Utál a háromévesed fogat mosni? Így szerettesd meg vele

PR cikk
Szülőként gyakran naponta kétszer is kisebb háborút kell vívni, hogy a kicsik szemében végtelenül unalmasnak tűnő fogmosásra rávegyük a gyerekeket. Ismerős a helyzet? Ha igen, egy percig se aggódj! Ugyanis az alábbiakban 7 valóban működő tippet ismerhetsz meg!

Forrás: freepik

Tedd izgalmassá a fogmosást!

Habár fogat mosni nem a legérdekfeszítőbb dolog, de annál hasznosabb tevékenység. Persze a gyerekek csak azzal szeretnek foglalkozni, ami igazán felkelti a kíváncsiságukat. Éppen ezért lehet remek taktika, ha egy kis izgalmat csempészel a fogmosás kb. 2 perces idejébe.

Mit tehetsz?

  • Ne csak rutint teremts, hanem közös programot is. Fogmosás közben 1-2 vicces grimasz bevetésével nem csak jókedvet teremtesz, de még az idő is gyorsabban telik.
  • Lepd meg egy új fogkefével. A gyerekek imádják a játékokat, és a fogkefére is akként tekintenek. Szerezd be a kedvenc állatát vagy mesehősét ábrázoló fogkefét, és máris örömmel fogja használni.

Motiváld jutalmazással!

Egy hároméves csöppségnek még nehéz elmagyarázni a fogmosással járó szájhigiéniai előnyöket és a természetes fogfehérítés jelentőségét. Azonban kisebb jutalmakkal nagyszerűen lehet motiválni a kicsiket. Ilyenkor pedig a rendszeres fogmosás mellett azt is megtanulják, hogy a dolgok eléréséért bizony erőfeszítést kell tenni.

  • TIPP: Természetesen nem muszáj minden egyes fogmosás után hatalmas ajándékokat adni. Egy kis rajzfilmnézés vagy extra játékidő már bőven elegendő motivációt biztosíthat.

Engedd, hogy ő válasszon fogkefét és fogkrémet!

Meg tudnád mondani a fogkeféd színét? A gyermeked biztosan! Szülőként már csak a fogaink egészségével vagyunk elfoglalva, viszont gyerekként még maga a fogkefe kinézete és a fogkrém íze is rengeteg számít a fogmosás iránti lelkesedés mértékét illetően.

Milyen gyakran kell fogkefét cserélni?

  • 3 havonta. Ezt kortól függetlenül tanácsos megfogadni, hiszen a fogkefék sörtéi hamar elhasználódnak, és idővel a baktériumok is nagymértékben felgyülemlenek a felületén.

Találj ki egy történetet!

Gyermeked imádja a mesék varázslatos történeteit? Ha igen, akkor csak találj ki egy fantáziadús történetet a fogmosással kapcsolatban. Lehetőleg olyat, ami kellően izgalmas vagy motiváló ahhoz, hogy a napi 2x2 perces fogmosás pillanatok alatt elrepüljön.

Ihletet merítenél?

  • Emlékeztesd, hogy a fogtündér csakis a szép, fehér fogakat jutalmazza.
  • Figyelmeztesd, hogy a fogakon letelepedő baktériumok gonosz teremtmények, amelyek kizárólag fogmosással tűnnek el.
  • Fogmosás közben mesélj arról, hogy a fogkefe hegyeken és völgyeken át halad, ahol az általad kitalált izgalmas karakterekkel találkozik.

Hallgassatok egy kis zenét!

Kedvenc zenéinkre felnőttként is ugyanolyan lelkesedéssel bólogatunk és néha még táncolunk is, mint amikor először hallottuk. A három év körüli gyerekek pedig ugyanúgy imádják a számukra lenyűgöző dallamokat és énekeket, amelyek hallgatásával a fogmosási idő is gyorsabban telik.

TIPP: Mutass minden nap egy új számot a kedvenc előadójától. Így mindig meglepetés lesz számára a következő zene.

Soha ne veszítsd el a türelmed!

Néha akármennyire is nehéz és fárasztó dolog a fogmosásra rábírni a gyerekeket, egyszer sem szabad büntetéssel elérni azt. A fenti ötletek valamelyikével biztosan célba találsz, így a fogmosás egy pillanatra sem fog kötelező programnak tűnni.

Miért hatalmas baj, ha valaki büntetéssel próbálja elérni a rendszeres fogmosásra való nevelést?

  • Megállítja a gyermek fejlődését az önfegyelem kialakításában.
  • Hosszú távon egyáltalán nem változtat a viselkedési szokásokon.
  • Porig rombolhatja a gyermek önbizalmát.

Mutass példát!

Végül a legfontosabb: a legjobb és leghatékonyabb nevelés, ha te magad mutatsz példát. Ez a teljesítmény pedig nem szavakban, hanem kizárólag tettekben mérhető. Így válhat igazi rutinná a fogmosás.

TIPP: Az élet minden területén mutass pozitív példát. Így ha még nem is érti a hároméves gyermeked a fogmosás előnyeit, tudat alatt mégis érzékeli, hogy az ő javát is szolgálja, ha téged követ.

A rendszeres fogmosás elengedhetetlen gyermeked megfelelő szájhigiéniai egészségét tekintve. Azonban a háromévesek még nem látják át a fogmosással járó baktérium eltávolítás és fogfehérítés fontosságát, ezért szülőként egy kis kreativitás bedobásával játékosan érheted el a napi kétszeri fogmosás elvégzését. Próbáld ki a fenti ötleteket, és gondoskodj gyermeked hófehér, egészséges fogairól!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.