

Krumpli, répa, édesburgonya - neked melyik a kedvenced? Esetleg az édeskés, fás ízű cékla rajongója vagy? Ugyanilyen változatos csapat a hüvelyeseké is: zöldborsó, vöröslencse, sárgaborsó - mindegyikből készülhet egy nagy adag leves, amit már csak a család kedvenc feltétével kell megfejelni.
Répás édesburgonya-leves
Ezt készítem a leggyakrabban, mert nagyon jól variálható recept. Kiválóan felmelegít, és a keleties ízvilágba kalauzol, ha gyömbérrel, kurkumával és római köménnyel készíted.
Vajjal, tejszínnel és szerecsendióval viszont pikáns, franciás fogássá teheted. Különösebb fűszerezés nélkül, pirított magokkal megszórva pedig a természetes ízei fognak rabul ejteni.

Hozzávalók 4 főre:
- 3-4 db édesburgonya
- 3-4 db répa
- 1-2 db burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- A gyökérzöldségeket megpucolom és felszeletelem, a vöröshagymát nagyobb negyedekre vágom, a fokhagymát megtisztítom a héjától. Mindent egy lábosba teszek, felöntöm vízzel, majd megöntözöm egy kis ecettel.
- Jöhet a fűszerezés: a són és a borson kívül ízlés szerint használhatunk közel-keleti fűszereket, gyömbérport, chili pelyhet, szerecsendiót, babérlevelet (utóbbit a turmixolás előtt ki kell venni).
- Ha a zölségek puhára főttek, egy botmixerrel vagy blenderrel összezúzom az egészet, ezután pedig már csak az ízlelgetés, utófűszerezés és krémesítés következik.
- Rizstejszínnel, esetleg pici vajjal vagy tejszínnel összeforralom a levest, majd pirított kenyérkockákkal, magokkal tálalom.
Céklaleves
A cékla számomra a gyökerek királynője: megőrülök a színéért, az ízéért - és azért is, hogy ilyen sok arcát képes megmutatni. Készülhet belőle leves, főétel, savanyúság, ital vagy desszert - de most maradjunk az egyszerű céklalevesnél!

Hozzávalók 4 főre:
- 3-4 db cékla
- 2-3 db burgonya
- 1 db vöröshagyma
- Felteszem főni a megpucolt, felszeletelt zöldségeket. Pici ecet, só, bors, római kömény vagy szerecsendió ebbe a levesbe is elengedhetetlen.
- Ha minden megpuhult, botmixerrel összezúzom az egészet, majd krémesítek: meglepő, de a céklának jó párja a kókusztej, ám rizstejszínt, tejszínt vagy vajat is használhatunk.
- Levesbetétnek diót vagy tökmagot tegyél bele!
Sárgaborsó-krémleves
Általános iskolában a kedvenc fogásom volt a sárgaborsó főzelék - a menzás évek után viszont sok ember életéből teljesen eltűnik. Miért? Én ma is gyakran készítem telt, pikáns ízei, tápanyagtartalma és olcsósága miatt.

Hozzávalók 4 főre:
- 25 dkg sárgaborsó, egy éjszakára beáztatva
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- Igen, jól olvasod: a leves alapja ennyi. A felaprított hagymát üvegesre párolom az olívaolajon, majd beleteszem a sárgaborsót és legalább két és félszer annyi vizet.
- Kis lángon 40-45 perc alatt puhára főzöm, sóval, borssal és a kedvenc közel-keleti fűszereimmel ízesítem.
- Ezek után következik az alapos turmixolás. Levesbetétnek leginkább zsíros sajtok illenek hozzá lereszelve - én cheddarral szeretem a legjobban.
Avokádós édességek ételérzékenyeknek (is)!

Nyitókép: Shutterstock
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!