változás kibeszélő tökéletlenség
Az egészségtelen perfekcionizmus, vagyis minden helyzetben a tökéletességre való törekvés a boldogság és elégedettség legfőbb ellensége. Ismerd meg a tökéletlenség 7 előnyét.

Bátorság kell ahhoz, hogy rájöjj, egyes döntések és feladatok nem elég fontosak ahhoz, hogy folyamatosan aggódj, idegeskedj miattuk. A tökéletlenség bátorsága annak elfogadásával kezdődik, hogy esendő ember vagy, aki óhatatlanul hibázni fog. Íme, a tökéletlenség 7 legfontosabb előnye!

1. Halogatás helyett csak úgy egyszerűen belevágsz a dolgokba

Nem gondolod túl a dolgokat, hiszen tudod, a kezdet mindig nehéz, sok kudarccal, újrakezdéssel jár. Némi csiszolással, gyakorlással, felismeréssel és persze türelemmel azonban a belefektetett energia megtérül. Persze, csak, ha elfogadod, hogy elsőre nem tudsz tökéletes lenni, tökéletest alkotni. Ehhez tartozik még, hogy el tudod engedni azt, amiről bebizonyosodik, nem való neked, és nem ragaszkodsz hozzá mindenáron.

2. Gyorsabban végzel a feladatokkal

Ott van előtted a feladat, tudod, hogy mit kell vele kezdeni, hát megcsinálod, és tovább lépsz. Nem, nem kezded el még negyedszer is újra átnézni, nem keresed benne a nem létező hibákat. Egyszerűen csak elvégzed és kész.

Ez vonatkozhat például a vásárlásra is: nem keresgélsz hosszú ideig a tökéletesre várva, egyszerűen felállítasz pár fontos kritériumot, és ha azokat kipipálhatod, megveszed és mész is tovább. Az így megspórolt idődet utána számodra fontosabb dolgokra fordíthatod.

3. Nem rombolod magad

Az állandó önkritika már nem fejleszt, inkább egyhelyben tart, sőt, akár az önbizalmadat is csökkentheti. Azzal, hogy elfogadod, nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy csodálatos legyél, véget vethetsz az irreális önkép hajszolásának, ami csak frusztrációhoz és szorongáshoz vezet.

Forrás: Shutterstock

4. Boldogabban telnek a napjaid

Amennyiben a napodat nem azzal töltöd, hogy az apró tökéletlenségeidre összpontosítasz, szabadabbnak fogod magad érezni, és fa igyelmedet más felé tudod fordítani. Fogadd el a benned, rajtad lévő tökéletlenségeket, furcsaságokat, hogy elérd az önelfogadás felszabadító állapotát. Ezzel hagysz időt és energiát az élet megélésére.

5. El tudod engedni a „mindent vagy semmit" nyomasztó életfelfogást

Ami nem tökéletes, az nem lehet más, csak borzalmas. Ez a fajta gondolkodás jellemzi a perfekcionisták, ami bizony egy idő után felőrli őket. Fogadd el, hogy a tökéletlenség valid, hogy nem lehet mindent mindig száz százalékosan elvégezni, nem nézhetsz ki mindig remekül, nem dönthetsz mindig helyesen, és érezni fogod a feszültség helyébe lépő boldogságot.

6. Képes leszel túllépni, ha hibázol

Képtelen vagy mindig mindent a lehető legjobban csinálni, de abban az esetben, ha mégis minden helyzetben erre törekszel, sorscsapásként fognak érni a hibák. Sőt! A hibáid annyira erőteljesen és hosszan fognak nyomasztani, ami lassan felőrölhet. Ezzel ellentétben, ha tanulsz belőlük, de képes vagy túllépni rajtuk, megszabadítod a lelkedet.

7. Nem fogod magad túlhajtani

Mindent el szeretnél végezni, amit kitűztél célul? Nem mindig éri meg! Gyakran jobb elengedni pár dolgot, hogy például kipihenhesd magad, vagy együtt légy a pároddal. A tested és elméd végletekig való kizsigerelése helyett inkább súlyozd a feladataidat, és ha kell, engedj el belőlük párat. A túlhajszoltság hosszú távon akár egészségromláshoz is vezethet!

A cikk Meg Selig írónő gondolatai alapján íródott.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.