Így vedd rá magad az egészséges étkezésre - bevált tippek első kézből

A stresszel teli, rohanó világban gyakran elcsábulunk egy kis nassolnivalóra, utána pedig sok esetben a hatalmába kerít a bűntudat. Ez semmiképp sem egészséges, hiszen hosszú távon csak úgy lehet fenntartani az egészséges életmódot, ha a lelkünknek is kedvezünk.

Hosszú-hosszú évek önismereti munkája és tapasztalata révén kialakítottam magamnak egy rendszert, mely segít abban, hogy ne csak az egészségemet és az alakomat őrizzem meg, de a kellemes ízélményekről se kelljen lemondanom. Remélem, ezek a tippek neked is segítenek céljaid elérésében.

Nézz receptvideókat!

Ha bárkinek bármikor kétsége támadt azzal kapcsolatban, hogy az egészséges, tápláló ételek az érzékeknek is kedveznek, azok bizonyára szertefoszlottak abban a pillanatban, ahogy az illető megnézett egy profi főzős videót. A lehengerlő látványvilágú, hangulatos felvételek láttán bizonyára megkívánod az épp elkészített egészséges fogást, így neked is lesz motivációd újdonságokat kipróbálni, nem válik egyhangúvá a diéta.

Tégy engedményeket!

Ha túl szigorú vagy magaddal, nem biztos, hogy hosszú távon fenn tudod majd tartani a reforméletmódot. Néha kell egy kis lazítás, különben belefásulsz a diétázásba és egy idő után így is, úgy is csalómenükhöz fogsz nyúlni. Például ha szeretnéd egy kis csokireszelékkel megszórni a mindenmentes zabkásádat, szórd! Keresd az alternatív megoldásokat! Kóstolj meg csökkentett zsírtartalmú, vegán, természetes cukrokkal készült, mindenmentes rágcsálnivalókat, hátha azok is kielégítik a nassolásvágyadat!

Forrás: Shutterstock/Copyright

Szánj időt a főzésre!

Készítsd el előre nagy mennyiségben azokat az ételeket vagy összetevőket, melyekkel dolgozni akarsz, így a munkából vagy a suliból hazaesve nem kell a főznivaló minden komponensét egyenként belefarigcsálni a készülő fogásba. Például a smoothie-khoz előre felvagdoshatod a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy már csak a kehelybe kelljen dobni őket, a köretet – akár többfélét is – lefőzheted és lefagyaszthatod akár több hétre is, de akár otthon főzött szószokat, mártásokat is a mélyhűtőbe tehetsz jégkockatartóban, hogy villámgyorsan a készülő ételhez tudd adni őket.

Tárazz be egészséges nasikból!

Gyakran előfordul, hogy az embernek semmi energiája sütni-főzni, mikor egy fárasztó nap után végre hazaérkezik. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a különféle müzliszeletek – akár fehérjével kombinálva –, rizschipsek, előrecsomagolt pástétomok, krémek, melyeket akár egy kis nyers zöldséggel kombinálva elrágcsálhatsz, míg eljutsz odáig, hogy elfogyassz egy tartalmasabb fogást.

Fordíts figyelmet a tálalásra!

A diétának nem kell egyet jelentenie az unalommal és a demotiváló látvánnyal a tányérodon. A dekoratív elrendezés révén a szemedet és ízlelőbimbóidat egyaránt kényeztetheted, így az étkezési élmény is élvezetesebb lesz. Az étel különböző színekben és textúrákban való tálalása emellett segít abban, hogy a különböző tápanyagokat optimális arányban fogyaszd el.

Nyitókép: Shutterstock