Dr. Gary Chapman és az 5 szeretetnyelv

Alapjáraton nagyon szép dolog a szerelem. Ám van vele egy komoly probléma: idővel elmúlik. Ilyenkor lehet legyinteni és azt mondani, hogy sebaj, mert a szeretet örök. Kivéve, ha mégsem.

Mert ha a szeretet valóban zokszó nélkül ellenállna az idő vasfogának, akkor nehezen lehetne megmagyarázni, hogy miért emelkedik évről évre a válások száma... Hasonló gondolatmenet foglalkoztatta Dr. Gary Chapman, amerikai család- és párterapeutát, aki megalkotta az "5 szeretetnyelv" elméletét, amely mára pszichológiai fogalommá nőtte ki magát.  

Forrás: Baranyai Kata saját képe

Chapman munkássága házasságok millióira volt és van hatással. A végtelen szerénységgel megáldott, antropológus végzettséggel is bíró szerző budapesti előadásának sajtótájékoztatóján nevetve mesélte el, hogy elsősorban a saját házasságának a megmentése volt a célja az elmélet megalkotása során.

Ám 35 évnyi lelkipásztori és pártanácsadói működése során feltűnt neki, hogy rengeteg pár szenved ugyanattól a problémától - nevezetesen attól, hogy a felek képtelenek jól szeretni egymást. Hiába éreztek mély és erős szeretetet egymás iránt, a hétköznapok nyögvenyelősen, feszültségektől terhelten működnek. Mivel Chapman a saját házasságában is hasonló problémákkal nézett szembe, így kutatómunkába kezdett, és ezzel megalkotta saját módszerét. Azt az 5 szeretetnyelvet, amelybe nemtől, kortól, kultúrától függetlenül mindenki besorolható. Vagyis kategóriákba rendezte, hogy milyen módon tudjuk a másik tudtára adni, hogy szeretjük őt.

Forrás: Baranyai Kata saját képe

Mondjuk, ebben még semmi eget rengető nem lenne, ám Chapman rájött, hogy nem mindenki "beszéli" mind az 5 szeretetnyelvet egyformán. Szóval, ha a társ pont olyan módon nyilvánítja ki érzéseit a másik iránt, amit az nem ért, akkor az bizony elhidegüléshez vezethet. De először is lássuk, hogy mi is ez az öt szeretetnyelv:

1. Elismerő szavak

A sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy gyakorlatilag élet és halál urai lehetünk a beszédünkkel. Főleg, ha a kedvesünknek éppen a szavakkal kifejezett elismerés jelenti a kapcsolódási pontot. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Pusztán kis szösszenetekre:

  • "Fantasztikus volt a vacsora."
  • "Nagyszerűen áll neked ez a ruha."
  • "Imádom, hogy ilyen céltudatos vagy."

Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, annak hiába hozunk ajándékot, és hiába sütjük meg a kedvenc tortáját, akkor is hiányérzet marad benne.

Forrás: iStockphoto/Anna Berkut

2. Szívességek

Aki ezen a nyelven ért, az általában a tettekben méri le, hogy mennyire szeretik. Ő az a személy, akinek lehet bármilyen őszintén, szívből mondani bármit, ha tettekkel ez nem nyer alátámasztást. Sőt, akár el is maradhat a verbális megerősítés. Számára a kocsimosás, a fűnyírás vagy a gyerek pelenkájának kérés nélküli kicserélése jelenti az iránta érzett szeretet kimutatását. De egy "Te vagy a legcsodálatosabb nő a földön, drágám!"-tól a legkevésbé sem fogja szeretve érezni magát.

3. Ajándékozás

Az ajándékozás kicsit kakukktojás, mert voltaképpen nincs olyan kultúra - még antropológus szemmel sem -, ahol ne lenne jelen. Így sokszor óhatatlanul is hordozzuk ezt a mintát. Magyarán mondva: gépiesen ajándékozunk.

Viszont akinek ez jelenti a feléjük érzett szeretet kinyilvánításának legfőbb jelét, az teljes szívből vágyik rá. Az ajándéknál nem szempont, hogy drága legyen, lehet ez egy csoki a boltból, vagy egy kis szuvenír a vásárból. Ők ettől a gesztustól olvadnak el átlagon felül. Ebből érzik, hogy a másik gondolt rá, és fontos neki, hogy megörvendeztesse.

Forrás: Getty Images/Kaisersosa67

4. Minőségi idő

A mai világban elég nehéz kivitelezni, mert ezen fogalom alatt azt értjük, hogy teljes lényünkkel a másikra fordítjuk a figyelmünket. Nincs tévé, nincs telefon, nincs semmi a kezünk ügyében. Csak és kizárólag a másikra koncentrálunk. A minőségi idő szeretetnyelvét beszélőknek ezzel azt üzenjük, hogy jó velük lenni, fontosak. Őket nem ölelgetve vagy bókolva kell szeretni, a füvet is inkább lenyírják maguk, csak szakítson a másik időt arra, hogy elmenjenek kirándulni, vagy beszélgessenek egy jót.

5. Testi érintés

Ezen a ponton a szerző még mielőtt a hallgatóság megfogalmazta volna, gyorsan elárulja, hogy a férfiak okvetlenül ebbe a kategóriába szokták sorolni magukat. Azonban a szex kedvelése nem keverendő össze az érintéssel! Régóta köztudott, hogy hatalmas érzelmi erő rejlik az érintésben, például egy ölelésben. A testi érintés érzelmi energiát közvetít azok számára, akiknek ez a szeretetnyelvük. Nekik sem ajándék, sem tett, sem szép szó nem jelent annyit, mint egy ölelés.

Forrás: Getty Images/Ms Yapr

Persze valamilyen szinten mindenki beszéli mind az öt szeretetnyelvet, ám általában van egy, ami különös hangsúlyt kap. Ezért ha párunk szeretetnyelve más, mint a miénk, akkor ne úgy szeressük őt, ahogy nekünk jó lenne, hanem úgy, ahogy neki értelmezhető! Hiszen hiába mosol, főzöl, takarítasz rá, mész el helyette az önkormányzathoz és a tisztítóba, ha az ő elsődleges szeretetnyelve a minőségi idő. Vidd el moziba vagy paintballozni! Vagy egy üveg bor mellett beszélgessétek át az éjszakát! Csak ne feledd a tudtára adni, hogy téged hiába visz színházba vagy táncolni, te akkor érzed magad megbecsülve, ha elhozza helyetted a ruhákat a tisztítóból... ;)

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek