skizofrénia személyisgég valóság álarc hazugság hiteltelen
Mi emberek mind képmutatóak vagyunk egy kicsit. Mondhatnám, hogy részben mindenki skizofrén, de azért nem ennyire drasztikus a helyzet.

A valóság az, hogy bizonyos esetekben - a komfortérzetünk és a biztonságunk érdekében -, hajlamosak vagyunk személyiségünk egyes részeit háttérbe szorítani. Amivel nincs semmi baj.
Maszkot viselni nem szégyen. Egészen addig, amíg az a maszk illeszkedik az arcodra.

Nem baj, ha a pasid a romantikus, együttérző oldaladat ismeri, a barátaid a kicsapongó, laza csajt, a főnököd a szakma mesterét, a családod pedig az ambiciózus mintalányt. Egészen addig nem, amíg ezek valóban a te személyiséged részei.

Forrás: Getty Images/Todor Tsvetkov

Ugyanis a személyiségünk összetett. És amikor valaki azt próbálja neked ecsetelni, hogy megváltoztál, akkor jusson eszedbe: ami előjön belőled, az valójában mindig is ott volt benned! Csak éppen egy adott környezet vagy élethelyzet kellett hozzá, hogy előrángasd magadból.

A baj ott kezdődik, amikor ellentmondásokba ütközöl. Ha a a főnöködnek azt játszod, hogy antialkoholista vagy, aztán meló után első dolgod a barátnőiddel felönteni a garatra, akkor rossz maszkot húztál fel... Ha a párodnak azt mondod, hogy alkalmatlan vagy szülőnek, a vasárnapi családi ebédnél pedig már arról beszélsz, hogy mennyire szeretnél anya lenni, akkor valakinek hazudsz.

Hogy kinek? Legfőképpen magadnak.

Hiszen, mint mondtam: nincs azzal baj, ha játszadozol a személyiségeddel. De könnyen hiteltelenné válhatsz, ha olyan szerepeket játszol, amelyeknek egyike sem a te részed.

Forrás: iStockphoto/Ridofranz

És akkor most válaszold meg magadnak a kérdést, hogy mikor érdemes hazudni! Mert szerintem soha. Ha a szerepeidet hazugságnak érzed, akkor már régen rossz hajóban evezel, és ideje átszállni.

Ha nehezedre esik a jó kislányt játszani a szüleid előtt, akkor szembesítened kell őket a valósággal! Ne rágódj azon, hogy hogyan reagálnak majd ha megismerik az igazi éned, csak mondd ki: tetszik, vagy nem, ez vagyok én!

Ettől függetlenül még lenyelheted a békát, ha jóízűen teszed azt. Nem kell görcsösen ráerőltetned magadra, hogy mindig ugyan azt a kabátot vedd fel! Csak maradj hű magadhoz!
Mert ha nem teszed, előbb-utóbb beleőrülsz az állandó ellentmondásokba.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.