Fejben dől el: ezért nem fáznak az alulöltözött bulizó lányok

Bizonyára ismerős a jelenség, ha nem saját tapasztalatból, a környezetedben zajló események révén biztosan: hiába röpködnek a mínuszok, a buliba tartó, vagy onnan épp távozó hölgyek sokszor még falatnyi outfitjeik ellenére sem dideregnek, és ha hiszed, ha nem, erre tudományos magyarázat is létezik.

Bevallom, kicsit megkönnyebbültem, mikor ráébredtem: nem csak én vagyok fura, sokszor tényleg fejben dől el, hogyan érzékeljük a kinti hőmérsékletet. Számtalanszor előfordult már ugyanis, hogy éltem a világomat a kis nejlonharisnyámban, a magassarkúmban, a sokat mutató felsőmben és egy viszonylag vékony szövetkabátban, miközben 0 fokhoz közelített a hőmérő higanyszála, holott máskor ilyen hidegben nyifogva húztam a sapkámra a bundakapucnit is. 

Nyilván jogosan merült fel bennem a kérdés, hogy mikor felettébb ledér outfitekben indul szórakozni az ember lánya, valóban nem hat rá a farkasordító hideg, vagy csak úgy érzi?

Erre a kérdésre a tárgyiasított testtudat nevű jelenség adhat választ. Egy, a British Journal of Social Psychology című szaklapban megjelent kutatás szerint amikor a nők mentálisan tárgyiasítják magukat, tehát minden erejükkel a külsejükre fókuszálnak, háttérbe szorulnak azok a kognitív funkciók, melyek a testük jelzéseinek érzékeléséért felelősek.

Forrás: Shutterstock

Hogy a teóriát alátámasszák, a kutatók 5-10 fokos szabadtéri hőmérsékletben éjszakai klubok előtt álldogáló nőket interjúvoltak meg arról, hogyan érzik magukat, majd az arcukat kitakarva lefotózták az öltözéküket.

A válaszokat és az alulöltözöttség mértékét összevetve úgy tűnt, az elmélet megállja a helyét: azok a nők, akik kevésbé tárgyiasították önmagukat, jobban fáztak falatnyi ruháikban vagy tudatosan az időjárásnak megfelelően öltöztek, de akik leginkább a megjelenésükre koncentráltak, valóban kevésbé érezték csontig hatolónak a csípős éjszakai levegőt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a tárgyiasított testtudat a férfiakat általában kevésbé érinti, inkább a hölgyekre jellemző, s ez a tény is bizonyítja, hogy egy olyan társadalomban élünk, ahol a szexiség gyakorta fontosabb, mint szervezetünk természetes igényei.

Persze alapvető biológiai és anatómiai jellegzetességeinket figyelembe véve egyértelművé válik, hogy nemcsak a kognitív visszajelzések, hanem más tényezők is hozzájárulhatnak a hidegérzet kialakulásához vagy annak hiányához.

Ott van például az alkoholfogyasztás, mely köztudottan erőteljes melegérzetet biztosít, illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy adott személynek milyen a vérkeringése, esetleg szenved-e olyan egészségügyi problémától – például pajzsmirigy-alulműködéstől vagy más hormonális eredetű zavartól – mely befolyásolja az általános hőérzetet.

Biológia ide vagy oda, a legjobb megoldás a hosszúra nyúló partiesteken az, ha rétegesen öltözünk, így tánc közben sem csurog majd rólunk a víz és a taxira vagy a buszra várva sem válunk kikent-kifent humanoid jégcsapokká.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek