Pilát Gábor: a férfiak igazi nőket, a nők igazi férfiakat keresnek, de egyre kevesebbet találnak

magazin nők kibeszélő metroszexuális férfiak szingli nő elférfiasodás férfi-női szerepek Pilát Gábor
"Az emberek képesek megváltozni, és nem feltétlenül csak egy nagyon nagy trauma hatására, hanem akár úgy is, hogy folyamatosan és kitartóan dolgoznak azon, hogy szabadabbak, boldogabbak, igazabbak és jobbak legyenek" - Pilát Gábor gondolatait olvashatjátok a Szer-etet - Gyűl-ölet című könyvéből a SHE.HU oldalán. Szó lesz párkapcsolatokról, társkeresésről, szerelemről, és persze szexről is.

Régen egészen más volt mind a nő-, mind a férfiideál

Régi korok nőideáljait ma simán ledagadtoznák, annak ellenére, hogy jó néhány évtizeddel ezelőtt istenítették volna. Ezt elkerülendő a nők, hogy megfeleljenek a férfiaknak, elkezdtek fogyókúrázni. És akkor itt egy izgalmas összefüggést érthetünk meg, méghozzá azt, hogy felbukkan az anorexia, mint betegség. Ez azon a ponton következik be, mikor már nem a másiknak akar tetszeni a nő, hanem a viselkedésminta öncélú, majd kényszeres lesz. Felmérés szerint tíz férfiből kilenc azt mondja, hogy neki egy anorexiás nő inkább taszító, mint vonzó. És mégis előfordul, hogy egy nő eljut odáig, hogy anorexiás lesz.

Férfiaknál is megfigyelhetjük egy mechanizmusában hasonló folyamatot: amikor valaki már annyit foglalkozik magával, hogy elveszíti a férfiasságát, akkor egy nőnek ez már nem tetszik és hogyha megállítunk tíz nőt az utcán és arról kérdezzük őket, hogy milyen az igazi férfi, akkor nem ezekkel az attitűdökkel, nem ezekkel a jellemvonásokkal fogja leírni a férfit, de a férfi mégis egyre jobban ezt erőlteti. Az ilyen elnőiesedett férfiakra a nők már azt mondják, hogy nem is igazi férfiak. Tehát megfigyelhető egyfajta önmagába fordulás itt is, és a dolog öncélúvá válik, mert már itt sem arról szól a történet, hogy tetsszünk a másik nemnek.

Az élővilágban alapvetően minden a túlélésre törekszik

Mintha minden élőlénybe egy olyan határozottan kiadott parancs lenne beleégetve, hogy túlélni! Persze ez nem vegetálást jelent, hanem egy lehetőség szerinti minőségű túlélést, ráadásul minél hosszabb távon. Az ember is így van ezzel, akár férfi, akár nő az illető, ő is túl akar élni. Ezt azonban csak akkor tudja megtenni generációkon keresztül, felismerve a fizikai lét korlátozottságát, ha utódokat nemzve élteti túl az egész emberi fajt.

Ehhez pedig az szükséges, hogy megtalálja a számára ideális paraméterekkel rendelkező, ellenkező nemű párját.

Szóval a férfiak versengenek a férfiakkal a nők kegyeiért, a nők pedig versengenek a nőkkel a férfiak kegyeiért. A nő keresi a jó spermát, a jó donort, keresi az igazi férfit, akiben láthatja megtestesülni az utódot vagy utódokat is. Egy ilyen férfi oldalán szeretne élni, hiszen itt érzi a legbiztonságosabbnak a saját túlélését, a család túlélését és majd az utódok túlélését. Keresi azt a férfit, aki megértő. Keresi azt a férfit, aki képes az együttműködésre, aki erős, aki hatalmat tud gyakorolni de ezt igazságosan és kulturált módon teszi. Akinek jó esetben van pénze, hiszen az nagyobb százalékban tud túlélni, mint akinek nincs. A férfi is hasonlókat keres a nők között. Keresi a jó anyát, a megértő társat, a gondoskodó partnert, aki megteremti az otthon melegét, aki az ágyban is kielégíti, és boldoggá tudja tenni őt.

