illemszabályok kínos viselkedés kibeszélő illem etikett
Időről időre mindannyiunkkal előfordulnak kínos esetek, és a felfokozott érzelmi állapotból kifolyólag nem feltétlenül tudunk hideg fejjel reagálni. Sokat segít azonban, ha jó előre bemagolod, hogyan illik viselkedni ezekben a szituációkban.

Hogyan...

...zárj le egy beszélgetést?

Sajnos sokan nem érzik, ha túl hosszúra nyújtják a verbális információcserét és a finom, illedelmes jelekből sem tudnak olvasni. Ilyenkor érdemes valamilyen halaszthatatlan teendőre hivatkozni, például, hogy fel kell hívnod valakit, el kell szaladnod a mosdóba, késésben vagy valahonnan, esetleg muszáj bekapnod vagy innod valamit.

Hatásos a „Hű, most jut eszembe!" című színjáték, ami alapvetően kreál egy hatásos törést a szóáradatban, és talán a beszélgetőpartnered is felfogja, hogy itt ért véget az ő ideje, neked is léteznek igényeid, amiket illik tiszteletben tartani.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/nicoletaionescu/Nicoleta Ionescu

...járj el, ha késésben vagy?

A teendők nagyban függenek a szituációtól és a viszonyotoktól. Első körben mindenképp értesítsd azt, aki rád vár, illetve közöld, hogy előreláthatólag mennyit fogsz késni!

Hivatalos találkozó esetén ne rabold a jelenlévők idejét a hosszadalmas szabadkozással és a késésed sztorijával Ádámtól-Évától elkezdve, viszont, ha valóban nyomós okod volt a kései érkezésre, azt érdemes röviden és tömören közölni, egyúttal egyértelművé tenni, hogy nem lustaság vagy hanyagság állt a háttérben.

...vágd ki magad, ha elfelejtetted a beszélgetőpartnered nevét?

Talán veled is megesett már, hogy bár a másik személy érthetően bemutatkozott, öt perc múlva már a keresztnevére sem emlékeztél. Nem kell nagy feneket keríteni a dolognak és szabadkozni a feledékenységed miatt.

Elég, ha valami olyasmit közbeszúrsz, hogy „Bocsánat, a keresztnevedet mondd még egyszer, kérlek!" vagy „Ne haragudj, megismételnéd a neved?" és ennyivel el is van intézve. Természetesen csak a javadra válik, ha elsajátítasz, vagy kifejlesztesz egy saját mentális technikát, ami segít megjegyezni legalább a keresztneveket.

...viselkedj, ha utálsz puszival köszönni idegeneknek?

Számos kultúrában jellemző a két arcrapuszis köszönési forma még új ismerősök között is, viszont abszolút érthető, ha ezt valaki nehezen tolerálja. A recept egyszerű: tarts három lépés távolságot, és a kezedet afféle védőpajzsként használva ints, valamint köszönj barátságosan, illetve, ha a szituáció megkívánja, kézfogással mutatkozz be!

...oldd meg, ha félreküldtél egy üzenetet?

Kevés kínosabb dolog létezik a közösségi média világában, mint egy félrement, kompromittáló üzenet. Egyikünk sem szent, bizonyára te is mondtál már gonosz dolgokat valaki háta mögött.

Ha a címzett egy ilyen ballépés során szembesül olyasmikkel, amiket szemtől szemben nem feltétlenül vágtál volna a képébe, további írogatás helyett a legjobb felhívni őt és megkísérelni tisztázni a szituációt. Ha valóban őszinték a szándékaid a helyzet normalizálását illetően, az a hanglejtésedből és a szóhasználatodból úgyis lejön majd az érintettnek.

...viselkedj, ha kicsúszik egy büfi vagy egy szellentés?

A természetes testi zajokat felnőtt társaságban nem szokás tudomásul venni, hiszen mindenki tudja, hogy bárkivel megeshet, hogy olykor-olykor akaratlanul is kicsúsznak. Ha a fölösleges levegő fent készül távozni, az öklöddel tompítva, minél csendesebben, az egyik oldalra fordulva engedd ki, esetleg tedd hozzá halkan, hogy „Elnézést!" vagy „Bocsánat!"

Forrás: Shutterstock

Amennyiben az altesti galambok akarnak szabadulni, lehetőség szerint vonulj félre és ott ereszd el őket! Ha egészséges életmódot folytatsz, általában nem kell aggódnod a hosszan terjengő, vegyi fegyvernek is beillő szagok miatt, ám, ha mégsem lett rózsaillatú a végeredmény, nem illendő, hogy a társaság többi tagja ezt szóvá tegye. Ehelyett egyszerűen elnézést kell kérnie és távozni a helyszínről annak, aki nem bírja.

Te hogy kezeled, ha kínos helyzetbe kerülsz?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.