motiváció mimika hazugság gesztikuláció árulkodó jelek
"Vett már részt hazugságvizsgálati kiképzésen? - Elég sok pasival randiztam." Így kezdték a felvételi beszélgetést a viselkedéselemzők a Hazudj, ha tudsz sorozatban. Valójában ez egy téves sztereotípia: a statisztikák szerint a nők többször hazudnak, mint a férfiak.

De más a motiváció. A csajok hajlamosabbak a kegyes hazugságokra, hogy ne bántsanak meg másokat. Ezért dicsér meg a barátnőd a legpocsékabb ruhában is, és ezért hiszi a párod, hogy Brad Pitt zokogva könyörögné vissza magát Angelinához, ha az ő fergeteges teljesítménye után kéne bizonyítania nálad az ágyban. A férfiak pedig nagyobb részt azért csúsztatnak, hogy abból előnyük származzon. Esetleg bejussanak abba az ágyba, ahol majd a jó szándékú kamu érkezik.

Forrás: iStockphotoI/Mirko Vitali

Vannak árulkodó jelek

A másik sztereotípia a női megérzésekről szól, amik olyan sokszor tetten érik, ha valaki nem őszinte. Valójában rengeteg fizikai megnyilvánulása van a hazugságnak, talán mi, nők csak jobban figyelünk ezekre az apró jelekre, még ha tudattalanul is.

Aki hazudik, az átlagnál többet beszél, felesleges részleteket is megoszt veled, sejtelmesen fogalmaz, kicsit offenzívebben kommunikál, hogy a lehető legmeggyőzőbb legyen.

Ha attól a kérdéstől, hogy: "Levitted reggel a szemetet, drágám?" pillanatok alatt sikerül eljutni a globális felmelegedés miatti viharokhoz, biztos lehetsz benne: az esti kajamaradék még ott illatozik majd, amikor hazaérsz.

Figyeld az arcát!

Az arcán később látod az érzelmet, mint amit szóban közöl veled. Már hosszú körmondatokban bizonygatta, milyen boldog hogy lát, mire az első félmosolyt kierőlteti. A félmosoly ráadásul nem is mosoly, ha nincsenek hozzá igazi, mély nevetőráncok. Ha pedig a homlokára ülnek ki a ráncok, lehet, hogy inkább elkerült volna. Aki örül neked, az egész arcmimikájával reagál rád.

A kezével nemcsak mutogat, de árulkodik is

Aki nem őszinte, kevesebbet gesztikulál. A beszédre koncentrál, ha mégis mozog közben, inkább idegesen dobol a lábával. A feszült toporgás helyett az igazi olaszos kézmozdulatokban bízz! Ha a kezét önkéntelenül is a szája elé emeli, igazgatja a gallérját, vakargatja az orrát vagy a fülét, az már annyira egyértelmű jelzés, hogy ne is gondolkodj tovább!

Forrás: Getty Images/skynesher

A szemedbe mer nézni?

A szemkontaktus már sokkal érdekesebb. Egy rutintalan hazudó kerüli veled a szemkontaktust, félrenéz, hogy ne legyen tetten érhető. A profik kimondottan - és végletesen - fenntartják a szemkontaktust, hogy figyeljék a reakcióidat, lássák, hogy hiszel-e nekik, illetve ezzel oszlassák el a kétségeidet.

A túlzottan fenntartott szemkontaktus lehet az agresszivitás, dominanciaharc jele is, és bár ez egy másik terület, mint a hazugság, ha ezt csinálja a beszélgetőpartnered, arra mindenképp érdemes odafigyelned!

A hazugokat leginkább a motivációjuk különbözteti meg

Vannak, akik unatkoznak

Van, aki egyszerűen csak unalmasnak vagy egyhangúnak találja a mindennapjait, ezért meg nem történt vagy részigazságot tartalmazó színes történetekkel szórakoztatja magát - és a környezetét. Ez a típus különösen veszélyes rád - ha a te életedet elég izgalmasnak találja -, mert könnyen válhatsz a célpontjává úgy, hogy rólad kezd el kellemetlen történeteket terjeszteni, hogy ezáltal úgy érezze: azonos szintre kerültetek. Ő "Pletykacica".

Ki akarnak tűnni

Előfordulhat, hogy úgy akarja fontosnak érezni magát, hogy mindenben rádlicitál. Ha elmeséled, milyen jól sikerült hétvégén a családi ebédre főzött paprikás csirke, biztos lehetsz benne, hogy ő ezen a vasárnapon konfitált kacsát szervírozott marinált, sült paprikával és Julien zöldségekkel. Gordon Ramsay pedig személyesen nézett be hozzájuk, hogy csodálatát kifejezze.

Forrás: iStockphoto/monkeybusinessimages

Együttérzést szeretnének

Van, hogy csak szimpátiára, megértésre és törődésre vágynak. Így az őket ért történések mindig csehovi drámákká növik ki magukat, amit addig ragoznak, míg nem látják a szemedben azt a szintű részvétet, amit egy dél-szudáni menekült falu teljes lakossága érdemelne.

Nincs önbizalmuk

Végül a legjellemzőbb oka annak, hogy krónikus hazudozóvá váljon valaki, az alacsony önértékelés. Aki bizonytalan magával kapcsolatban, nincs elegendő önbizalma, úgy érezheti, hogy kivívhatja mások elismerését olyan teljesítményekkel, amiket valójában csak fejben ért el.

Sokszor kényszerülünk ártalmatlan, kegyes hazugságokra, hogy megvédjük azokat, akiket szeretünk. De ha a fenti típusokra ismersz rá, érdemes átgondolni, hogy megérdemel-e egy második esélyt az illető!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.