Pilát Gábor: Az ismerkedés legfőbb buktatója az, hogy nem értékeled magad eléggé!

magazin kibeszélő önbizalom önismeret önbizalomhiány önértékelés ismerkedés
"Az emberek képesek megváltozni, és nem feltétlenül csak egy nagyon nagy trauma hatására, hanem akár úgy is, hogy folyamatosan és kitartóan dolgoznak azon, hogy szabadabbak, boldogabbak, igazabbak és jobbak legyenek" - Pilát Gábor gondolatait olvashatjátok a Szer-etet - Gyűl-ölet című könyvéből a SHE.HU oldalán. Szó lesz párkapcsolatokról, társkeresésről, szerelemről, és persze szexről is.

Milyen buktatói vannak a valós önértékelés hiányának az ismerkedésnél? Csak buktatói vannak. Akinek nincs önbizalma, az nem bízik magában. Nagyon sokszor egyébként a végtelenségig bonyolítjuk ezt az egészet. Évekkel ezelőtt valakitől kaptam egy névjegykártyát és az volt ráírva, hogy bonyolító. Azt kérdeztem az illetőtől, hogy mi a francot kell ezen az egészen bonyolítani, ezt nem egyszerűsíteni kéne? Erre az volt a válasz, hogy de, tulajdonképpen ez egy ilyen egyszerűsítő folyamat, csak én lebonyolító vagyok. Szóval, nagyon sokszor a szavak magukban hordozzák a szó mögöttes jelentését is.

Amikor például azt mondjuk, hogy félelem, az azt jelenti, hogy fél-elem, tehát nem ismerjük a teljes egészet, csupán a felét. Alapvetően azért félünk a haláltól is, mert nem ismerjük, mi van utána, tehát, ha félek valamitől, az azt jelenti, hogy nincsen teljes ismeretem az adott dologról.

Ha valakinek nincs önbizalma és nem bízik saját magában, akkor az önértékelése is a béka segge alatt lesz kettővel, és ez nemcsak az ismerkedésre fog kihatni, hanem az élete minden területére, tehát alapvetően nem az ismerkedésnél kellene keresgélnünk, hanem az önértékelésnél és az önbizalom helyreállításánál. Ez természetesen nem olyan egyszerű dolog, hogy az ember egyet suhint a varázspálcával és megtörténik a csoda.

Mondjuk az orvos odafordul a páciense felé, és azt mondja: "Ne idegeskedjen, mert az árt az egészségének!" Valószínűleg nem volt még olyan élő ember, aki ezek után hazament és onnantól kezdve úgy be tudta volna tartani az utasítást, hogy ettől lett volna nyugodt. Az idők végezetéig, és az örökkévalóságon át mantrázhatnánk a "nem fogok idegeskedni, több időt fogok a családdal tölteni és boldogok leszek" mondatokat, nagy változásra nem számíthatunk.

Forrás: Shutterstock

Akkor tehát miként állítsuk helyre az önbecsülésünket és az önbizalmunkat? Első lépésben annak a felismerésére van szükség, hogy nincs kettős én. Ha ez megtörtént, akkor nincs is szükség további lépésekre.

A kettős én ugyanis így működik: A szívemre hallgassak vagy az eszemre? Gyakran tesszük fel ezt a kérdést magunknak, de tulajdonképpen ilyenkor ki kérdez kit?

A kettős én nem kizárólag a "saját kérdésünk önmagunk felé" formában jelentkezik. Más módon is képes minket összezavarni. Néha azt nem becsüljük, amit mi magunk tartunk értékesnek, viszont szeretünk olyan tiltott útra tévedni, aminek a bejáratához mi tettük ki a túlzó táblát. Előfordul, hogy megbocsátunk mindenért, később gyűlölünk a semmiért. Van, hogy kettő is kevés, időnként pedig az egy is sok. Létezik olyan, hogy a vágy az ágyon is túlmutat, és olyan is akad, amikor az ajtóig sem ér el. Ilyen az érzékek birodalma. Csalóka, mint azok a hasznos eszközök, amikkel az emberek a világot és egymást kiélvezik, de leginkább fosztogatják, mert hiányzik belőlük a szentség és a szeretet.

Használj óvszert a lelkedre, és ne azonosítsd magad se a vágyakkal, se a félelmekkel, se az érzésekkel, se az érzelmekkel, se az önbizalmaddal, se az önbecsüléseddel, ugyanis nem vagy azonos azokkal. A vágy a szeretetnek csupán sápadt emléke, és az ember a vágy beteljesedésekor nem több, mint élvező ember, aki messze került a lélek szelíd ragyogásától.

Te a szeretet kiapadhatatlan forrása vagy, és nem a kettős én. Ez még akkor is így van, ha ezt a forrást minden kacattal eltömítetted, elapasztani nem tudtad. A szeretetnek csupán csendre van szüksége, a többinek pedig mindig egyre több látványra, hangzavarra és kavalkádra.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.
Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.