5 önámítás/hazugság, amit azért mondunk, hogy ne kelljen bevallani, vége

A párkapcsolat önmagában egy kemény munka, amin mindkét félnek dolgoznia kell. Nem elég, ha csak az egyik fél dolgozik rajta, vagy ő a lelkesebb, hiszen, ha a társa nem mutatja jelét annak, hogy ő is ugyanúgy odateszi magát, akkor a kapcsolat szép lassan elhal. 

Mégis miért vannak olyan párok, akik annak ellenére együtt vannak, hogy érzik, elérkeztek a történet végéhez, s nincs tovább közösen járható út? Legalábbis a társas útról mindenképpen le kell mondaniuk. Vajon hol van az a pont, amikor már meg tudjuk fogalmazni magunkban, hogy ez a láng végleg kihúnyt?

A körülmények mindenkinél mások, így ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ha már közös gyermekeket is nevelünk, akkor alaposan át kell gondolnunk, mik a lehetőségeink. Ha még nincs családunk, akkor könnyebb dolgunk van. 

Ha már egy kapcsolatban nem vagy önmagad, s úgy érzed, fogalmad sincs már arról, ki is vagy valójában, akkor érdemes elgondolkodni azon, vajon megéri-e olyan férfi vagy nő mellett álomra hajtani a fejedet, aki már semmit sem jelent neked. 

Ha már csak némán elsétáltok egymás mellett, akkor teljesen fölösleges tovább húzni az időt. Ha mindketten úgy érzitek, hogy megfáradt a kapcsolat, akkor talán jobban teszitek, ha külön váltok. Nagyon sokszor a kényelem az egyik fő ok, amiért a felek még együtt maradnak. Már érzik, hogy ez nem az a kapcsolat, ami a kezdetekkor volt, mégsem jutottak el odáig, hogy bátran kimondják, vége. 

Ha folyton csak azt vágyod kimondani, hogy "bárcsak", és ha úgy érzed akkor lenne minden tökéletes, ha a párod megváltozna valamiben, akkor ez is okot adhat arra, hogy elgondolkodj azon, valamiért nem illetek össze. Ugyanis egy embert nem lehet megváltoztatni, ha ő nem hajlik affelé, hogy módosítson azon, ami a konfliktus forrása a kapcsoaltotokban. Ez valószínűleg  a későbbiekben sem oldódik meg. 

Forrás: Shutterstock

Nem érzed úgy, hogy a párod szeretne vagy megértene? Sokan az egész napos rohanás után szinte csak aludni járnak haza, és van, hogy csak úgy elmennek a másik mellett, nem figyelnek egymásra, nem kedveskednek a másiknak. Ez megakadályozza az intimitás fenntartását, és a magány is magával ránthat. Amennyiben ilyen érzéseket vált ki belőled ez a helyzet, akkor itt az ideje elgondolkodni azon, hogy nem a párod a megfelelő ember, és esélyt kellene adnod magadnak, hogy megtaláld a számodra megfelelő társat.

Megeshet az is, hogy állandóan kimerültnek érzed magad a kapcsolatodban, és talán a párod szívja el az energiáidat, - állandóan panaszkodik, elégedetlenkedik. Így folyamatosan azt érzed, hogy már szinte frusztrál a  jelenléte. A probléma akár még orvosolható is, de ha úgy érzed, már párod viselkedése sem tud ezen módosítani, akkor szintén el kell gondolkodod azon, érdemes-e folytatni a kapcsolatot.

Örökösen a párod bocsánatáért esedezel? Ez egy figyelmeztető jel lehet. Ha úgy érzed, állandóan elnézést kell kérned azért, aki vagy, akkor lehet, hogy a párod nem fogad el úgy, ahogy van. Ez pedig nem jó jel a jövőre nézve. Nagyon nyomasztó érzés tud lenne, ha folyamatosan azt érzed, valamit rosszul csinálsz, vagy elrontottál valamit, és nem felelsz meg az ő elképzelésének. 

Egyik kapcsolat sem mentes a vitáktól, konfliktusoktól, ez pedig az egyik elengedhetetlen pillére egy jól működő kapcsolatnak. Azonban nem mindegy, hogy miről szólnak a konfliktusaink, és mennyire gyakran jelentkeznek. Viszont, ha sosem beszéljük meg a problémáinkat, akkor csak görgetjük azokat magunk előtt addig, míg végül hatalmas balhé kerekedik azokból. Ha már csak bántjuk egymást, akkor nem valószínű, hogy ez a jövőre nézve túl sok jót tartogat a számunkra.

 Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek