buli szexualitás kibeszélő szórakozás divat
Bizonyára ismerős a jelenség, ha nem saját tapasztalatból, a környezetedben zajló események révén biztosan: hiába röpködnek a mínuszok, a buliba tartó, vagy onnan épp távozó hölgyek sokszor még falatnyi outfitjeik ellenére sem dideregnek, és ha hiszed, ha nem, erre tudományos magyarázat is létezik.

Bevallom, kicsit megkönnyebbültem, mikor ráébredtem: nem csak én vagyok fura, sokszor tényleg fejben dől el, hogyan érzékeljük a kinti hőmérsékletet. Számtalanszor előfordult már ugyanis, hogy éltem a világomat a kis nejlonharisnyámban, a magassarkúmban, a sokat mutató felsőmben és egy viszonylag vékony szövetkabátban, miközben 0 fokhoz közelített a hőmérő higanyszála, holott máskor ilyen hidegben nyifogva húztam a sapkámra a bundakapucnit is.

Nyilván jogosan merült fel bennem a kérdés, hogy mikor felettébb ledér outfitekben indul szórakozni az ember lánya, valóban nem hat rá a farkasordító hideg, vagy csak úgy érzi?

Erre a kérdésre a tárgyiasított testtudat nevű jelenség adhat választ. Egy, a British Journal of Social Psychology című szaklapban megjelent kutatás szerint amikor a nők mentálisan tárgyiasítják magukat, tehát minden erejükkel a külsejükre fókuszálnak, háttérbe szorulnak azok a kognitív funkciók, melyek a testük jelzéseinek érzékeléséért felelősek.

Forrás: Shutterstock

Hogy a teóriát alátámasszák, a kutatók 5-10 fokos szabadtéri hőmérsékletben éjszakai klubok előtt álldogáló nőket interjúvoltak meg arról, hogyan érzik magukat, majd az arcukat kitakarva lefotózták az öltözéküket.

A válaszokat és az alulöltözöttség mértékét összevetve úgy tűnt, az elmélet megállja a helyét: azok a nők, akik kevésbé tárgyiasították önmagukat, jobban fáztak falatnyi ruháikban vagy tudatosan az időjárásnak megfelelően öltöztek, de akik leginkább a megjelenésükre koncentráltak, valóban kevésbé érezték csontig hatolónak a csípős éjszakai levegőt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a tárgyiasított testtudat a férfiakat általában kevésbé érinti, inkább a hölgyekre jellemző, s ez a tény is bizonyítja, hogy

egy olyan társadalomban élünk, ahol a szexiség gyakorta fontosabb, mint szervezetünk természetes igényei.

Persze alapvető biológiai és anatómiai jellegzetességeinket figyelembe véve egyértelművé válik, hogy nemcsak a kognitív visszajelzések, hanem más tényezők is hozzájárulhatnak a hidegérzet kialakulásához vagy annak hiányához.

Ott van például az alkoholfogyasztás, mely köztudottan erőteljes melegérzetet biztosít, illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy adott személynek milyen a vérkeringése, esetleg szenved-e olyan egészségügyi problémától – például pajzsmirigy-alulműködéstől vagy más hormonális eredetű zavartól – mely befolyásolja az általános hőérzetet.

Biológia ide vagy oda, a legjobb megoldás a hosszúra nyúló partiesteken az, ha rétegesen öltözünk, így tánc közben sem csurog majd rólunk a víz és a taxira vagy a buszra várva sem válunk kikent-kifent humanoid jégcsapokká.

Fázós típus vagy?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.