Krakkó - a tökéletes téli úti cél

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de utazásaim során azt tapasztaltam, hogy vannak városok, amiknek egyszerűen „jól áll" egy bizonyos évszak. Krakkó szerintem tipikus ,,téli város" – engem legalábbis akkor fogott meg a legjobban.

És mivel közeledik a december, bátran merem nektek ajánlani ezt a csodálatos úti célt, ha épp egy rövid téli kiruccanást terveztek! Garantáltan felejthetetlen élmény, ahogy a metsző hidegben és hóesésben rója az ember a macskaköves kis utcákat, amelyeknek minden szegletéből árad a történelem.

De készüljetek jól fel: a lengyel telek nagyon hidegek! Tényleg, nagyon. Volt rá példa, hogy síoverálban mentem várost nézni! Szóval dupla pulcsi, sapka, sál kötelező!

A FőtérForrás: Getty Images/Martin-Dm

Lengyel, magyar két jó barát...

Krakkóban - ha túllépsz a kimondhatatlan utcaneveken és a rengeteg feltorlódott mássalhangzón -, igazán otthon érezheted magad. Már csak azért is, mert a lengyelek különösen szeretik a magyarokat. Szinte rajonganak értük! Szerintem ez az egyetlen olyan ország a Földön, ahol kitörő örömmel fognak téged üdvözölni, ha kiderül, hogy honnan jöttél...

Meg merem kockáztatni, hogy jobban szeretnek minket, mint mi őket.

Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a híres szólás

Lengyel- magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát.

- lengyel fordítása nem barátokként, hanem „testvérekként" jelöli meg a két nemzetet.

A városban sétálva is számtalanszor belefuthatunk a közös történelem emlékeibe. Emléktáblák, szobrok és utcanevek tanúskodnak arról, hogy a két ország sokszor fogott közösen fegyvert az elnyomó idegen hatalmakkal szemben. De általánosságban is elmondható a lengyelekről, hogy rettentő büszke nemzet, és emelt fővel őrzik a múltat, a szokásokat és a hagyományokat.

A zsidónegyedForrás: Getty Images/Dmitry Berkut

Krakkó egyébként Lengyelország egyik legnagyobb ,,diákvárosa". Rengeteg lengyel és külföldi diák tanul itt - főleg a Jagelló Egyetemnek köszönhetően.

Így érthető, hogy minden tele van fiatalokkal.

Ha szerencsések vagytok még az évente megrendezett jelmezes diákfelvonulásba, a Juwenaliába is belefuthattok.

Mit nézz meg?

A zsidónegyed

Krakkóról 10-ből 9 embernek egyből a zsidónegyed jut eszébe. És nem véletlenül! A Kazimierz városrész hangulatát tekintve engem a pesti Kazinczy utcára és környékére emlékeztet - tele művész kávézókkal, bárokkal, romkocsmákkal. A Szeroka téren található a város régi zsinagógája - amúgy itt forgatták a Schindler listája című flim több jelenetét is. Ha pedig kóser ételeket szeretnél enni, itt biztos megtalálod a számításod!

A zsidónegyedForrás: Getty Images/Mikolajn

Amúgy a holokausztot sehol máshol nem ismerheted és értheted meg jobban, mint Lengyelországban. Krakkóban is - nem messze a központtól - a történelem sötét mementójaként áll Oskar Schindler gyára - amit egy nagyon színvonalas második világháborús és holokauszt múzeummá alakítottak át.

A Főtér

A város központja a Rynek Główny (ne próbálkozz, úgyse tudod kimondani). Ez a város főtere, amelynek közepén áll a híres Posztócsarnok, ahol mindenféle csecsebecsét, kézműves termékeket vagy borostyánt vásárolhattok. De amit tényleg ne hagyjatok ki, az a csarnok alatt kialakított interaktív Várostörténeti Múzeum.

A lengyelek nagyon értenek az interaktív kiállításokhoz, szóval garantáltan jól fogtok szórakozni!

