Bárcsak újra láthatnám a tükörben azt, akit egykor a legjobban szerettem: önmagamat

Félelmetes felismerés, amikor rájössz: az a kapcsolat, ami egykor a minden volt, már  nem emel fel, így valószínűleg hosszú távon nem a te utad. Mégis görcsösen meg akarod tartani a partnered, mert tényleg úgy hiszed, hogy jobbat nem érdemelsz. Miért? Cikkemben arra szeretnék példákat mutatni, hogy milyen jelekből jöttem rá arra: mérgező párkapcsolatban élek.

Őszintén szólva a toxikus, mérgező jelzőt elég trendi lett használni az utóbbi néhány évben, mintha mindenki ezzel akarna takarózni a párkapcsolati kudarcaiért. Engem mindig érdekelt ez a témakör, és én magam döbbentem meg a legjobban, amikor rájöttem: magam is egy mérgező párkapcsolatban ragadtam.

Szeretet vagy ragaszkodás?

Komolyan elgondolkodtam azon, mit érzek és megdöbbentett, amikor a tiszta szerelem érzését elmém összemosta a totális ragaszkodással. A kezdeti forró szerelem, majd a kapcsolatunk további része is nagyon sok jót adott, és ez annyira elvette az eszem, hogy még a hűtlenséget is megbocsátottam. Mert úgy gondoltam, hogy minket egymásnak teremtettek.Ideig-óráig úgy tűnt, meg lehet oldani, de a pasim nem érezte megcsalásnak, amit csinált. Pedig ha mással töltesz egy romantikus estét és ittasan érkezel haza éjszaka, az - úgy gondolom -, nem csak nálam veri ki a biztosítékot.Tisztáznom kellett magammal azt, hogy igen, ez már nem igaz szerelem, de ha ragaszkodom hozzá, akkor hogyan lehet ebből kilábalni?

Elhiszed, hogy nélküle semmi vagy

Emlékszem arra a nőre, aki a kapcsolat elején voltam. Magabiztos, sugárzó, csillogó tekintetű fiatal lány, de a sugárzásból és erőből mára igen kevés maradt. Tudom, hogy bennem van még egy parányi szelet belőle, de a mindennapos, szóbeli bántások leépítették az önbecsülésemet. Nem szabadna hagyni, hogy bárki ilyen szinten hatással legyen ránk , de ha egy ilyen kapcsolatban van benne az ember, akkor az összefügéseket nem látja át tisztán.

„De hát, én csak viccelek". „Miért veszel mindent ennyire magadra?" - nem tudtam megértetni vele, hogy miért nem vicces az, ha megaláz és lenéz engem.

Sokszor megkaptam, hogy nélküle semmire se vinném, és kevés vagyok a céljaim, álmaim eléréséhez. Bántott, hogy én mindenkor támogattam, ellenben ő abból nyert erőt, ha engem a földbe tiport.

Forrás: Shutterstock

Véget nem érő manipuláció

A manipulálás olyan fegyver, amivel egy toxikus ember remekül bánik. 100-ból 99 alkalommal elhittem, hogy a konfliktusok kizárólag az én hibáimból fakadtak és meghunyászkodtam minden alkalommal. Akkor is én kértem tőle bocsánatot, amikor ő bántott meg engem. Elhittem, hogy én vagyok a rosszul gondolkodó, a túlérzékeny, az őrült, aki kitalál dolgokat. Túl sok békát nyeltem, pedig megfogadtam, hogy vele más lesz.

Tanulságos volt ez a kapcsolat. Egy életre megtanultam a fenti három pontból, hogy ki kell jelölnöm a határaimat és ezeknek hangot kell adnom ahhoz, hogy megőrizzem a mentális jólétemet. A megbocsátás és a feldolgozás útján el kell engednem a sérelmeket és meg kell tanulnom függetlenné tenni másoktól a saját jóllétemet.

Nem vágyok új kapcsolatra vagy szerelemre, csak arra, hogy újra azt lássam viszont a tükörben, akit egykor szerettem: önmagam.

 Nyitókép: Shutterstock