magazin kibeszélő gondoskodás konyhatündér sütés-főzés férfivélemény konyhaművészet főzés
Mindig is jópofának találtam a régi közmondásokat, még akkor is, ha egy jelentős részük mára teljesen elévültnek tűnik és csak a múlt társadalmának hangzatos lenyomataként léteznek - bár ezzel az állításommal biztos vannak, akik vitába szállnának. Kár lenne azt gondolni, hogy semmi igazságtartalmuk nincs, elég csak a címben is említett példára gondolni: A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út.

Persze nyilvánvaló túlzás lenne azt állítani, hogy ha egy nő valódi konyhatündér, akkor a lábai előtt hever majd az összes férfi, de ha van egy olyan egyetemes készség, amit szerintem minden férfi értékel a világon, akkor az a sütés-főzés ügyes kivitelezése. Annál is inkább, hiszen nagyapáink idejében ez még rengeteget jelentett. Szinte elvárás volt, hogy egy nő otthonosan mozogjon a konyhában. Manapság a felgyorsult világunkban már közel sem tölt be ennyire előkelő szerepet a konyhatudomány, többnyire az olyan megoldásokra hagyatkozunk, mint a rövid idő alatt összedobható ételek vagy a házhoz szállítás. Cserébe pont ezek a változások, amik felértékelik egy ügyes házi szakács hozzáértését.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy kapcsolat csak akkor ideális, ha a nő mindig frissen készült meleg étellel várja otthon partnerét (vagy épp fordítva), de ha valaki jól kiismeri magát a konyhában, akkor az még mindig hatalmas piros pont a legtöbbünk füzetében. Már csak azért is, mert ez sokkal többről szól, mint a finom falatok. Az odafigyelés, a törődés és a szeretet mindennapos apró megnyilvánulásai teszik igazán széppé a jól működő kapcsolatokat, ennek pedig az egyik legegyszerűbb formája az, ha meg tudjuk lepni szívünk választottját a kedvencével, esetleg a rendelés helyett magunk készítünk el egy születésnapi tortát vagy egyéb finomságot.

Még akkor is, ha nem igazán erősítjük a mesterszakácsok táborát, hiszen kicsit olyan ez, mint a gyerekek esete, akik szeretnék meglepni a szüleiket valamivel. Az általuk tapasztalt gondoskodás visszafordításával ők állnak be a konyhába elkészíteni a reggelit, általában katasztrofális végeredménnyel. Mégis, ha rosszul sül is el a dolog, az ember nem tudja nem értékelni a ráfordított munkát és a cselekedetet vezérlő szeretetet.

Forrás: Shutterstock

Nincs ez máshogy a kapcsolatokban sem. Hiába áll ezernyi kis nüanszból minden párkapcsolat, vannak olyan egyetemes értékek, amik szinte mindenkinek eszébe jutnak, amikor arról kérdezik őket, hogy mit várnak a szerelemtől. A gondoskodás jó eséllyel ott szerepel minden ember toplistáján, nők és férfiak egyaránt keresik ezt az ellenkező nemben, ennek pedig egy kiváló kifejezési formája az, ha időről időre meglepjük párunkat a saját főztünkkel.

Sokak számára talán kicsit nyakatekert értelmezése lehet ez egy olyan mindennapos dolognak, mint az ételkészítés, de mégis vallom, hogy helytálló, hiszen tapasztalatból tudom, milyen jól tud esni az embernek, ha ebben a formában is kifejezik irányunkba a gondoskodást. Fordítottan is működik persze: egy férfi esetében is jó pont, ha meg tudja lepni párját egy romantikus vacsorával, amit ő maga dobott össze.

Persze, ha úgy döntünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk a sütés-főzés gesztus értékét, még mindig ott szerepel érvként, hogy mi férfiak igencsak szeretjük a hasunkat, szóval, ha másért nem is, ezért mindig eredményes taktika lesz egy férfi szívének elnyeréséhez pár finom falat...

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted fontos, hogy egy nő otthonosan mozogjon a konyhában?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.