magazin kibeszélő önismeret változás párkapcsolat
Furcsa legépelni ezeket a sorokat. Félelmetes önvallomás annak elfogadásáról, ami az élet velejárója: a változás. Elkerülhetetlen, ahogy haladunk előre. Dönthetünk-e arról, hogy jöjjön-e a változás és mások legyünk, mint akik vagyunk? Van olyan, hogy jó vagy rossz, vagy egyszerűen csak érdemes hagyni, hogy jöjjön és áramoljon?

A változás önmagában is teljesen normális, nemhogy akkor, ha hosszú évek óta együtt vagy valakivel. Nem csak közösen, de egyénenként is változik a belsőtök és nyilván nem maradtok ugyanazok az emberek, akik a megismerkedésetek során voltatok.

Nem látjátok ugyanúgy a világot, nem gondolkodtok egyformán, de a párkapcsolatban sem ugyanazokkal az igényekkel, elvárásokkal szuperáltok, mint egykoron. Így volt ez velem, velünk is.

19 éves voltam, amikor a párommal találkoztunk, és a románcunk - bármilyen hihetetlen - első látásra szerelem volt. Az első pillanatban tudtuk, hogy mi nem barátkozni fogunk és dolgunk van egymással. Az első két évben szinte minden tökéletes volt és úgy éreztem, hogy ő megadja nekem mindazt, amire egy nő vágyhat a párkapcsolatában. Teljes értékűen, nagyon boldog voltam. Azt éreztem, hogy előttünk nincs akadály. Megértjük egymást és társként jobbat nem kívánhatnék magamnak.

A volt gimnáziumi rajztanárom, mára az egyik legkedvesebb barátosném mesélt egyszer őszintén:

Sokáig ezt éreztem a párom mellett, hogy tökéletesek voltak a hétköznapok, a mindennapok, az életünk. Tüzes, lobbanékony párosunk olykor épp ettől a lángtól tűnt a legigazibbnak.

Forrás: Shutterstock

A harmadik évben már máshogy éreztem, igaz, sok próbatételt kaptunk az élettől. Elment a nagypapám és történtek olyan események, amik az iránta táplált bizalmamat teljesen - s talán azóta is gyógyíthatatlanul - megrengették. Bak nő vagyok, aki mindig igyekszik a megbocsátás útjára térni, mégis, ha egyszer belém tipornak, akkor azt sosem felejtem. Egy ilyen fekete folt végzetesen nyomot hagyott a kapcsolatunkon.

Az egyetem utolsó évében és a diplomaszerzést megelőző időszakban nagyon sokat tanulhattam magamról, a traumáimról és rengeteg dolgot megértettem a kapcsolatunkról. Először jól esett homokba dugni a fejemet és ellenállni a bennem kibontakozó változásnak, de ennek csak kára lett. Hogy az iskolai tapasztalásoknak és kihívásoknak köszönhetően, vagy az addigi három év zálogaként, de elkezdtem kritikusabban állni a külvilághoz. Nem törődtem bele az elnyomásba, a burkolt földbe döngölésbe, a minősítő degradáló mindennapos bántásokba, hanem igyekeztem kijelölni a határaimat és kommunikálni: ez számomra nem oké.

- mondta gyakran a párom, én pedig képes voltam elhinni, hogy az én érzéseimmel van a baj és nem a bántó szavakkal, amiket mindennap a fejemhez vágott.

Felismertem, hogy változtam és azt is, hogy nem vagyok hajlandó a határaimból és a mentális egészségében jegyében bármiből lejjebb adni. Ez nem ego és makacskodás, hanem rájöttem, hogy a párom is változott, csak ő más ütemben és máshogy, mint én. Nem volt ínyére az ellenállásom, amelyet sokszor további bántással fokozott.

Ez egy olyan oldala, amit a kisebbség érzete hív elő belőle és ami nem rólam, hanem az ő érzéseiről szól. Egyik szavával azt mondta, hogy büszke rám az eredményeim miatt, máskor azt mondta, hogy nagyképű és lenéző vagyok, amióta diplomám van.

Más ember lettem és sokáig féltem, hogy a változás eredményeképp elveszíthetjük egymást. Küzdöttem minden módon: először úgy, hogy ellenálltam és nem akartam változni, aztán később próbáltam felemelni a társamat, aki semmilyen módon nem akart elindulni ezen az úton. Elmondása alapján, sokszor azt mondta, hogy rossz irányba tartok. Én azt mondom, hogy felesleges címkézni: nincs jó és nincs olyan, hogy rossz. Egyszerűen más lettem.

Már nem 19 éves kislányként, hanem 24 éves fiatal, felnőtt nőként írom soraimat. Ami korábban a minden volt, mára nem elégséges a teljes boldogsághoz. Amit régen a társ fogalmához társítottam, az mára csak töredéke ennek a képnek, és őszintén: ez így van jól.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.