5 általános hiba, ami még a legerősebb párkapcsolatot is tönkreteheti

Sokan azt gondolják, ha valakivel egymásba szeretnek, akkor már minden megy magától és nem kell tenni semmit a kapcsolatért. Ez azonban hatalmas tévedés: egy párkapcsolat olyan, mint egy kert. Folyamatosan gondozni kell, különben ellepik a gazok.

Biztos vagyok abban, hogy mindenki fel tud sorolni kapásból pár dolgot, amin már elcsúszott párkapcsolata. Én most összegyűjtöttem 5 olyan általános hibát, amit sokan elkövetünk.

1. Azt hisszük, hogy a párkapcsolat az egyedüli boldogságforrás az életünkben

Nem akarok személyeskedni, de azt gondolom, leginkább a nők esnek bele ebbe a hibába. Ha őszinte akarok lenni magamhoz, régen én is ilyen voltam: megjelent egy potenciális igazi a színen, eldobtam csapot-papot és csak rá koncentráltam. Elhanyagoltam a barátaimat, az volt a lényeg, hogy vele legyek és hogy őt boldoggá tegyem. Sokáig eleve azt éreztem, hogy csakis egy férfi oldalán lehetek boldog. Bármire képes voltam a szeretetért, annyira odatettem magam, hogy megszűntem önmagam lenni. Azt gondolom, a legtöbb kapcsolatom épp emiatt ment szét: megfojtottam a nagy szeretetvágyammal a másikat és azzal, hogy teljesen alájuk mentem, már izgalmas sem voltam többé. Kemény leckék árán tanultam meg, hogy ne a másiktól várjam, hogy boldoggá tegyen, hanem először tanuljak meg jól lenni egyedül is.

2. Nem tudjuk elengedni a múltat, a régi sérelmeinket rávetítjük az új társunkra is

Az ember 30 felett már általában begyűjt pár csalódást, sokan falakat építenek a szívük köré, hogy ne érje őket több fájdalom. Lássuk be, így bizony nehéz egy másik emberhez közel kerülni. Arról nem is beszélve, hogy mivel a sérelmeinket ritkán dolgozzuk fel igazán, így azok sokszor a legújabb párunkon csattannak, még akkor is, ha ő ártatlan a dologban. A múlt folyamatosan ott kísért, ha megcsaltak, bizalmatlan vagy, ha többször elhagytak, rettegsz, mikor történik meg újra. Érdemes tudatosítani, hogy bármi történt a múltadban, az nem a partnered hibája és nem érdemes elrontani egy friss szerelmet a régi sérelmek miatt.

3. Nem szánunk elég időt a párkapcsolatunkra

Elég gyakori jelenség, hogy miután két ember összejön és minden szép és jó, akkor azt gondoljuk, ez már örökké így lesz és nagyjából berakjuk a másikat egy fiókba. Azonban a kemény meló általában itt kezdődik és ennek az is a része, hogy bármennyire is elfoglaltak vagyunk, időt kell szánni a másikra. A nagy bölcsek szerint egy jó kapcsolathoz két dolog elengedhetetlen: a megfelelő kommunikáció és a jó szex, de szerintem fontosak még a közös élmények is.

Forrás: Shutterstock

4. Azt gondoljuk, hogy egy kis hazugság még belefér a párkapcsolatba

A hazugságok megmérgeznek minden emberi kapcsolatot, nem kivétel ez alól a párkapcsolatunk sem. Az ember általában azzal nyugtatja magát, hogy egy apró füllentés nem árthat, de ne szépítsük, a hazugság attól még hazugság. Ráadásul, ha elkezdünk füllenteni, ott rögtön megjelenik a lebukástól való félelem, ami miatt aztán egyre jobban belegabalyodunk a hazugságok csapdája. Igen, néha baromi nehéz őszintének lenni, sokszor nem akarunk a másiknak fájdalmat okozni vagy nem akarjuk felzaklatni valami aprósággal. Mégis ez az egyetlen tiszta út.

5. Valójában nem figyelünk a másikra, csak saját magunkkal vagyunk elfoglalva

Te meg tudod mondani, a párodat mi tette a legboldogabbá múlt héten? Tudod egyáltalán, mi a szeretetnyelve? Néha azt látom ebben a mai rohanó világban, hogy mindenki csak a saját boldogságával van elfoglalva és szinte követeli a másiktól, hogy tegye boldoggá, de ő maga nem úgy figyel a párjára, ahogy azt amúgy a másiktól elvárja. Úgyhogy talán be kellene fejezni az állandó követelőzést és elvárásokat és meg kellene kérdezni a párunkat (ha magunktól nem tudjuk): „Hogyan tehetnélek ma boldoggá?"

Nyitókép: Shutterstock