A netes párkeresés démona: a szélhámos

Az internetes társkeresés a mindennapok része. Míg régen még titkolni kellett, ha valaki magazinok apróhirdetés rovatában keresett párt, ma már nyíltan Tinderezik az ifjúság. Sőt már szinte nincs olyan középkorú szingli, aki ne lenne felregisztrálva legalább két netes társkereső oldalra. És ezzel nincs is baj. Kivéve, ha egy szélhámossal sodor össze a sors.

A fiatalokkal ellentétben a középkorúaknak már "van vesztenivalójuk" - ami az anyagiakat illeti. Így a magányos 40-esek és 50-esek könnyen szélhámosok célpontjaivá válhatnak.

Tisztázzuk a legelején, aki csak szexet akar, az nem szélhámos. Nem azért, mert mai társadalmunk erkölcseibe ez belefér, hanem azért, mert az interneten történő ismerkedés, sajnos szólhat erről is.

Az igazi szélhámos a pénzedre hajt, és lehet férfi, lehet nő.

Forrás: Getty Images/Kupicoo

Persze vannak nők, akik az interneten keresik a megmentőjüket, azt a férfit, aki majd egyik percről a másikra beléjük szeret, kihúzza őket a nyomorból, és anyagi biztonságot nyújt. Ők sem szélhámosok.

A szélhámosok kedvesmosolyú, megnyerő emberek. Olyan férfiak, nők, akik lebilincselő modorukkal csábítanak. Olyan hiszékeny embereket keresnek, akik szeretetre éhesen várják a csodát estéről estére az interneten. A csalók különleges érzékkel találják meg azt a típust, aki hisz majd nekik. Akik annyira vágynak egy kis szeretetre, romantikára, hogy az teljesen elnyom minden vészjelzést, amit az agy küld a szívnek. Nem, ők nem buták vagy naivak. Hanem csak egy picit belefáradtak abba, hogy hideg fejjel arra várjanak, hogy végre az ő tündérmeséjük is elkezdődjön...

Forrás: iStockphoto/Halfpoint

Aztán pár hónapnyi ismeretség után, mikor már dúl a szerelem, létrejön a szexuális együttlét, mely feltehetően fergeteges, a csaló előáll átmeneti pénzügyi problémáival. Ez mindenkivel megeshet. És ő nem is kér pénzt! Egyedül szeretné megoldani a saját gondját! "Mert ő ilyen típus..." De persze a szerelmes nő, férfi - aki bedőlt ennek a jól felépített hazugság sorozatnak -, segíteni akar. Szinte ráerőlteti a pénzét a széhámosra, hogy segítsen - önként és dalolva.

Most mondhatjuk: velem ilyen nem történhet meg! De olyan biztos ez?

Nagyon széles a szélhámosoknak eszköztára, hogy elnyerjék áldozataik bizalmát!

1. A csaló, ha férfi, ígérhet házasságot. Ha nő, akkor „becsúszhat" egy nem várt terhesség - de a pocakja csak nem akar növekedésnek indulni.

2. Mivel gyakran akár több kapcsolatot is fenntart, gyakran tűnik el. Egyre csak írogatja a szerelmes üzeneteket, de sose ér rá személyesen is találkozni. Ezt azzal magyarázza, hogy nagyon elfoglalt, „munkamániás".

3. Kitalálhat képzelt gyermeket, akit aztán hamis profilokon keresztül bemutat. De élőben sose.


A minap megkérdeztem egy ilyen csapdába esett nőt, hogy mit tanácsolna sorstársainak:

Annyit adj, amennyit kapsz: időből, figyelemből, szeretetből, mindenből. Ha már belecsúsztál, akkor nem nagyon tudsz mit tenni. Én már feljelentettem a csalót. Folyik ellene az eljárás, de a pénzem elveszett. És ami a legszörnyűbb, hogy még mindig érzek iránta valamit.

Forrás: iStockphoto

Szóval a megelőzés a lényeg!

Résen kell lenni, és nem szabad hurráoptimista módon megrészegülni attól, hogy végre veled is megtörténik a tündérmese!

Amire nagyon figyelj:

Ha interneten ismerkedsz, válassz színvonalasabb párkereső oldalakat, semmiképpen ne a Facebookot. Természetesen, ez sem biztosíték, hiszen a megtévesztés lényege éppen az, hogy minden tökéletes. De jobb ha gyanút fogsz, ha egy pasinak mindössze 20 ismerőse van, és csak nők. 

  1. Ne adj meg sok személyes adatot, munkahelyet, lakcímet, telefonszámot.
  2. Ne engedd be az illetőt idejekorán a lakásodba.
  3. Figyelj az apró jelekre, és ne haladj túl gyorsan! Ez nem a második kamaszkor!
  4. Próbálj több dolgot megtudni róla. Informálódj!
  5. Ha az illető sokat dolgozik, telefonál, üzenetek ír mikor veled van, érdemes faggatni, előbb-utóbb, belezavarodhat a hazugságokba.
  6. Ne adj kölcsön pénzt! Hónapok múlva sem! 

Persze nem szabad paranoid rendőrnyomozóvá változni. De ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor nem is az!

Kereskedő Emőke

Nyitókép: iStockphoto

    Ezek is érdekelhetnek