egészség pajzsmirigy kibeszélő magazin betegség pajzsmirigy alulműködés
Ismerős a fogadalom, hogy mostantól több időt fordítasz magadra, rendszeresen eljársz edzeni, szűrésekre, és odafigyelsz az egészségedre? Sokáig én is a halogatósok közé tartoztam, tavaly év elején viszont elhatároztam, hogy máshogy lesz, és elmentem egy vérvételre.

Bevallom őszintén, hogy mindig találtam valami kifogást, épp miért nem érek rá az egészségemmel foglalkozni. Aztán rájöttem, hogy én sem leszek már fiatalabb. Eldöntöttem, hogy ez így nem mehet tovább, felszívtam magam, és már ott is találtam magam az SZTK vérvételes szobájában, reggel fél 6-kor. Nem volt olyan borzalmas, mint gondoltam, bár végig az járt a fejemben, hogy nem minden hős visel köpenyt, a kocsiban pedig a Destiny's Child Survivor című számát bömböltettem.

Én és a TSH

Egy nappal később már az eredményt is a kezemben tartottam, és egyenesen sokkolt az egyik akkor még számomra ismeretlen hormon értéke. Azóta már tudom, mi az a TSH, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy jó a kapcsolatunk.

Több piros sávba kúszó eredményem is lett, de kettő volt, amitől igazán megijedtem: az egyik az imént említett TSH, a másik pedig az ATPO, vagyis Anti-TPO. Nem vagyok orvos, így csak a saját tapasztalataimat szeretném elmondani, nem pedig az a cél, hogy bárkit is diagnosztizáljak.

Mivel a nővérem pajzsmirigybeteg, hallottam már tőle ezt a rettegett, három, egymás után írt betűt, a TSH-t, és tudtam, ha pirosba csúszik, az nem jelent jót. Kiderült tehát, hogy pajzsmirigybeteg vagyok én is, ráadásul az 1400 feletti ATPO értékem azt súgta, ez bizony hashimoto - köszi Google. Nem is húztam az időt, felhívtam egy endokrinológust, kértem hozzá időpontot, és elkezdődött az én soha véget nem érő pajzsmirigy sztorim.

A hivatalos diagnózis: hashimoto thyreoiditis

Elmentem tehát endokrinológushoz, és miután a doki megnézte a leleteimet, diagnosztizált.

Gyorsan elhadarta, hogy a hashimoto egy autoimmunbetegség, ami gyógyíthatatlan, de ne aggódjak, mert gyógyszerrel kezelhető.

A cél, hogy lejjebb nyomjuk a TSH-mat, mert jelen pillanatban nagyon nehezen lehet gyerekem.

Sokkolt, amiket hallottam, mert egészen addig azt hittem, makk egészséges vagyok. Mindegy dokikám, köszönöm, ennyit a lelkizésről. Persze, boríts rám mindent, amúgy is jól bírom (ja, nem). Meg is kaptam a gyógyszeremet, amit heti hétszer, ébredés után, éhgyomorra kell szednem. A legrosszabb, hogy miután bevettem, fél órán át nem ehetek, és nem is ihatok a jó felszívódás érdekében. Pedig azok az isteni éhgyomros kávék...

Forrás: Shutterstock

Később egy ultrahang is bizonyította, hogy ez hashimoto, az életem pedig összefonódott a D-vitaminnal, a szelénnel, az Omega-3-mal, a kis pajzsmirigy gyógyszeremmel, ami hivatalosan pótszer, hiszen a szervezetem amúgy is termeli, csak csekély mértékben.

A leleteimen kívül semmi nem jelezte azt, hogy beteg vagyok, pontosabban semmi feltűnő. Utólag tudom, hogy a rekedtségem, a fáradtságom, a hangulatingadozásaim, és a foltokban elő-elő jövő ekcémám is ennek köszönhető.

Sajnos a diagnózis óta felszedtem pár kilót, és keményen küzdök az elemekkel.

A szervezetem megbosszulta a rengeteg stresszt, a kialvatlanságot, a sok munkát, a sok kávét, és az állandó idegeskedést, úgyhogy most muszáj figyelnem magamra.

Egyszerűen nincs más választásom!

Soha ne mondd egy pajzsmirigy-betegnek, hogy legyél türelmesebb...

Az elmúlt egy éves küzdelmem alatt jó pár kiló felszaladt rám, pedig extrán odafigyeltem. Előjött a tojás-és tej intoleranciám, a lelassult anyagcserém miatt folyton fel van puffadva a hasam. Valójában olyan, mintha várandós lennék, így állandó partnerem a derekamra kötött pulcsim.

Bár az értékeim sokkal jobbak, mint kezdéskor, még mindig nem súrolják a tökéleteset, és hiába sportolok heti négyszer, étkezek egészségesen, valahogy a fogyás sem akar beindulni. A hangulatingadozásaim maradtak, és nagyon hamar elfáradok, szóval hazudnék, ha azt mondanám, jól érzem magam a bőrömben, de igyekszem kihozni ebből a maximumot.

Mielőtt bárki azzal jönne, hogy ha azt hiszem, ez betegség, akkor tévedek... Igen, tudom, hogy a pajzsmirigy-alulműködés nem egy súlyos betegség, de 28 éves, fiatal lányként úgy érzem, a történetem tanulságos. Mióta az eszemet tudom, túlvállaltam magam, 12-16 órákat dolgoztam, sokat idegeskedtem, és még sorolhatnám napestig. Tojtam magasról az egészségemre.

A kezeletlen pajzsmirigy alul- és túlműködés óriási galibát tud okozni, úgyhogy te, aki most olvasod ezt a cikket, tanulj a hibámból. Járj el rendszeresen vérvételre, fordíts több időt magadra, pihenj, ne vállald túl magad, és előzd meg a nagyobb bajt.

Igyekszem én is letojni az értékeimet, és nem hagyom, hogy ez a 3 betű szabályozza az életemet, de néha baromi nehéz...

Nyitókép: Shutterstock

Van ismerősöd, aki pajzsmirigy betegséggel küzd?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.