Férfivélemény: Miért zavarja annyira a férfiakat, ha egy nő karrierista?

karrier kibeszélő párkapcsolat kapcsolat munka egyensúly magánélet ego férfivélemény
Tényleg akkora probléma lenne a férfiak számára, ha egy nő a karrierjét helyezi előtérbe? Többnyire igen, bár nem azért, amiért a legtöbben feltételezik.

Elterjedt vélemény, hogy a férfiak tartanak a karrierista nőktől, ezt a jelenséget pedig sokan azzal szeretik megindokolni, hogy a férfiak egóját sérti, ha egy nő sikeresebb náluk a hivatásában. Ez egy eléggé sarkított nézőpont, viszont az az állítás miszerint a férfiak nem szívesen kötik össze az életüket egy túlzottan karrierista nővel, nem alaptalan. De, akkor mi is a probléma pontosan?

Sokan, sokfélék vagyunk, így nemre vonatkozólag általánosítani szinte soha nem lehet, de meggyőződésem, hogy a férfiak jelentős részének közel sem azzal van problémája, ha egy nő sikeresebb nála. Igen, vannak köztünk, akiknek a sérülékeny egója nehezen viseli el, ha nem ők keresik a több pénzt, de ugyanígy akadnak olyanok is, akik léha módon még élveznek is egy ilyen helyzetet, és jobban elkényelmesednek a kelleténél, ha a párjuk biztosítja az anyagi biztonságot. Ezek azonban szélsőségekbe hajló helyzetek, melyekből kiindulva hiba lenne általánosítani.

Egy egészségesen működő kapcsolatban a felek támogatják egymást és örülnek a másik sikereinek is.

Ez alól nem képeznek kivételt a munkahelyi sikerek, így az anyagi kérdések sem.

Forrás: Shutterstock

Ami az én álláspontomat illeti, a karrierista hozzáállás legnagyobb problémája valójában a prioritások rangsorolása. Aki valaha próbálta már olyannal összekötni az életét, akinek a munkája mindennél fontosabb, pontosan tudja, mennyi kellemetlenséget okozhat ez a mentalitás. Hogy az együtt töltött időbe bármikor beleszólhat egy munkahelyi telefonhívás, egy azonnal megoldásra váró probléma, egy a magánéletnél fontosabbnak beállított feladat. Míg más személyekkel akár lehetne is versenyezni – más kérdés, hogy kell-e? –, addig egy ennyire megfoghatatlan dologgal, mint a másik karrierje, nem igazán lehetséges.

Bár az ember többnyire olyan párt keres maga mellé, akinek értékrendje megegyezik az övével, ha a munkáról van szó, akkor kevés lehetőség van a kompromisszumkötésre. Hiszen abban az esetben, ha mindketten a karriereteket tartjátok szem előtt, szinte biztos, hogy az együtt töltött időtökbe legalább az egyikőtök munkahelye beleszól majd. Ellenkező esetben pedig nem egyszerű elfogadni azt, hogy a párod munkájával kell versenyezned, és a konfliktusok elkerülése érdekében az egyetlen lehetőséged az, hogy hátralépsz és elfogadod, hogy az ő munkája előnyt élvez veled szemben.

Mindkét esetben a közösen töltött időtöket kell feláldozni a munka oltárán és bármennyire elhivatott is valaki mind a munkája, mind a kapcsolata iránt, két lovat egyszerre senki sem ülhet meg.

Így az egyetlen opció az marad, ha mindketten ugyanúgy gondolkodtok a karrieretekről.

És itt nem arról van szó, hogy egy helyben kell toporogni és megelégedni azzal a pozícióval életetek végéig, amiben most vagytok. Sokkal inkább arról, hogy a munkát helyén kell kezelni, megélhetésként.

Fontos, hogy szeresd amit csinálsz, hogy kiteljesedj benne, hogy fejlődj a pályádon, de végső soron a karriered mindig is az életednek egy része lesz csak, nem pedig maga az életed.

Ez az, amit a karrierista emberek képtelenek belátni. A férfiak nem azért ódzkodnak a karrierista nőktől, mert túl dominánsnak tartják őket, vagy mert több pénzt kereshetnek nálunk. Egyszerűen csak senki sem akar másodlagos tényező lenni valaki életében úgy, hogy az első helyet a munka foglalja el.

Nyitókép: Shutterstock

Mennyire fontos számodra a munka-magánélet egyensúly?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.