

Teljesen mindegy, minek hívjuk: kerti sütögetésnek, grillezésnek, barbecue-nak vagy netán divatosan BBQ-nak, a kinti közös sütéshez semmi sem fogható. A szalonnasütés és a kerti bográcsozások a mindenmentes és zsírszegény étkezéseknek köszönhetően szinte már teljesen kimentek a divatból, és átvette a helyüket a grillezés. Bizony, a fehér kenyeres, zsíros szalonnás gyerekkori szép emlékek már szinte cikinek számítanak. Haragudni azonban semmi okunk sincs a grillezésre, hiszen sok mindenben megkönnyíti az életünket. Az enyémet legalábbis mindenképpen, ha több főre kell sütni-főzni.

Előnyei:
- Nem neked kell egyedül bajlódnod az ételek elkészítésével, mert grillezni mindenki szeret! Ügyesen fel lehet osztani a munkát: a zöldségek, gyümölcsök felvágását, a húsok sütését, a tálalást, így mindenkinek lesz sikerélménye.
- Miközben készül a vacsora, mindannyian egy légtérben vagytok, sütés közben pedig garantált a jókedv! Készülj fel rá, hogy hatalmasakat fogtok nevetni, és emlékezetes pillanatokat szereztek egymásnak.
- Az ételallergiások tudnak válogatni, mindenki talál ínyére valót a halimádó nagypapától kezdve a gyümölcs- és sajtkedvelő hugin keresztül. Ráadásul pár ínyenc párosítást is ki lehet így próbálni!
Mondjuk, kiderítheted, hogy mennyire finom a csípős csirkemell őszibarackkal, az ananász mézes mázzal vagy a kukorica egy kis lime-mal megbolondítva!
- A legjobb az egészben, hogy a grillezésben nem lehet semmit elrontani, nem ég oda az étel, és minden mindennel passzol. A végeredmény biztosan mennyei falatok garmadája lesz!
Praktikus tippek a tökéletes banzájhoz:
- A rácsra odaégett ételmaradékok eltávolításához nálam ez az egyszerű módszer vált be: felmelegítem a rácsot, majd lepucolom egy félbevágott vöröshagymával.
- A faszenes grillek egy kicsit macerásabbak, mint elektromos társaik, cserébe viszont az elkészített ételek extra füstös ízt kapnak. A lényeg, hogy beizzítás után várni kell 30-40 percet, amíg a szén tetején szürke hamu lesz.
- A grillezés lelke egy jó fűszersó, amit nem készen szoktam venni, hanem inkább magam készítek el. Ha több időm van az előkészületekre, akkor persze pácolni is szoktam a húsokat, de ha gyorsan kell összedobni valamit, akkor marad az instant megoldás. Kedvenc fűszereimet és egy kis sót alaposan összerázok egy befőttes üvegben, és mindent ezzel szórok meg. Szuperfinom!

- Felejtsd el a villát! A húsok forgatásához használj csipeszt, így nem folyik ki belőle a szaft. Ha saslikot készítesz, akkor még egyszerűbb lesz átfordítani a másik oldalra.
- A csirkemell baconbe tekerve nem lesz annyira száraz.
- A halak alá citromkarikákat szoktam tenni, hogy ne ragadjanak rá a grillrácsra. Plusz így az ízük is mennyei lesz!
Maxold ki a tálalást!
A vendégeket nemcsak az ízekkel lehet lenyűgözni, hanem azzal is, hogy milyen formában rakod eléjük az ételt. Mivel én folyton új megoldásokon agyalok, kicsit kreatívabban fogom fel a tálalást, és szeretek új funkciókat keresni a meglévő konyhai cuccaimnak.
Nagyon jól mutat például egy papírral bélelt, fém virágcserépben a krumpli.A vendégeknek pedig rögtön ötcsillagos érzete támad, ha martinis poharakban szolgálom fel a húsokhoz a különféle szószokat.

Persze, ha a szabadságot nagyon komolyan veszem, és mosogatás helyett inkább hátradőlnék, akkor átadom a terepet az eldobható tányéroknak és evőeszközöknek. A buli végén így csak össze kell szedni a szemetet. Azt pedig úgyis a fiúkra bízom. ;)
Perverz pipi - fura recept ínyenceknek
Nyitókép: iStockphoto
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!