Ha jól szemügyre vesszük, akkor tisztán kirajzolódik, hogy a férfiak, és a nők között is létezik egy teljesen természetes belső harc a dobogóért, mert ugye mindig a dobogó legfelső fokán állót fogják választani. A történelemben visszalépve a második világháború utáni szakaszra azonban bonyolódni látszik az egész evolúciós fejlődés, méghozzá az önálló nő megjelenésével.

Megszületik egy új fogalom: a szingli nő

Az önálló nő, aki önfenntartó, aki képes gyereket szülni és még arra is képes, hogy akár egyedül felnevelje őket. Az újonnan kialakult és egyben szokatlan felállás a nem megfelelően felkészült, és ingatag lelkiállapotban lévő férfiaknál hozott is egy kisebbségi érzést, ami több mint furcsán csapódott le a férfitársadalomban. Elkezdtek a férfiak bizonyos feminin jegyeket magukra ölteni, talán, hogy nagyobb eséllyel tudjanak versenyben maradni, és többek között nekiálltak a testük formálásának. Ha megnézünk egy "békebeli" cowboyfilmet, ott ez még nem volt divat, abban az időben még nem voltak kigyúrt macsók, talán nem is volt szükség rá. A schwarzeneggeri kortól kezdődően azonban erősen divatba jött ez az irányzat, miszerint egy férfinak látványosan izmosnak kell lennie.

Forrás: Shutterstock

Mint ahogy magával a sporttal semmi gond nincs, inkább a hanyagolásával, de ezen az úton van egy veszélyes pont, amin túllépve a másik nemnek való tetszés átmegy egyfajta bizarr öncélúságba. Míg az egyik oldalon megjelentek a szingli nők, a másik oldalon, az egyre több nőies vonást magukra öltő férfiak körében is megszületett egy új fogalom, a metroszexuális férfi.

A metroszexuális férfi alapvetően egy heteró ember, akinek gyerekei vannak, aki nőcsábász jellegeket mutat, aki alapvetően a nagyvárosokban él, és van pénze arra, hogy megvegye a legjobb ruhákat, és elmenjen stylisthoz, és reggel az ágyból kikelve is tökéletesen álljon a haja, és borotválja a testét, és reggeltől estig gyúrjon, és jó illata legyen, és csajozós autóval járjon. És hogyha ezt a kettőt így összevetjük, akkor igazolódik az állítás: a nők elkezdenek elférfiasodni, néha a vezető pozícióban lévő nők például szinte már úgy öltözködnek mint egy férfi, a stressztűrő képességük is az idővel a tapasztalatok és a felmérések alapján nőttön-nő, a férfiak pedig elkezdenek a másik oldalról közelíteni, és elkezdenek metroszexuálissá válni.

A férfiak bizonytalanabb helyzetben vannak

Az evolúciós pszichológia, vizsgálva a fejlődés lélektanát, a férfiak útkeresését azzal magyarázza, hogy ők bizonytalanabb helyzetben vannak. Bizonytalanabb helyzetben pedig azért, merthogy a nő szül, ami egy biológiai alapon leosztott, és nem kiválasztott szerep. A férfiak pedig, minthogy ők is szeretnének maguknak valamit találni, amiben nélkülözhetetlenek, de ugye ez már nem választható opció, mert ezt a nőkre osztotta a Jóisten.

Na most, mit tud választani a férfi? Az ő választása az lehet, hogy talál magának olyan szerepkört, amiben ő tud egyeduralkodó lenni. Példának okáért óv, biztonságot ad.

Ezeket a tényeket egymás mellé sorakoztatva, kitisztul a kép, és minden nehézség nélül megérthető, hogy a rivalizálás nemcsak az azonos neműek táborára korlátozódik, hanem a helyzetet bonyolítva elindult a férfi és a nő között is. Minden, minden, minden szempontból elkezd uniformizálódni a két nem, miközben a férfiak az igazi nőket keresik, a nők meg az igazi férfiakat keresik, Így viszont egyre kevesebbet találnak belőlük.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.