sport hatás meleg folyadék libidó
Izzadó, összesimuló testek a villamoson, kellemetlen kipárolgások a liftben, szédülés és fokozódó elmebaj már reggel nyolckor. Ismerős tünetek? Nem csoda. A hirtelen beköszöntő hőség betonzombivá változtatja a városlakókat. Mit lehet tenni?

Ne ijedj meg, ha szokatlan jeleket észlelsz magadon, csak a kánikula próbálja uralni a tested és az elméd. Egyre gyakrabban ásítozol, lihegsz, és a klimatizált irodában is csak vonszolod magad. Semmi erőd, a kolléganő fejhangja pedig még szörnyűbbnek tűnik, mint eddig.

Amint 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, a testünk forró üzemmódba kapcsol. Mivel a hőmérsékletváltozás közvetlenül érint minket, a szervezetnek több energiára van szüksége az eltérő folyamatok szabályozásához, így nő a test hőfoka is. Ekkor jelenik meg a fejfájás, a kimerültség vagy a szédelgés.

Ne most feszegesd a korlátaidat!

Nemes cél a beach body elérése, de ne úgy akard elérni, hogy a déli órákban kínzod magad a futókörön. Ahogy melegszik az idő, úgy párolog el az izomerő és romlik a reflex, pláne, ha nem iszol eleget. Ha mindez nem volna elég, a regeneráció is sokkal lassabb, mint az év többi részében. Hogyha mindenáron ragaszkodsz a testmozgáshoz kánikulában is, válaszd a korai vagy kései órákat! - De nem most kell megdöntened a fél lábas plank rekordját. Jó lesz az ősszel is.

Görögdinnye lángossal?

Nyáron az étvágyunk is megváltozik. Elmarad a rántott hús, jöhet a gyümölcsleves. Valójában nem vagy kevésbé éhes, mindössze arról van szó, hogy a test kevesebb kalóriát igényel ilyenkor, ezért nem vágysz zsíros ételekre. A szervezet arra törekszik, hogy csökkentse a hőmérsékletét, így egy tál pörkölt megemésztése bizony komoly kihívás lehet. Kerüld a zsírt, cukrot, vörös húst, helyette zöldséggel, fehér sajttal vagy joghurttal tuningold fel a napi menüdet! Mindennek persze ellentmond a Balaton-parti lángos sörrel vagy kólával...


Forrás: Shutterstock

Elmeroggyantó kánikula...

Egyre többször érzed úgy, hogy Michael Douglas-szé változol az Összeomlás című filmben? Nem véletlenül: először csak a hátadon érzed a lefutó verejtékcsíkot, aztán a hajlatokban, majd könyörtelenül az arcodon. A kényelmetlen érzés, párosítva a városi dugó őrületével és a betonból visszacsapó meleggel, negatívan hat a viselkedésre. Az irritáció érzése egyre türelmetlenebbé tesz mindenkit, ezért érdemes hidratáltan elindulni. Ha teheted, jármű helyett sétálj az árnyékban egy palack nem túl hideg vízzel!

A vágy is elpárolog!

A libidó nyári hónapokban tapasztalt csökkenéséről megoszlanak a vélemények. Míg az egyik tábor épp azt hangsúlyozza, hogy a kevesebb ruha-több napsütés kombinációja perzselő vágyat ébreszt, a másik tábor nem csupán az intenzív testmozgástól, de a testek összeérésétől is irtózik. Ne aggódj, ha éjjel nem akarsz kiskifli lenni, és az ágy szélére gurulsz! Életed párja nem fog megsértődni, sőt, ha igazán jó fej, még hűsítő borogatást is hoz neked.

Ha mindenben mértékletes vagy, kellemesen átvészelheted a kínzó meleget - és azért ne feledd: a napsütésnél még nem találtak fel jobb antidepresszánst!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.