat lázba. Ha az egykori örömforrások most frusztrálttá és stresszessé tesznek, érdemes átgondolnod, mi vezetett idáig. Előfordulhat, hogy túlhajszoltad magad és többet vállaltál annál, mint amennyit valójában elbírsz.

Forrás: Shutterstock

3. Rosszul alszol

Előfordul, hogy az érzelmi kimerültségre úgy reagál a szervezeted, hogy állandóan csak pihenni és aludni szeretne és előfordul olyan is, hogy bármennyire fáradt vagy, képtelen vagy elaludni. Lefekvés után csak forgolódsz, a plafont bámulod és a napi történéseken rágod át magadat újra és újra. Érdemes ilyenkor egy új rutint kialakítani, elalvás előtt kiiktatni az elektronikus kütyüket a hálószobából és megpróbálni meditálni, ami segít az ellazulásban.

4. Gyakran elsírod magad

A mentális kimerültség következménye, hogy sokkal érzékenyebb vagy, mint általában. Sokkal jobban felzaklatnak a dolgok, mindent magadra veszel és könnyen elsírod magad. Olyan dolgokon is, amelyeken normál esetben pillanatok alatt túllendülnél. Nehezebben kezeled a stresszt és úgy érzed, minden a fejed fölé tornyosult és képtelen vagy uralkodni a káoszon, ezt pedig nem tudod máshogyan levezetni, csak sírással.

5. Folyton gyötör a fáradtság

Ha éjszaka gyötörnek a gondolataid és képtelen vagy elaludni, akkor egy idő után annyira kimerült leszel, hogy a napi feladataidat is képtelen leszel elvégezni és az emberi kapcsolataidat sem fogod tudni normálisan kezelni. A legfontosabb, hogy megtaláld, mi az, ami nyomaszt és nem hagy pihenni. Amíg nem iktatod ki a problémát, egy őrült spirálba keveredsz bele, amiből nagyon nehezen tudsz kikecmeregni, ha érzelmileg és fizikálisan is le vagy merülve.

Nyitókép:Shutterstock

Előfordult már, hogy úgy érezted, totál kivagy érzelmileg?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.