És ha már erre jártok, csodáljátok meg a főtér ékességét is, a Szent Mária Bazilikát. Márcsak azért is, mivel ebben az országban a vallás a mindennapok szerves részét képezi. Különösen igaz ez Krakkóra, hiszen itt tanult, és itt szentelték pappá a későbbi II. János Pál pápát.

A Barbakan.Forrás: Getty Images/Michal Krakowiak

 

És ami a hölgyeket különösképpen felcsigázza: a Főtérről nyílik az egyik vásárlóutca, a Florianska. Az utcán végigsétálva pedig belefuthatsz a város leghíresebb őrtornyába, a vörös falú Barbakánba.

Magyar királylányok nyomában

A főtértől a Visztula felé sétálva a szemünk elé tárul Krakkó másik fő nevezetessége a Wawel-domb, ahol a királyi palota és a székesegyház áll. A folyóparton álló dombon épült palota miatt sokan hasonlítják a krakkói városképet a budapestihez.

A WawelForrás: iStockphoto/Anyaivanova

De jogosan merül fel a kérdés, miért nem Varsóban áll a királyi vár? Hát, mert nagyon sokáig Krakkó volt az ország fővárosa. Ez amúgy okoz némi feszültséget a két város között...

Egyébként Nagy Lajos királyunk lánya, Szent Hedvig a Wawelben van eltemetve. Illetve itt őrzik Leonardo da Vinci A hölgy hermelinnel c. képét. Ha pedig egy kis kalandra vágysz, ki ne hagyd a waweli barlangtúrát, aminek végén a krakkói sárkány tűzokádó szobrához lyukadhatsz ki.

Mit egyetek?

A főtéren találhattok számos hangulatos kávézót, éttermet és bárt. Az egyik leghíresebb a Wesele étterem, ahol kipróbálhatjátok a tradicionális lengyel konyhát. Semmiféleképp ne hagyjátok ki a töltött raviolira hasonlító pierogit! Hihetetlen, hogy mennyi mindennel tudják ezt a tésztát megtölteni a lengyelek!

Szerintem a legjobb a húsos és az eperlekvárral töltött - persze külön-külön fogyasztva.

Szintén nagyon finom a lengyel céklaleves, a barszcz - bár kicsit bizarr a színe. Ajánlom még a zureket, ami gyakorlatilag kovászból készült leves - nyugi, sokkal finomabb, mint ahogy elsőre hangzik! És persze ott a bigosz, ami a magyar székelykáposzta rokona - csak sokkal húsosabb az íze.

Ha csak valami kis finomságra vágysz, utcai árusoktól vásárolhatsz a Tátrából származó, füstölt, grillezett sajtot áfonyalekvárral, illetve a híres-nevezetes krakkói perecet is megkóstolhatod.

Kézműves füstölt sajtokForrás: Getty Images/karnizz/Olena Buyskykh

Az édesszájúaknak pedig kötelező betérni a Főtérről nyíló kis utcában megbúvó Csokoládé Manufaktúrába.

Willy Wonka mind a tíz ujját megnyalná a hely láttán!

A Kazimierz városrész főterén lehet Krakkó legjobb zapiekankaját kapni. Ez gyakorlatilag egy hatalmas, többé-kevésbé speciális lengyel melegszendvics.

És ha már ,,együtt harcol s issza borát", ne feledkezzünk meg a lengyel kis talponállókról a Pijalniákról sem. Én amúgy nagyon ajánlom a lengyel mogyorós vodkát. A hölgyek imádni fogják!

Olyan mint a folyékony Nutella!

Szerelem első látásra

Én teljesen beleszerettem ebbe a városba. Minden olyan ismerős, de mégis más. Ha eltöltesz itt pár napot, te is rá fogsz jönni, hogy miért állt mindig is közel egymáshoz a magyar és a lengyel nép. Itt otthon érezheted magad, távol az otthonodtól. Ez nekünk magyaroknak kuriózum!

Lázár Nóra

    Ezek is érdekelhetnek