

A terített asztalnak üzenete van:
- "Jó, hogy vagy!"
 - "Vártalak."
 - "Csípem, ahogy együttműködünk."
 - "Akarom, hogy végre tisztán lásd, ki is vagyok én: egy nő, aki imádja a pörköltet."
 
és a sort még hosszan lehetne folytatni...
Ahogy gyarapodik a konyhai tudásom, úgy szeretek egyre többet főzni másokra (hiszen ugye egyre csökken a beégés esélye). Pár napja a barátaimnak kislánya született, hozzám pedig megérkezett négy kiló pulykahús. Úgy gondoltam, kihasználom ezt a remek egybeesést, a friss szülők és a nagyobbik, egyéves gyerek is biztosan örülnek majd egy pulykaebédnek.

Bár szeptember óta vegetáriánus vagyok (egészségügyi és állatetikai okokból), azért a szeretteimnek szívesen elkészítem a húsételeket. Most különösen jó volt nyers húst fogdosni, ugyanis ellenőrzött forrásból érkezett a friss, jó minőségű pulykamell. Ez fontos, hiszen egy újszülött baba anyukájának még véletlenül sem adhatok rosszat.
Ezek után nem volt kérdés, hogy a minőség jegyében szerzem be a többi alapanyagot is, például a cukkinihajók tetejére reszelendő edami a közeli biopiac "sajtos bácsijának" portékája. Nem dolgoztam sok hozzávalóval, de egyre inkább hiszem, hogy nem is kell: a "kevesebb több elv" a konyhában is működik.
Egyben sült pulykamell

- A pulykamellet még előző nap elhelyeztem az olívaolajból, fokhagymából, friss bazsalikom levelekből, szárított zöldfűszerből és só-borsból álló pácában.
 - A sütéshez egy hőálló, lefedhető tálba tettem, vöröshagymát és egy almát daraboltam mellé.
 - A húst beborítottam bacon csíkokkal. 

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe  - Először lefedve sütöttem 20 percig, majd fedő nélkül pirult még egy órán át 170 fokon.
 - Köretnek újkrumplit készítettem.
 
Cukkinihajók
- A darált pulykacombot olívaolajon és felkockázott vöröshagymán addig pirítottam, amíg világos színe nem lett.
 - Ezután felöntöttem olasz eredetű paradicsompürével, és ízesítettem: egy kanál almaecettel, egy kanál nádcukorral és rengeteg szárított zöldfűszerrel. Addig főztem, amíg össze nem sűrűsödött.
 - Közben félbevágtam a cukkiniket, és kikanalaztam a belső, magokból álló részt. Ebbe töltöttem a kész paradicsomos-pulykás ragut, majd mehetett rá a reszelt, ötcsillagos edami sajt.
 - Betoltam a 170 fokos sütőbe, a pulykacomb mellé. A cukkinik még roppanósak voltak, amikor 20 perc után késznek nyilvánítottam a művet. 

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe  
Béna vagy a konyhában? Akkor ez a te recepted!
Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!