hazugság kibeszélő krónikus hazudozó hazudozó
Volt már olyan érzésed, hogy a párod hazudik neked? Bár se az arca, se a testbeszéde, se a sztorija nem árulkodott arról, hogy épp valótlant állít, te mégis tudtad, hogy nem mond igazat? Nos, akkor szerencsés vagy. Egy hazug embert könnyebb leleplezni, mint egy krónikus hazudozót, mivel előbbi okkal hazudik, utóbbi viszont egyfajta kényszerből.

Vannak, akik csak időnként hazudnak, de akadnak olyanok is, akiknek a hazudozás egy életforma. Ők a krónikus hazudozók. Valótlanságaikkal nem elsősorban a titkolózás, inkább a saját maguk értékének emelése és a konfliktus elkerülése a céljuk. Velük az élet maga a bizonytalanság, ami előbb vagy utóbb felőröl mindenkit.

Nekem is volt egy krónikus hazudozó párom, akiről először azt se hittem volna, hogy képes hazudni, de aztán rá kellett jönnöm, hogy gyakorlatilag minden mondata valótlanságokat rejtett magában.

Amikor rajtakaptam egy hazugságon, elkezdett lehullani róla a lepel, és számtalan dolgot visszapörgettem magamban, ami végül szakításhoz vezetett. A saját tapasztalataim alapján megpróbálok segíteni, hogy felismerd, ha krónikus hazudozóval van dolgod.

A hazugságaim tették tönkre a kapcsolatomat

Mindent kiszínez

Nincs olyan anekdotája, története, amiben ne változtatna valamin, amitől az érdekesebbnek tűnhet. Ne gondolj eszeveszetten nagy dolgokra, hiszen azt akarja, hogy mások feltétlen nélkül elhiggyék a meséit. Van, hogy egy gyakori sztorin időnként változtat valamit, de ha szembesítenéd vele, tagadna a végsőkig. A végén már tényleg a saját memóriádban kezdesz el kételkedni. Olyan, mintha a hazugságait maga is elhinné és úgy ragaszkodna hozzájuk. Beteg és egyben szomorú.

Forrás: Shutterstock

Mindenkinek hazudik

Az, aki időnként füllent másoknak, hogy az igazsággal ne bántsa meg őket, az egy dolog. De, ha azon kapod, hogy válogatás és ok nélkül állít valótlanságokat a csalástagjainak, barátainak, munkatársainak, akkor ott baj van. A krónikus hazudozó gyakran épp a hozzá legközelebb állókkal szemben engedi meg magának a legnagyobb hazugságokat.

Belerángat téged is

Kitalál egy hazugságot, amiben neked is szerepet ad, bár te nem kérted, és nem is akartad, mégis a cinkosává válsz, hiszen szereted. Végül ott találod magad egy komplett hazugság-hálóban, amiből már nem tudsz kimászni. A legtöbbször a konfliktus elkerülése miatt kezd el másokat is bevonva hazudni, mivel szinte képtelen a vitára, az összetűzésre.

A krónikus hazudozó az esetek többségében nem akar másokat bántani a füllentéseivel, egyszerűen kényszert érez. Gyakran hiszi is a hazugságokat, így rendkívül nehéz tetten érni, mivel se a mimikája, se a testbeszéde nem fog árulkodni róla. Tévedsz, ha azt hiszed, te majd meg tudod változtatni. Hidd el, én is próbáltam, mellette számtalan újabb és újabb esélyt adtam, aztán belefáradtam.

Az ilyen ember feltehetően valamilyen mentális betegséggel küzd, amiben csak egy szakember tud neki segíteni. Ehhez persze az kell, hogy beismerje, rosszul működik, ami az ő esetében kicsit sem egyszerű elérni. Abban a pillanatban azonban, hogy felismeri magában a krónikus hazudozót, könnyen lehet, hogy összeomlik az önmagáról alkotott addigi képe. Ha szereted, ebben az időszakban lesz rád a legnagyobb szüksége.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.