Nyilvánvalóan itt nem arról beszélek, amikor valaki téged hív meg, megetet, lesi minden kívánságodat és egész estén keresztül szórakoztat. Azzal a résszel semmi gond. A vacsorameghívás nehezebbik fele, amikor neked kell meghívnod azt a bizonyost, aki tökéletes házigazdaként, egy tökéletes bazsalikomos, avokádós sült csirke mellett tökéletesen elszórakoztatott.
Mielőtt beütne a pánik, íme, néhány top tipp, hogy a felnőttkor akadályait könnyedén véve te se égj be, amikor erre kerül a sor.
Az egész életemet megváltoztatta a titok, hogy egy pohár bortól minden étel jobb lesz. Pörköltbe locsolj egy kis vöröset, csirke mellé fehéret, rizottóhoz pedig keverj egy kis száraz fehéret! Hidd el, ennyin múlik, hogy mérföldekkel közelebb járj az éttermi ízekhez. A személyes kedvencem pedig, hogy főzés közben akár magadnak is tölthetsz egy pohárkával.
Emellett pakolj az asztalra néhány borospoharat, azokba szalvétát és rögtön felkészültnek, rendezettnek tűnsz a vendégek előtt.
Én minden vacsoravendéget színházi nézőként kezelek. Mire megérkeznek, már készen várja őket a megterített asztal, valami dísszel a közepén. Nem kell vagyonokért bevásárolni, elég néhány gyertya egy szalaggal átkötött befőttes üvegben.
Gyakran kézzel írt menükártyákat is gyártok, feltüntetve a különböző fogások hozzávalóit. Ha pedig nincs kedvem a dekorral bajlódni, akkor magát az előételt használom díszként.
Egy pár olasz kenyér ropi, sonkába csavarva bögrékben tálalva, vagy fokhagymás olajbogyó, sajt, gyümölcs kis tálkákban - nemcsak egyszerű, hanem mutatós is.
Néha kedvem lenne a francia riviérán vacsorázni, vagy Manhattanben koktélozni. A vacsoravendégeimet nyilván nem ültethetem repülőre, úgyhogy zenével és fényekkel teremtek hasonló hangulatot.
Amikor lazábbra venném a hangulatot, akkor az asztal közepén tálalok, és mindenki vesz magának, amennyi jól esik. Viszont amikor muszáj kicsit formálisabbra venni a témát, az előételtől kezdve a főételen át egészen a desszertig mindent kis adagokban, művészien elrendezve tálalok. Még a legegyszerűbb étel is sokkal "ínyencebbnek" tűnik, ha szépen megkomponálva teszed a finnyás vendég elé.
Lehet, hogy a Pinteresten jól nézett ki, de ha még egyszer sem próbáltad ki, akkor ne a vendégeidet használd kísérleti egérnek! Ha nem vagy konyhatündér, vegyél néhány kész alapanyagot, és dobd fel friss hozzávalókkal!
Senkinek nem kell tudnia, hogy az az isteni finom sütemény egy órája még a fagyasztóban csücsült. Csak pakolj rá néhány friss gyümölcsöt, és kész a varázslat.
Kezdj el fél órával előbb főzni, akkor is, ha úgy gondolod, hogy nincs rá szükség! A hozzávalóidat előre készítsd ki, mintha egy főzőműsorban lennél!
Hidd el, ezt a tippet még egyszer megköszönöd nekem.
Ha nem kerülsz időzavarba, akkor talán lesz időd bezárni a macskát a hálószobába, leülni fél órára, és emlékeztetni a párod, hogy milyen témákat kerüljön az asztalnál.
Egy vacsora sem tökéletes, szóval vedd lazára és nevess, ha valami mégsem működik úgy, ahogy megtervezted! Hiába minden erőfeszítés, ha a háziasszonynak rossz a kedve, az a vendégsereg hangulatán is érződni fog. Szóval ne feszülj rá nagyon! :)
Nyitókép: iStockphoto
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.