A nagy kismamaháború: kendő vagy babakocsi?

Ugyan nyílt villongásokkal már nem találkozni, de fórumokon vagy esetleg baráti, családi körben még mehet a csetepaté arról, hogy hordozzuk-e vagy tologassuk kisbabánkat. A „hurci-kendő" versus babakocsi-hívők eszmecseréi nem ritkán a kioktatásig, rosszabb esetekben akár nyílt ellenségeskedésig is vezethetnek.

A kendős anyukák esküsznek a „hurcizás" szentségére, miközben értetlenül állnak a babakocsi-imádó anyukák kegyetlen ridegsége előtt. A babakocsis anyukák viszont nem értik ezt az újhullámos, divat-hippi őrületet, és a kötődő neveléselmélet egyik szélsőséges megnyilvánulásának könyvelik el a kendőzést.

Forrás: iStockphoto

No, de hol az igazság?
Megint a hihetetlenül unalmas, ám annál hatásosabb arany középutat kell keresni!Vagyis amennyiben anyaként nem az a célod, hogy valamelyik oldal mellé állj, csupán a lehető legjobbat akarod gyermekednek, akkor tájékozódj, hallgass az ösztöneidre és ne törődj mások véleményével!

Miért jó a kendőzés?

Kezdjük onnan, hogy számtalan evolúciós „nyoma" van annak, hogy az ember régen a testén hordozta utódját. Tehát a kendőzés természetünkhöz illik.

Ezt bizonyítja többek között a velünk született fogóreflex és az átkarolási reflex. Meg, hogy az újszülött fejletlen hőszabályozása miatt az anyai test melegére van utalva.

Forrás: Getty Images/Pekic
Ortopédiai szempontból is előnyös a hordozás. Az újszülötteknek még „C" alakú a gerincük és a kettős „S" görbület - amivel a felnőttek rendelkeznek -, csak idővel alakul ki. Az első görbület akkor, amikor a baba emelgetni kezdi a fejét, a második pedig, amikor elkezd járni.

Így a kicsi gerincének az a legjobb, ha ezt a „C" formát igyekszünk támogatni, amire egy rugalmas kendő rögtön megoldást is nyújt. Egyenes felületeken való nyugvás, mint a mózeskosár alja viszont épp a C forma ellen dolgozik. További hasznos mellékhatás, hogy kendős hordozás esetén a terpeszpelenkákat el lehet felejteni, mert a helyes hordozási pozícióval a csípőproblémák nem jelentkeznek.

 •  A hordozott baba kiegyensúlyozott, elégedett felnőtté válik.
 • A baba könnyebben megnyugszik, miközben jó élmény mindkettőtöknek, hogy érezhetitek egymás illatát.
 • A tömegközlekedés babakocsival és egy üvöltő babával rémálommá válhat. Elfoglalsz minden helyet a járdákon és a lépcsőzés is igazi kín, ha nem segít valaki.
 • Ha a pici nyűgösködik, te pedig összedobnál egy gyors vacsit, csak feldobod a hátadra, ahol garantáltan elszunyókál majd.
 • Igazi, egészséges erdei túrákra indulhattok. Apa pedig izmosodik kicsit.

Mikor ne használj kendőt?

Egy biztos: ha már az elejétől kezdve idegenkedsz a kendős variációtól, felesleges erőltetni. Ha hátfájós vagy, a hordozást pláne nem neked találták ki. Ha mégis próbálkozol vele, akkor a legjobb, ha már egészen pici korától kezdve magadra kötöd, hogy a folyamatos súlygyarapodáshoz hozzászokhass. Hátadra kötve a járműveken vigyáznod kell, nehogy véletlenül összenyomják. Veszélyes lehet még az úgynevezett ostorcsapás-effektus, amikor a gyermek feje nagy erővel hátra lendül, majd vissza.

Mikor nem jó még a kendő?

 • A kendőt télen csak hordozós kabáttal tudod használni, ami nem olcsó mulatság.
 • A csúszós út balesetveszély forrása.
 • Nyáron kényelmetlen az összeizzadás.
 • Sokszor fognak rátok csúnyán nézni.

Ha épp nincs kedved hozzá. Mert képzeld el, lehet váltogatni a két módszert!

Tudtad?Koraszülötteknél a hordozás a legjobb, amit tehetsz gyermekedért - ez az ún. Kenguru módszer - a WHO ajánlása szerint. Célja, hogy a koraszülött minél többet érintkezhessen az anya bőrével. A szoros kontaktus segíti a kötődést, stabilizálja a hőszabályozást, a szívritmust és a légzést is. Sőt erősíti az immunrendszert és a súlygyarapodás is nagyobb arányú, mint a nem hordozott koraszülötteknél.

Forrás: Getty Images/South_Agency

A babakocsi előnye vitathatatlan.

 •  Bevásárláshoz a babakocsi zseniális, tartójába tonnákat tudsz pakolni, szatyrokat ráakasztani.
 • Ha van tesó, a kismotort is rá lehet akasztani. A tesófellépő pedig nyafimentessé teszi a hazautat.
 • A friss levegőn kocsiban órákig tud szundikálni
 • Ha barátnős program van vagy ruhát szeretnél vásárolni magadnak, szintén a kocsi lesz a nyerő.
 • Futókocsival együtt sportolhattok.
 • Másra is rábízhatod a kicsit, például a nagyszülők szívesen tologatják unokájukat.
 • Kutyasétáltatáshoz csak kocsi. Babával nehezebb lehajolni a labdáért vagy kakit szedni.
 • Terhesen ne cipekedj, egyértelműen kocsival induljatok útnak!

Vannak akik az egyik, és vannak, akik inkább a másik hordozási módot preferálják és ez jól is van így. Ha viszont neked az egyik nem szimpatikus, még nem kell boszorkányüldözést indítani a másik oldal ellen. Abszolút jó választás nem létezik, hisz a világ nem fekete-fehér. Szerintem akkor vagy a legszerencsésebb, ha mindkét eszközt komfortosan tudod használni, és ezeket a kisbabád is élvezi.

Nyitókép: iStockphoto

  Ezt olvastad már?