fogmosás kibeszélő dentálhigiénia szájhigiénia
Te szoktál fogat mosni? Oké, lehet, hogy ez a kérdés most sokakat meglep, mert azért a fogmosás a legtöbb ember számra hozzátartozik a napi higiéniához. És, ha azt kérdezem, hogyan szoktál fogat mosni? Mert hiszed vagy sem, rosszul is lehet.

Régóta terveztem már, hogy elmegyek egy dentálhigiénés kezelésre, mivel a kisfiam születése óta nem látott fogorvos. Bevallom, rettegek tőlük... Így arra gondoltam, valami kímélőbbel kezdek, nem vetem bele magam a dolgok sűrűjébe, majd ha ezen túlestem, jöhet a neheze is. Ki is néztem egy szalont az otthonomhoz közel és gyorsan be is jelentkeztem.

Szívdobogva érkeztem következő héten az időpontomra, mert bár tudtam, hogy itt és most se érzéstelenítés, se fúrás nem történik majd, de azért mégis úrrá lett rajtam az a bizonyos „fogorvosos" szorongás, ahogy közeledtem.

Kis adminisztráció után meg is érkezett Heni, a dentálhigiénikus, aki kedves hangon üdvözölt, s bár tokától bokáig védőfelszerelést viselt, a szemén láttam, hogy nagyon mosolyog. Az egész kezelés egyébként rendkívül vidám hangulatban telt, így a félelmem mondhatni teljesen el is illant. De ami a legjobb – amellett, hogy nulla fájdalom és kellemetlenség mellett csillogóvá és makulátlanul tisztává varázsolták a fogaimat – több, teljesen új infóval is gazdagodtam a fogmosási szokásokat illetően.

Eddig te is dörzsölted a fogaidat?

Nem tudom, kinek hogyan tanították gyerekkorában, de nekem mindig azt mondták, hogy a fogmosásba adjak bele apait-anyait. Dörzsöljem minden erőmmel, én pedig mivel nagyon szófogadó gyermek voltam, így is tettem. Igaz, amikor nagyobb lettem, elkezdtem puhább fogkefék után nézni, mert konkrétan fájt, ha úgy igazán nekiestem a fogaimnak. Úgyhogy ma a legpuhább sörtéjű típusokat használom, ami Heni szerint jó lehet, ám attól még így is óvva intett, hogy sikáljam a fogaimat, bármennyire is ezt tanították a felnőttek – szülők és óvó nénik. Sokkal inkább a gyengéd, sepregető mozdulat a célravezető, amely megtisztítja a fogakat, ugyanakkor nem roncsolja se az ínyt, se a zománcot.

Forrás: Shutterstock

Eddig te is bevizezted a fogkefédet?

Nálam az első mozdulat, miután a fogkefét a kezembe veszem, hogy berakom a csap alá és ráengedek némi vizet, ezt követi a fogkrém és a fent említett sikálás. De ki hitte volna, hogy a fogkefe bevizezése sem ajánlatos? Pedig számomra teljesen logikus lépésnek tűnik, hiszen így jobban habzik és csúszik a fogkrém, tehát hatékonyabb – sőt nekem komfortosabb is. És nem! Míg én azt gondoltam, hogy a „habzás" az, ami elősegíti a tisztítást, addig a valóság az, hogy a fogkrém hígítatlan paszta formájában igazán hatékony. Sőt a fogkefe sörtéi is vizezés nélkül végzik a legjobb munkát.

Eddig te is kiöblítetted a szádat?

A legmeglepőbb információt mégis az öblítéssel kapcsolatban kaptam, hiszen már kisgyerekként, a tévémacitól is azt láttuk, hogy a fogmosás után egy nagy öblítéssel zárjuk az esti fogápoló rutint. Ez azonban csak mese! Mint megtudtam, az öblítés egyáltalán nem szükségszerű, ugyanis ha fluorid tartalmú fogkrémet használunk - fogaink erősítése érdekében - akkor voltaképpen ezzel az egyszerű mozzanattal ki is köpjük az értékes anyagot, töredékére csökkentve a hatékonyságát. Számomra azonban elképzelhetetlen, hogy fogpasztás szájjal hagyjam el a fürdőt, így jó tipp lehet, hogy ha mindenképpen a megszokott öblítéssel zárnánk a rituálét, akkor fluoridos szájvízzel tegyük, ne csapvízzel.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.