Diplomás nő csak diplomás pasival találhatja meg a boldogságot?

Mennyire fontos, mit dolgozunk? Mennyire játszik szerepet egy párkapcsolatban, hogy mivel foglalkozik a partnerünk? Nyilvánvalóan azonnal kapcsolódik a témához az is, hogy mekkora szerephez jut az iskolai végzettség egy párkapcsolatban.

Mennyire számít az iskolai végzettség? Diplomás vagy szakmunkás pasit választanak inkább a nők? Ez attól is függhet, hogy az adott hölgynek mi a végzettsége.

A leggyakoribb eset az, hogy az azonos iskolai végzettséggel rendelkezők kötnek házasságot. Természetesen előfordul, hogy egy szakmunkás végzettségű házasságot köt egy diplomással, mégsem ez a tendencia.
Ennek számos oka lehet, többek közt nem azonos társadalmi körökben mozognak, eltérőek lehetnek a kulturálódási szokások, az érdeklődési kör, az életszínvonal. Ám az internetes párkeresés térhódításával ezek a korlátok is szinte eltűnni látszanak, és egyre több lehetőség nyílik arra, hogy bármilyen végzettségű emberrel összehozzon minket a sors.

Az iskolai végzettség kérdése fontos? Vagy egyáltalán nem számít a végzettség? Egy férfi legyen ambiciózus, törekedjen felfelé, arra, hogy a jég hátán is megéljen, függetlenül az iskolázottságától. Változott az egyetemi végzettséggel rendelkezők megítélése az elmúlt években. Ma már könnyebb diplomához jutni, és a diploma maga is értéktelenebbé vált, mint régen, hisz szinte pénzzel is megvehető, és nem mindig takar megfelelő tudást.

Forrás: Shutterstock

Vajon fontos, hogy a párunk mivel foglalatoskodik napi 8 órában? Mennyire fontos számunkra, hogy megbecsült szakmája legyen? Netán elég, ha jól érzi magát, abban amit csinál? És hol a határ? Mi ítélhető el, mi szégyellnivaló? Van-e egyáltalán szégyellnivaló munka a mai világban? Mennyire fontos, mennyit keres valaki? 

Személyenként változó lehet ennek a megítélése. Ugyanakkor nem helyes, ha valakit az alapján ítélünk meg, mi a foglalkozása. Persze kivételt képez, ha mondjuk a párunk a törvény megkerülésével szerzi be a mindennapi betevőt.

Vannak szakmák, amikben a legjobb hozzáállással sem lehet vagyonokat keresni, mégis szívesen végzik hivatástudatból, mert ez a szenvedélyük, s ez többet ér, mint a pénz. De vannak olyan nők, akiknek a párjuk alacsony fizetése nem felel meg. Pedig, ami fontosabb lenne egy párkapcsolatban az a szerelem, a szenvedély, a bizalom, a humor, az őszinteség és a kölcsönös tisztelet. Nem elhanyagolható természetesen, hogy a szükséges kiadásokat fizetni kell, szóval ettől függetlenül egy bizonyos szintig  van jelentősége a pénznek.

Sokan válási oknak tartják, hogy a magasabb iskolai végzettség és a fizetés miatt történik a szakítás. Tényleg ez lenne a valódi indok?

Különböző statisztikai felmérések kimutatták, hogy egyre több nő szerez diplomát, s lesz magasabb fizetése. Ezzel arányban egyre több azon kapcsolatok száma, amikben a férfi alulértékeli képességeit a társánál - iskolázottsága és jövedelme miatt.

Számos tévhittel ellentétben a feleségek iskolai végzettsége miatt nem válnak el a kevésbé iskolázott férjek, sőt: a diplomák száma vélhetően egyáltalán nem befolyásolja a párkapcsolat minőségét, tartósságát. Úgy tűnik, alaptalanok a félelmek azzal kapcsolatban, hogy a nők magas végzettsége a házasság stabilitását veszélyeztetné. Ugyanakkor a nemek közötti egyenlőség sokszor a  kapcsolatok előnyére válik: azok a párok, akiknek az iskolai végzettsége nagyjából azonos, ritkábban válnak el, mint azok, akiknek az iskolázottsága között jelentős különbség van.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek