Így éld túl, ha egyszerre babázol és dolgozol!

Ahol lelkes nagyszülők vagy más rokonok vannak a közelben, ott valószínűleg nincs szükség az alábbi megoldásokra. Egyéb esetekben viszont az anyák kénytelenek tökélyre fejleszteni a multitaszkolást - főleg, ha dolgoznak vagy tanulnak a kicsi mellett.

Az én módszereim a következők:

Google Drive és telefon

Nem, ez nem termékelhelyezés, csak egyszerű tény: a gyerekedet semmilyen méregdrága fejlesztő játék nem érdekli tizedannyira sem, mint a laptop. Ezért - az otthoni munkát propagáló kisfilmekkel ellentétben - a gépet csak limitáltan tudod használni, amikor ébren van. Marad a teló, amely persze a második helyen áll a kedvencek listáján... Viszont remekül elfér a kezedben szoptatás közben, vagy amikor rajtad alszik a kicsi. Szóval, dolgozz mindig Google Drive-ban, és kapd elő a telót, amikor csak teheted!

Játszóház

A játszóház - vagy bármilyen egyéb közösségi tér - azért jó, mert az ember csak leteszi a 6-12+ hós örökmozgóját, és utána elég, ha látótávolságban marad. Békében dolgozhat: hiszen itt semmi nincs, amit a gyerek megehet, lenyelhet, magára boríthat vagy tönkretehet. Mégis összehasonlíthatatlanul több az inger, mint otthon. Na jó, viszonylagos békében, hiszen azért muszáj követni a kicsit. Ám még így is le lehet zavarni egy komplett 2000 szavas szakfordítást a játszóházban - főleg nyitás után, mikor nincsenek sokan. Ezt tapasztalatból mondom...

Séta

A séta előnye, hogy a gyerek a babakocsiban vagy a hátadon van. Ezért nem kell utána futni, és nem is nyafog, hogy vedd fel. Ilyenkor érdemes meetingeket, értekezleteket, ötletbörzéket tartani, interjúkat csinálni, találkozókat szervezni. Fontos, hogy bírja a lábad! Mert ha megállsz, a kölök rögtön felébredés/vagy méltatlankodni kezd, az pedig nem csak a flow-ból szakít ki, de rendkívül szakmaiatlan is...

Utazás

Ahogy a nagy bölcsesség szól: az út a fontos, nem a cél. Ha van ismerős, rokon, aki egy-két órányira lakik, kapd fel a gyereket, és hajrá, látogasd meg az illetőt! A távolsági buszokon és vonatokon még az olyan - notóriusan nem alvó - gyerekek is elszunnyadnak, mint az enyém. Akkor aztán lehet dolgozni: míg a ded az öledben durmol, csend van és nyugi.

Forrás: Shutterstock

Hasznos, ha előbb-utóbb megtanulsz bal kézzel is írni, mert az egyik kezed tutira foglalt ilyenkor (és meglehet, hogy épp a jobb az). A balkezesek értelemszerűen a jobb kezük munkáját igyekezzenek tökéletesíteni! Ha pedig célba értek, lehet, hogy még 20-30 perc gyerekfelügyeletet is kapsz, míg elintézel egy fontos hívást az erkélyen.

Kiszervezés

A kiszervezés nem szégyen, egyszerűen muszáj vele élned, ha nincs segítséged! A legkönnyebb a kaja kiszervezése (legalább húsz cég szállít napi menüt jó áron, ráadásul a futár csengetés helyett a kilincsre teszi a csomagot). A legnehezebb pedig a gyerekmegőrzés. A takarítás valahol a kettő között van. Aknázz ki minden lehetőséget, amit csak lehet - különben meg fogsz őrülni!

Kikapcsolódás

"Hogy jutna nekem időm ilyesmire?" - teszed fel a - jogos - kérdést. Ha a kicsi alszik vagy matat, dolgozol. Ha elviszik egy-két órára, takarítasz. Ez valami vicc?! Pedig a kikapcsolódásra muszáj alkalmat találni, ez nem alku tárgya. Két formája lehet: gyerekkel vagy gyerek nélkül. Számomra az előbbi a túrázás a természetben, az utóbbi pedig a buli.

Jó, még csak háromszor jutottam el ilyesfajta eseményre, de a tendencia hatarozottan javul. Ne feledjük persze, hogy a segítség nélküli lét a párkapcsolatra is rányomja a bélyegét! Ezért, ha már kettesben nem tudtok elmenni valahová, legalább külön-külön tegyétek meg! Otthon pedig bújjatok össze egy jó film előtt, vagy igyatok pár sört a konyhában!

Végezetül pedig: türelem! Mindenki azt mondja, hogy a gyerekek egy szempillantás alatt felnőnek, és csak az első év ilyen kegyetlen. Ha pedig mélyponton vagy, irány a játszószőnyeg - a csemetéd önfeledt nevetése tutira ad egy kis plusz energiát!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock