újszülött vita gyermek baba babakendő anya babakocsi
Ugyan nyílt villongásokkal már nem találkozni, de fórumokon vagy esetleg baráti, családi körben még mehet a csetepaté arról, hogy hordozzuk-e vagy tologassuk kisbabánkat. A „hurci-kendő" versus babakocsi-hívők eszmecseréi nem ritkán a kioktatásig, rosszabb esetekben akár nyílt ellenségeskedésig is vezethetnek.

A kendős anyukák esküsznek a „hurcizás" szentségére, miközben értetlenül állnak a babakocsi-imádó anyukák kegyetlen ridegsége előtt. A babakocsis anyukák viszont nem értik ezt az újhullámos, divat-hippi őrületet, és a kötődő neveléselmélet egyik szélsőséges megnyilvánulásának könyvelik el a kendőzést.

Forrás: iStockphoto

No, de hol az igazság?

Megint a hihetetlenül unalmas, ám annál hatásosabb arany középutat kell keresni!Vagyis amennyiben anyaként nem az a célod, hogy valamelyik oldal mellé állj, csupán a lehető legjobbat akarod gyermekednek, akkor tájékozódj, hallgass az ösztöneidre és ne törődj mások véleményével!

Miért jó a kendőzés?

Kezdjük onnan, hogy számtalan evolúciós „nyoma" van annak, hogy az ember régen a testén hordozta utódját. Tehát a kendőzés természetünkhöz illik.

Ezt bizonyítja többek között a velünk született fogóreflex és az átkarolási reflex. Meg, hogy az újszülött fejletlen hőszabályozása miatt az anyai test melegére van utalva.

Forrás: Getty Images/Pekic
Ortopédiai szempontból is előnyös a hordozás. Az újszülötteknek még „C" alakú a gerincük és a kettős „S" görbület - amivel a felnőttek rendelkeznek -, csak idővel alakul ki. Az első görbület akkor, amikor a baba emelgetni kezdi a fejét, a második pedig, amikor elkezd járni.

Így a kicsi gerincének az a legjobb, ha ezt a „C" formát igyekszünk támogatni, amire egy rugalmas kendő rögtön megoldást is nyújt. Egyenes felületeken való nyugvás, mint a mózeskosár alja viszont épp a C forma ellen dolgozik. További hasznos mellékhatás, hogy kendős hordozás esetén a terpeszpelenkákat el lehet felejteni, mert a helyes hordozási pozícióval a csípőproblémák nem jelentkeznek.

  • A hordozott baba kiegyensúlyozott, elégedett felnőtté válik.
  • A baba könnyebben megnyugszik, miközben jó élmény mindkettőtöknek, hogy érezhetitek egymás illatát.
  • A tömegközlekedés babakocsival és egy üvöltő babával rémálommá válhat. Elfoglalsz minden helyet a járdákon és a lépcsőzés is igazi kín, ha nem segít valaki.
  • Ha a pici nyűgösködik, te pedig összedobnál egy gyors vacsit, csak feldobod a hátadra, ahol garantáltan elszunyókál majd.
  • Igazi, egészséges erdei túrákra indulhattok. Apa pedig izmosodik kicsit.

Mikor ne használj kendőt?

Egy biztos: ha már az elejétől kezdve idegenkedsz a kendős variációtól, felesleges erőltetni. Ha hátfájós vagy, a hordozást pláne nem neked találták ki. Ha mégis próbálkozol vele, akkor a legjobb, ha már egészen pici korától kezdve magadra kötöd, hogy a folyamatos súlygyarapodáshoz hozzászokhass. Hátadra kötve a járműveken vigyáznod kell, nehogy véletlenül összenyomják. Veszélyes lehet még az úgynevezett ostorcsapás-effektus, amikor a gyermek feje nagy erővel hátra lendül, majd vissza.

Mikor nem jó még a kendő?

  • A kendőt télen csak hordozós kabáttal tudod használni, ami nem olcsó mulatság.
  • A csúszós út balesetveszély forrása.
  • Nyáron kényelmetlen az összeizzadás.
  • Sokszor fognak rátok csúnyán nézni.

Ha épp nincs kedved hozzá. Mert képzeld el, lehet váltogatni a két módszert!

Tudtad?

Koraszülötteknél a hordozás a legjobb, amit tehetsz gyermekedért - ez az ún. Kenguru módszer - a WHO ajánlása szerint. Célja, hogy a koraszülött minél többet érintkezhessen az anya bőrével. A szoros kontaktus segíti a kötődést, stabilizálja a hőszabályozást, a szívritmust és a légzést is. Sőt erősíti az immunrendszert és a súlygyarapodás is nagyobb arányú, mint a nem hordozott koraszülötteknél.

Forrás: Getty Images/South_Agency

A babakocsi előnye vitathatatlan.

  • Bevásárláshoz a babakocsi zseniális, tartójába tonnákat tudsz pakolni, szatyrokat ráakasztani.
  • Ha van tesó, a kismotort is rá lehet akasztani. A tesófellépő pedig nyafimentessé teszi a hazautat.
  • A friss levegőn kocsiban órákig tud szundikálni
  • Ha barátnős program van vagy ruhát szeretnél vásárolni magadnak, szintén a kocsi lesz a nyerő.
  • Futókocsival együtt sportolhattok.
  • Másra is rábízhatod a kicsit, például a nagyszülők szívesen tologatják unokájukat.
  • Kutyasétáltatáshoz csak kocsi. Babával nehezebb lehajolni a labdáért vagy kakit szedni.
  • Terhesen ne cipekedj, egyértelműen kocsival induljatok útnak!

Vannak akik az egyik, és vannak, akik inkább a másik hordozási módot preferálják és ez jól is van így. Ha viszont neked az egyik nem szimpatikus, még nem kell boszorkányüldözést indítani a másik oldal ellen. Abszolút jó választás nem létezik, hisz a világ nem fekete-fehér. Szerintem akkor vagy a legszerencsésebb, ha mindkét eszközt komfortosan tudod használni, és ezeket a kisbabád is élvezi.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.