anyaság család kibeszélő félelem magazin karrier időmenedzsment élet munka időbeosztás gyerekek
Bár nem mindenkinek adatik meg, hogy megtapasztalja az anyaságot, és olyan is akad, aki önként dönt úgy, hogy egyelőre nem szeretne szülővé válni. Ha van már gyermeked, szinte biztos, hogy egyetértesz velem, amikor azt mondom: anyának lenni jó. 

Nem vagyunk egyformák, de abban talán egyetértünk, hogy akinek született már gyermeke, általában örül is neki, és ha vannak is kezdetben nehézségek, élvezi, hogy szülő lehet. Szereti a saját gyermekét, csodálja a szépségét, okosságát, tehetségét, nevet az aranyköpésein, sőt, fel is jegyzi azokat, és úgy egyáltalán, mindentől, amit a kölyök tesz, anya felhőtlenül boldog... Ha ez egy film lenne, akkor itt a kép lefagyna, és követezne egy gyors visszatekerés a felhőtlenül rész elé. Ideális család, ideális anya és anyaság ugyanis nem létezik, csak a közösségi médiában.

A kikent-kifent, díszmagyarba öltözött nő, aki tűsarkúban építi a várat a játszótéri homokozóban a csupa maszat, kacagó gyerekével, miközben az a bizonyos hajlakk tart, ha esik, ha fúj, pont addig az egy kattintásig létezett, ameddig a fotózás tartott. Kis szerencsével apuka volt a fotós, de nagy eséllyel inkább csak egy szelfiről van szó.

Hófehérbe öltözött nő és férfi öleli egymást egy adriai vitorláson, a nő talpig sminkben, ahogy azt a vízen szokás, a hajuk lobog a szélben, "énidejüket" töltik, #gyereknélkül vannak, mert azért ők ugyanazok maradtak, akik voltak, mielőtt a kölyök megszületett. Aztán ki tudja, talán a fotón látható két ember sosem létezett abban a formában, ahogy a story-ban láthatjuk, hiszen időnként hajlamosak vagyunk "túlkompenzálni", ha valamit nagyon be akarunk bizonyítani.

A másik véglet, amikor mami az arcába lógó, kócos hajjal, szakadt mackóban, kinyúlt pólóban egy hatalmas zsák biokölessel és házi készítésű biogyümölcslével vonul a játszótérre, egyik gyerek a nyakában, másik a szabad karjában, a szemöldökétől már nem lát, a lábán a szőrt akár be is fonhatná, a csúszdáról a gyerekkel az ölében csúszva szelfizik, a kölykök a sárban fürdenek, mert fő a szabad akarat, a nevelés szerinte káros, csak a vadhajtásokat kell nyesegetni, és mindezt hashtageli is.

Forrás: Shutterstock

Én mindig igyekszem az arany középutat választani, ha gyereknevelésről van szó. Négygyerekes anyaként egyetértek mindenkivel, aki azt vallja, hogy a gyerekszülés nem jelenti azt, hogy át kell menni ősanyába: nem kötelező a játszótéren trampliként megjelenni és látványosan szoptatni két mellről két gyereket. De jó lenne, ha azt is megértenék az édesanyák, hogy semmit nem kell bizonyítaniuk, különösen azt nem, hogy nők maradtak! Ha nem lennének nők, anyák sem lehetnének! Legyen ez a kiindulási alap! Nem az tesz valakit nővé, hogy úgy csinál, mintha a játszótérre is úgy öltözne, mint operába. Az "énidő" is pont ugyanolyan hatásos, ha pl. egy jó könyvvel, vagy filmmel, kedvenc sorozattal, nagy sétával töltjük, nem kell hozzá vitorlás - bár utóbbi kétség kívül látványosabb fotókat ígér.

Nem kell úton-útfélen azt bizonyítanod, hogy nem vagy másodosztályú nő, csak mert gyereket szültél! Azt sem kell fotókkal alátámasztanod, hogy nálad mindig patika rend uralkodik - úgyse hiszi el senki, de kit érdekel? Attól, hogy anya vagy, lehetsz okos, tanult, művelt és intelligens. Sem azt nem kell bizonygatnod, hogy munka mellett is eleget törődsz a gyerekeiddel, sem azt, hogy ugyanolyan értékes munkaerő vagy, mint gyermektelen kollégáid.

Anyának lenni jó! Gondoskodni a kicsi, a kicsit nagyobb, a közel felnőtt gyermekedről akkor is boldogság, ha éppen nem minden tökéletes. Talán nem futsz be akkora karriert, mint amilyet gyerek nélkül tudnál. Lehet, hogy sosem jutsz el Floridába, mert a pénz a fiadnak, a lányodnak kell a zenekari táborra, meg a külföldi tanulmányútra. Hacsak nem valami milliomoshoz mész hozzá, vagy neked van nagy vagyonod, talán sosem lesz több százezres táskád, cipőd, ruhád. De kárpótol egy-két-sok csillogó szempár! Hidd el, soha, senki nem fog úgy rád nézni, csodálni téged, mint a saját gyermeked!

Átélni, ahogy feláll, elindul a nagyvilágba, ami kezdetben csak a szoba másik vége. Óvodás lesz, verset tanul, mesét mond, készül az iskolára, ahol megtanul írni, olvasni számolni. Pályát választ, de legalábbis középiskolát, először lesz szerelmes, aztán másodszor és még sokadszor, boldog, csalódik, sír a válladon. Leérettségizik, egyetemre megy... és aztán az igazi nagyvilágba, ami már nem a szoba másik vége.

Közben annyi minden történik, az együtt töltött idő alatt megismeritek egymást, közös nyaralások, közös emlékek, tanítgatod, magad se gondolnád, mi minden maradt meg az iskolában tanultakból, amit, ha elmondasz neki, tátott szájjal hallgat. Ő is tanít téged. Nemcsak történelemre, ami menet közben más értelmet nyert, hanem türelemre, elfogadásra, kitartásra és feltétel nélküli szeretetre is - és ha akarod, ha nem, kamaszkorában a feltétel nélküli utálatát is megtapasztalhatod.

Egy azonban biztos: mindegy, mi történik, ő mindig minden körülmények között a te gyermeked marad, és te az ő édesanyja leszel. Ezen senki és semmi nem változtathat. A szülő-gyerek kapcsolat eltéphetetlen kötelék, a család ereje akkor is hatalmas, ha a körülmények olykor-olykor akaratunk ellenére is változnak, mert a szeretet, szerelem, amit az anyaság, az egység ad, örök.

És tudod mit? Ha a felhőtlen boldogság közben a sok főzés-mosás-takarítás miatt néha bejárónőnek érzed magad, és ennek hangot is adsz, azzal sincs semmi gond, mert jogod van az érzéseidhez. Aki mást mond, hazudik, bátran küldd el a fenébe! ;-)

Fotó: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.